1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. Eestlased eelistavad espresso-põhiseid piimakohvisid
Eestlased eelistavad espresso-põhiseid piimakohvisid

Eestlased eelistavad espresso-põhiseid piimakohvisid

goblet-of-coffee-1567990Reval Café turundusjuhi Maarja-Triin Krabi sõnul on eestlaste kohviteadlikkus teinud järsu hüppe. “Kui 2000. aastate alguses ei näidanud eestlased üles erilist kirglikkust espresso vastu eelistades muuhulgas ka kohvikus tellida pigem filtrikohvi, siis nüüdseks on kõige populaarsemateks kohvijookideks kujunenud just espresso-põhised piimakohvid nagu caffè latte ja cappuccino ning ka kangemapoolsed espressojoogid, mis võetakse eestlaste poolt üha enam omaks,” selgitas Krabi.

Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel leiab, et eestlaste kohviteadlikkus on tõusnud tänu espressomasinate paremale kättesaadavusele. “Sajandi alguses oli espressomasin nii-öelda luksuskaup, mida said endale lubada vaid vähesed. Kuna praeguseks on müügile jõudnud nii odavama kui ka hinnalisema klassi täisautomaatseid espressomasinaid, siis on tänu elatustaseme tõusule võimalik enamikel kohvisõpradel leida sobivas hinnaklassis kohvimasin,” kirjeldas Sahtel. Olenevalt masina funktsionaalsusest on võimalik tänapäevase espressomasinaga valmistada kuni paarkümmend erinevat kohvijooki.

Espressokohvid

Espresso on tõeline Itaaliast pärit kohvigurmaani jook, mis on kõikide espressomasinate alustalaks. Tegemist on 30-35 milliliitrise kange väikeses tassis serveeritud kohvishottiga, mida kroonib külluslik pähkelpruun siidise ja tiheda tekstuuriga crema kiht, mis on espresso kvaliteedinäitaja. Tõelisel espressol peab olema 3-4mm paksune kuldjas kohvivahu kiht.

Ristretto ehk lühikese espresso valmistamisel kasutatakse kuni poole vähem vett. Tegemist on tugeva kontsentratsiooniga 20-25ml kohviga, mis on väga intensiivne ergutaja, kuna joogiks kasutatav espressoubade kogus on sama, kuid kasutatav veekogus poole väiksem. Ristrettot serveeritakse väiksesse espressotassi.

Espresso doppio ehk kõnekeeles topelt espresso puhul serveeritakse espressoga võrdväärne kogus kanget kohvi, mille valmistamiseks on kasutatud topelt kogus kohviube. Topelt espressot serveeritakse samuti väikeses espressotassis.

Espresso lungo ehk pikk espresso on tavapärasest espressost pea poole suurem kohvijook, mille valmistamiseks kasutatakse võrreldes espressoga topeltkoguses vett. Lungol on ka paksem espressovahu kiht kui tavalisel espressol, ristrettol või topeltespressol ning seda serveeritakse keskmise suurusega espressotassist.

Caffé crema on espressojookidest kõige õrnem espresso, mille valmistamiseks kasutatakse küll espressoga võrdväärses koguses kohviube, kuid kordades rohkem vett, muutes seeläbi kohvi aroomi mahedamaks. 100-140ml caffé crema on eestlaste maitse-eelistustele espressojookidest kõige sobivam, kuna rikkalik caffé crema vahukroon muudab joogi maitse eestlasele harjumuspärasemaks..

Espresso-põhised piimakohvid

Cappuccino on eestlaste seas üks armastatumaid piimakohvisid. Cappuccino on täiuslik harmoonia espressost, piimast ja piimavahust, kus kolmandiku joogist moodustab espresso, kolmandiku piim ning viimase kolmandiku kohev piimavaht. Traditsiooniliselt juuakse cappuccinot pigem hommikuti, kuna joogi valmistamiseks kasutatav piimakogus segab õhtuti uinumist.

Caffé latte ehk piimakohvide kuninganna sobib eelkõige neile, kes eelistavad maitselt lahjemat kohvijooki. Caffé latte koosneb kahest kolmandikust kuumast piimast ja ühest kolmandikust piimavahust.

Flat white on eestlaste seas veidi vähem tuntud piimakohv, mis suuresti sarnaneb caffé lattele, kuid mille piimakogus on poole väiksem. Kui caffé latte puhul domineerib joogis piima maitse, siis flat white puhul domineerib jooki selgelt kohvi maitse, mida toetab tagasihoidlik vahustatud piimakiht. Samuti on tegemist koguselt väiksema piimakohviga – kui cappuccino on tavaliselt 180ml ning caffé latte 250ml, siis flat white vaid 140ml kohvijook.

Head Uudised GoodNews