1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. HEA NÕU I IKEA annab nõu, kuidas luua pööningule hubane kodu
HEA NÕU I IKEA annab nõu, kuidas luua pööningule hubane kodu

HEA NÕU I IKEA annab nõu, kuidas luua pööningule hubane kodu

Ärklikorruse sisustamine on sageli koduomanike jaoks üks keerukamaid ülesandeid. Pööningud on tihti suured, ent kaldlae tõttu ei saa neis kasutada tavapäraseid sisustuslahendusi. IKEA sisekujundaja jagab nippe, kuidas pööningut nutikalt sisustada.

“Ehkki paljudel Eesti kodudel on olemas pööning, jääb sageli nende täielik potentsiaal avastamata, mistõttu on need kasutusel pigem panipaigana. Viimasel ajal on aga hakatud pööningu olemasolu aina enam eluruumina hindama. Järgnevaid näpunäiteid järgides on ärklikorruse sisustamine lihtsam, kui arvata võiks,“ kirjeldas IKEA sisekujunduse osakonna juht Pedro Castro.

Foto: IKEA

Hästi läbimõeldud plaan ja eelarve

Sisekujundaja soovitab alustada planeerimisest. Esmalt tasub hinnata, mis otstarbel ruumi kasutama hakatakse ja kes seal elama hakkavad. Peale seda tuleks koostada ruumikontseptsioon, valida värvid, materjalid, mööbel ja tekstiilid.

“Hinda oma eelarvet ja seda, mida on võimalik olemasoleva summaga reaalselt ära teha. Sageli takerduvad remonttööd rahapuuduse taha. Kui eelarve ei ole piisav, et kogu ärklikorrust koheselt mööbliga täita, siis soovitan valida tooted, mida saab aja jooksul täiendada ja kohandada vastavalt vajadustele. Näiteks magamistoa kapi jaoks saab valida avatud hoiusüsteemi, mis on ühtlasi ka taskukohane valik,” sõnas Castro.

Foto: IKEA

Ta lisas, et sisustamisel tuleks mõelda ka ruumi kaunistamisele. Dekoratsioone ei arvestata tihti eelarvesse või jäetakse nende jaoks väga väike summa. Siiski on just dekoratsioonid need, mis muudavad ruumi hubasemaks ja lisavad sellele isikupära.

Kõige sagedasemalt eksitakse mööbli paigutusel

Ilma konkreetse ja läbimõeldud plaanita kiputakse suurte ruumide sisustamisel asetama mööbel vastu seina, arvates, et nii säilib ruumi avarus. Mõnikord ei pruugi see olla parim valik, sest vähendab ruumi funktsionaalsust ning muudab selle kasutamise ebamugavaks.

„Ärklikorruse ruumides tuleb lae kõrguse muutumise tõttu meeles pidada, et seina äärde saab paigutada ainult madalat mööblit. Seetõttu soovitan kombineerida kapid erineva kõrgusega moodulitest. Pööningul asetseva magamistoa sisustamisel võib mõnikord olla parim lahendus paigutada voodi ruumi keskele, et selle taha jääks ruumi ka garderoobi rajamiseks,“ selgitas Castro.

Foto: IKEA

Loovad ja lihtsad lahendused

Ebatavalise paigutusega ruum võib olla ideaalne võimalus oma loovuse rakendamiseks. Näiteks on sinna võimalik lisada kangast õmmeldud paneelid, mis toimivad nii dekoratiivse elemendina kui ka jagavad magamistoa kaheks osaks. Nii saab tekitada koha, kuhu paigutada garderoob. Garderoobiosa saab täiendada lisavalgustusega, kinnitades lambi seinale või kasutades põrandalampi.

Nutikaid võimalusi ärklikorruse sisustamiseks on veelgi. Näiteks saab kaldlae külge kinnitada reguleeritava laiusega toru riiete hoidmiseks. See teeb muutuva lae kõrgusega ruumi kasutamise mugavamaks. Selle kõrvale saab paigutada lahtised riiulid riiete või muude esemete hoiustamiseks. Nii muutub lihtsamaks ka ruumis korra hoidmine.

Foto: IKEA

Pööningul on peamiseks aktsenti loovaks esemeks kardinad. „Kardinad lisavad ruumile hubasust, nendega saab erinevaid alasid eraldada ja nende taga ka lahtiseid riiuleid peita. Ehkki nende tähtsust kiputakse unustama, loovad need ruumis tervikliku ja harmoonilise tunde,“ sõnas Castro.

Head Uudised GoodNews