1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Ekspert: kolm kari, mida säästuhoiuse puhul kindlasti vältida
Ekspert: kolm kari, mida säästuhoiuse puhul kindlasti vältida

Ekspert: kolm kari, mida säästuhoiuse puhul kindlasti vältida

Kuna koos Euribori tõusuga on rahal tekkinud hind, siis on säästmise peale mõtlemine ühe enam moes ning esimene samm õiges suunas on kõige lihtsam teha just säästuhoiusega, mille juures tasub samas vältida kolme lihtsat viga, soovitab Bigbanki Eesti juht ja väikeinvestor Jonna Pechter.

Piisavalt tihti tekib olukord, kus esimesel hetkel suure hurraaga säästuhoiusele kantud summad tahaks umbes samasuguse hurraaga juba nädala pärast mõne kallima ostu jaoks mängu panna. “See on kindlasti iseloomu kasvatamise koht, sest kiusatus on alati suur. Soovitan siin ühe praktilise nipi – säästuhoius tasuks võimalusel avada mõnes teises pangas, mitte oma kodupangas, sest nii ei ole tavapäeval netipanka sisse logides need kõrvale pandud summad kogu aeg ahvatluseks silma all,” soovitab Bigbanki juht, kes teab omast käest, et just pühade-eelsel ajal on soov kulutada tavapärasest suurem.

Eksperdi sõnul unustatakse säästuhoiuse, aga ka tähtajalise hoiuse puhul, et raha on sõltumata pangast ühesugune ja nii tuleks hoiustamisega algust tehes kindlasti valida mitte esimene ettejuhtuv pank, vaid ikka see, kes pakub parimat intressi. “Säästuhoiuse puhul on ju lihtne parema võimaluse tekkides vajadusel ka panka vahetada, kuna raha on sisuliselt alati kasutamiseks valmis,” selgitas Pechter erinevust tähtajalise hoiusega ning lisas, et raha vabastamiseks kuluv päev-paar on samuti kasulik, kuna nii tekib väike järelemõtlemisaeg, kas säästuhoiuselt raha välja võtmine ikka on kõige parem otsus.

Kolmas ja tegelikult kõige levinum viga on Jonna Pechteri sõnul säästmise alustamisega venitamine. “Kuna esimesed summad, mida õnnestub kõrvale panna, ei ole tihti kuigi suured, siis on ka neilt teenitav intress nii väike, et ei vääri esimesel hetkel üldse ettevõtmist. Samas unustatakse, et esimesele maksele järgneb teine ja siis kolmas ning paari aasta pärast võiks reservidel olla juba päris arvestatav väärtus,” julgustab Jonna Pechter ning meenutab, et niisama pangakontol seisev raha ei teeni omanikule sentigi ja nii jääb selle kasutamiselt teenitav kasum hoopis pangale.

Head Uudised GoodNews