1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. FOTOD I Koduostja meelespea: kuidas rääkida kaasa uusarenduse sisedisainis?
FOTOD I Koduostja meelespea: kuidas rääkida kaasa uusarenduse sisedisainis?

FOTOD I Koduostja meelespea: kuidas rääkida kaasa uusarenduse sisedisainis?

Kui vanasse hoonesse kodu luues on võimalik oma maitse järgi toimetada vaid remonti tehes, siis uusarendusse kodu ostes saab hea planeerimise korral kaasa rääkida nii siseviimistluses kui ka -disainis ning kolida vastvalminud pinnale nii, et täiendavaid muudatusi polegi vaja teha. Mida ja millal uusarendusse kodu luues arvestada?

Kaamos Kinnisvara sisekujundaja Aljona Radomski sõnab, et koduostu planeerides peaks ostja esmalt vastama küsimustele, mis talle kodu juures on kõige olulisemad: kas asukoht, planeering, hinnaklass? Just piirkond mõjutab nii maja välis- kui ka sisearhitektuuri. Sisekujunduslahendused kesk- ja äärelinna arendustes erinevad.

Viimase aasta olukord on mõjutanud ka kodusisustuse maailma

„Äärelinna rohelust ja vaikust eelistavad peamiselt lastega pered. Nende siseviimistluse valikutes domineerivad enamasti traditsioonilised skandinaavialikud värvikombinatsioonid ja praktilised, vastupidavad materjalid. Kesklinna korterites võib aga tihti kohata julgemaid lahendusi nii värvi kui ka materjalide valiku poolest,“ tõi sisekujundaja esile.

„Viimase aasta olukord on mõjutanud ka kodusisustuse maailma. Inimesed veedavad varasemast enam aega kodus ja pööravad aina suuremat tähelepanu ümbritsevale interjöörile. Viimase aja trendides peegeldub igatsus stressivaba keskkonna, reisimise ja seikluse järele. Esile tulevad stiilid hygge, japandi, boho ja wabi-sabi, mille üldiseks jooneks võib nimetada heaoluvajadust, mida soodustavad looduslikud materjalid ja helged rahulikud värvilahendused, sekka põnevad aktsendid,“ kirjeldab Radomski.

Uusarendusse kodu valides saab ostja varakult broneerides kaasa rääkida ka sisekujunduspakettide valimisel ehk valida välja endale meelepärasema viimistluse: seinavärvid, põrandakatte lahenduse materjalid või ka vannitoa plaadid.

„Hea, kui valiku tegemisel tekiks inimesel juba tulevase interjööri osas umbkaudne kontseptsioon, kas lähtuvalt olemasolevatest mööbliesemetest või lihtsalt meelepärasest interjööristiilist. Kui lähtepunkt on olemas, siis on siseviimistluse valiku tegemine kerge ja meeldiv,“ lausub Radomski.

Lisaks visuaalsele väljanägemisele tasub arendajalt uurida materjalide tehnilisi andmeid ja hoolduse spetsiifikat, näiteks kuidas puhastada spoonparketti, et selle ilu kestaks aastaid või kuidas õigesti plaadivuuke puhastada ja hooldada jne.

Üldjuhul pakuvad arendajad uusarenduse kodudesse välja kolm kuni viis terviklikku detailselt läbi mõeldud kontseptsiooniga siseviimistluse paketti, mis on omavahel kenasti seotud ja mida saab vajadusel ka omavahel kombineerida. Selle tulemusel saadakse uued harmoonilised materjalide kooslused, mis toovad esile kliendi individuaalsust.

Tarkvara, mis lihtsustab koduostja elu

Lisaks siseviimistlusele mängib kodu juures olulist rolli köök, mis on kodu kõige funktsionaalsem tsoon. Selle planeerimisel tuleks tähelepanu pöörata tehnika ja köögimaterjalide kvaliteedile. „Peidetud tehnika – nagu nõudepesumasin ja külmik – peab olema sobiva mahutavusega, nähtava tehnika puhul peab kindlasti peale funktsionaalsuse arvestama valitud köögimööbli materjalidega ja furnituuriga visuaalselt kokkusobivusega. Õnneks on tänapäeval tehnikadisain hästi arenenud ning peale roostevaba terase ja musta klaasi koosluse saab leida palju muid materjalide ja värvide kombinatsioone, mis omavahel kokku sobivad,“ kirjeldas Radomski. Hea oleks, kui köögimööbli materjalid oleksid niiskuskindlad, vastupidavad auru ja kuumuse mõjule ning kergesti puhastatavad.

„Koduostja elu lihtsamaks tegemiseks oleme uuemates arendustes kasutusele võtnud näiteks Gbuilderi tarkvara, mille abil saab klient lahendada kõik uue kodu valikutega seotud küsimused, sh teha siseviimistluse valiku paari klikiga kodust lahkumata. Korteriostja saab ligipääsu netikeskkonnale, kuhu on koondatud kogu tema korteriga seotud info, ja teostada seal korteriga seotud valikuid, näiteks valida kataloogist vannitoaplaadi, toapõrandakatte, santehnikat või hoopis köögimööblit,“ kirjeldab Radomski. “Kliendile tekib tema valikutest 3D-mudel, kus ta näeb oma valiku terviklahendust ühes vaates. Tarkvara aitab ka arendajal juhtida projekti ja lihtsustab koostööd kontori, kliendi ja ehitusplatsi vahel.”

Kuna aina enam hinnatakse kodulahenduste valimisel looduslähedust, siis on ka arendajad keskendunud vastutustundlike ressursside kasutamisele. „Sellest rõhuasetusest tekkis meil näiteks Bulvari Kodude arenduses spetsiaalne ökopakett, mis pakub kliendile tavapärasest säästlikuma veetarbimisega sertifitseeritud santehnikat, loodusele ja inimesele ohutut seinavärvi, millel on Põhjamaade Ökomärgise ja Eesti Allergialiidu tunnustus ning 100% naturaalsetest materjalidest viimistlust, nagu looduskivi vannitoas ja täispuitparkettpõrandat eluruumides,“ kirjeldab Radomski. “Iga aastaga saab ostja teadlikumaks. See ergutab arendajaid jälgima trende, olema innovatiivne ja pakkuma parimaid tooteid, et uusarendusse kodu ostes vastata rohkem tarbijate vajadustele.”

Head Uudised GoodNews