1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. HUVITAV! Enamikus kontorihoonetes on ruumitemperatuurid määratud meeste järgi
HUVITAV! Enamikus kontorihoonetes on ruumitemperatuurid määratud meeste järgi

HUVITAV! Enamikus kontorihoonetes on ruumitemperatuurid määratud meeste järgi

Teadusajakirjas Nature Climate Change kirjeldatud uurimuses väidetakse, et enamikus kontorihoonetes on ruumitemperatuurid määratud meeste järgi ja neid kriteeriume muudeti viimati aastakümneid tagasi.

Konditsioneeride ja keskküttesüsteemide ideaalne standard töötati välja 1960. aastatel. Selle aluseks on Fanger Thermal Comforti mudel, mille analüüsi etaloniks valiti 69 kilo kaaluv 40-aastane mees.

1960. aastatel olid kontoritöötajad enamasti mehed, kuid tänapäeval pole see kaugeltki nii ja kontoritemperatuuri arvutamiseks kasutatav ainevahetuse kiirus ei pruugi tänapäeval enam vett pidada. Tegelikult on meeste ja naiste ainevahetuse kiirus küllaltki erinev.

“Ka meeste keskmine kaal on alates kuuekümnendatest kõvasti muutunud. Vaevalt saab enam pidada „keskmiseks näitajaks“ 40-aastast meest, kes kaalub 69 kilo. Keskmine kaal meestel on muutunud ja koos sellega on muutunud ka ainevahetus ja soojusvajadus,“ märkis Velux Baltikumi juht Dimitrijs Astašonoks.

Uuringust selgus, et naised eelistavad kontorites umbes 24°C ruumitemperatuuri, samas meeste jaoks on mugavam umbes 21°C.

Ühest teisest uuringust selgus, et naistöötajatele sobivad soojemad tingimused paremini: kui ruumis tõsteti temperatuuri paari kraadi võrra, paranesid naiste tulemused matemaatiliste ja keeleliste ülesannete lahendamisel oluliselt. Meestega olid lood vastupidi – nende tulemused paranesid temperatuuri langusega.

Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada töötajate arvu ruumis, töötajate vaimset ja füüsilist koormust, tööruumi suurust, kasutatavate töövahendite spetsiifikat ja tehnoloogilise protsessi laadi (töötervishoiu ja tööohutuse seadus § 6 lõige 4).

Soovituslikud temperatuurivahemikud Eestis lähtuvalt töölaadist:

  • töödel, mida tehakse istudes ja mis ei nõua füüsilist pingutust, 20–25°C;
  • töödel, mida tehakse istudes või seistes ning millega kaasneb mõningane füüsiline pingutus, 19–24°C;
  • töödel, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 1 kg) toodete või esemete teisaldamisega seistes või istudes ja mis nõuavad teatud füüsilist pingutust, 17–23°C;
  • töödel, mida tehakse seistes, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 10 kg) raskuste kandmisega ning millega kaasneb mõõdukas füüsiline pingutus, 16–22°C;
  • töödel, mis on seotud pideva liikumisega, suuremate (üle 10 kg) raskuste teisaldamise ja kandmisega ning mis nõuavad suurt füüsilist pingutust, 15–20°C.
Head Uudised GoodNews