1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. FOTOD I Moes on boheemlaslik stiil – mida puhkeala loomisel arvesse võtta?
FOTOD I Moes on boheemlaslik stiil – mida puhkeala loomisel arvesse võtta?

FOTOD I Moes on boheemlaslik stiil – mida puhkeala loomisel arvesse võtta?

Üha rohkem veedetakse aega õues, et panustada seal oma töö- või puhkenurga loomisele, mis on sel aastal pandeemiast põhjustatud väsimuse korral eriti oluline. Mida peaks puhkeala loomisel aga arvesse võtma?

„Praegu on eriti moes boheemlaslik stiil, mis on segatud julgete värvidega – näiteks puitmööbel alumiiniumist või kangast polsterdusega, mida ilmestavad hipiteemalised elemendid või erinevad tekstiilide lahendused,“ kirjeldas interneti kaubanduskeskuse Kaup24 sisekujunduse ekspert Anna Ilmere.

Tänapäeval puhkamine või piknik aias pole aga pelgalt grillimine või toolil lebotamine. Tänu interjööri praegustele suundumustele ja mitmekesisele mööblivalikule saab aeda tundmatuseni muuta, lisades sellesse vabameelset boheemlaslikku õhkkonda. „Aia või õue kaunistamiseks pole vaja palju vaeva näha, loovuse väljendamiseks on vaja lihtsalt õigeid atribuute ja õiget tunnetust,” tõi Ilmere esile.

Hipiparadiis aias

Klassikalistest aiatoolidest on puhkeruumi korrastamisel alati kasu, kuid sel aastal on soovitatav endale lubada midagi ekstravagantsemat. Õhulisema meeleolu saavutamiseks sobivad istekotid ja lamamistoolid väga hästi. Neid saab mugavalt erinevates aiapiirkondades ringi liigutada või isegi reisidele kaasa võtta. Istmeid saab täiendada ka põrandale asetatud tekkide, mattide ja mustriliste patjadega, mis on vabalt paigutatud erinevatele tasanditele. Selline lahendus annab kõigile piisavalt ruumi istumiseks ning loob värvika ja elava õhkkonna. Kellel kasvavad aga aias puud, siis nemad saavad muuta muuta ala hipiparadiisiks, täiendades puuoksi rippuvate võrkkiikedega. See on veel üks suurepärane ja mugav alternatiiv tavalistele aiatoolidele ja pakub rõõmu nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Bohostiil kollaste ja punaste aktsentidega

Alustava aiadekoraatori stardikomplektiks sobivad suurepäraselt klassikalises skandinaavia stiilis boheemlaslikud vitspunutised ja puidust, alumiiniumist või kangast mööblikomplektid, mis koos selliste julgete värvidega nagu punane või kollane ei jää tähelepanuta.

Punutud mööbel valitakse sageli seetõttu, et puhkenurk näeks välja hubane. Värvikust lisada soovijad saavad nurka täiendada välitingimustes kasutatava sisekujunduse elementidega, näiteks heledate või värviliste valguskettidega. Samuti ei koorma punutud mööbel üldist muljet ning seda on saadaval erinevates toonides ja mudelites, mistõttu on nendega lihtne muuta atmosfääri kergeks ja rahustavaks. Kui on plaan aga perele või suuremale seltskonnale mööblit soetada, siis on lihtsaim viis valida terve komplekt, kuhu kuuluvad näiteks laud ja neli puidust tooli või kaks tooli ja diivan. Samuti ei tasu karta stiilide kombineerimist, et saaks luua enda maitsele sobiva ja unikaalse puhkenurga.

Piknikukoht veidi ebatraditsioonilises võtmes

Kui vajatakse aias kiireks puhkamiseks või einestamiseks mugavat kohta, pole selleks vaja palju ressursse ja vaeva. Kindlasti leidub majapidamises mitmeid toredaid esemeid – vaja läheb vaid leidlikkust. Bohostiilis koha kaunistamiseks sobivad erinevad tekstiilid: tekid, vaibad, erineva suurusega dekoratiivpadjad, toolipadjad, madratsid või täispuhutavad madratsid. Erinevaid erksaid värve ei pea kartma, kuna need näevad väliskeskkonnas välja väga dekoratiivsed ja lisavad piknikukohale aktsenti. Romantilisema meeleolu saavutamiseks võib kasutada ka õhulisi kardinaid, mis on paigaldatud puude või põõsaste okstele.

Kodukontor aias? Miks mitte!

Sooja aastaaja lähenedes ei kaota kaugtöö aktuaalsust, seega tasub kasutada võimalust kombineerida kasulik ja meeldiv ning võimalusel vähemalt paar tundi teha tööd värskes õhus. Paljudel inimestel pole sobivat kontorimööblit ning pikaajaline töö köögi- või kohvilaua ääres pole kehale hea. Tööle tooli ostmisel peaks otsima tooli, millel on reguleeritavad funktsioonid, nagu kõrgus, seljatugi, käetoed ja nimmetugi. Pea sama mõistlik on kasutada ükskõik mis seljatoega tooli ja katta see pehme ja dekoratiivse padjaga, järgides toolikõrguse ja laua soovitatavat suhet. Padja alternatiiviks võib olla ka kohev ja pehme tekk. Laua puhul on kõige olulisem seadistada see nii, et põlvedele, jalgadele ja reitele oleks mugavalt ruumi. Mis puudutab värvide ja kujundite valikut, siis siin võib kasutada oma piiramatut fantaasiat – värvikas laud sobiks kevadesse justkui valatult.

Neil, kes töötavad regulaarselt kodus, soovitab disainer siiski mõelda pikaajalistele lahendustele ja osta tööks kokkuklapitavat, hõlpsasti kaasaskantavat mööblit. Näiteks on kokkuklapitavat arvutilauda lihtne kasutada igal pool, see ei maksa palju ja asjalik lisatarvik igapäevaelus.

Kindlasti tasub kliimat arvesse võttes valida ilmastikukindlad mööbliesemed ja varikatus. Varikatuse valimisel ei pea olema eriti spetsiifiline, kuid katus peaks sobima mööbli ja aksessuaaridega. Vastasel juhul mõjub varikatus kohmakana. Selline töökeskkond võimaldab pühenduda produktiivsele tööpäevale või olla lihtsalt mõnus vaba aja veetmise nurk soojadel aastaaegadel.

Samuti ei tohiks unustada ka valgustuse valimist õhtusteks olenguteks, kui pärast tööpäeva on soov veidi kauem õues viibida. Viimasel ajal pöördub üha rohkem inimesi rohelise elu poole, otsides alternatiive taastuvenergia ja muude ressursside kasutamiseks. Selleks sobivad päikeselambid. Lampe laeb päikesevalgus ja nende paigaldamiseks pole vaja juhtmeid. Päikeselambid on ka rahaliselt soodne lahendus tänu madalatele ostu- ja paigalduskuludele. Nendega võib korralikult ja hõlpsalt valgustada kogu õue: rajad, peenrad, aiapäkapikud jms. Lisaks ei mõjuta ilmastik lampide tööd – lambid on niiskuskindlad ja neid saab kasutada aastaringselt.

Head Uudised GoodNews