1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. AUSTA ENNAST – TEE NEIL KAHEL VAHET! Seks? Või seksuaalne ärakasutamine?
AUSTA ENNAST – TEE NEIL KAHEL VAHET! Seks? Või seksuaalne ärakasutamine?

AUSTA ENNAST – TEE NEIL KAHEL VAHET! Seks? Või seksuaalne ärakasutamine?

KäsiSee ei ole armastus, kui seksi kasutatakse vahendina kellegi enda kontrolli all hoidmiseks või ühe isiku seksuaalsete vajaduste rahuldamiseks. See pole tegelikult isegi mitte seks – see on seksuaalne ärakasutamine ja inimesed, kes kasutavad seksi teistega manipuleerimiseks, nende mõjutamiseks või kahjustamiseks, ei ole poiss- või tüdruksõbrad ega armastajad, vaid kurjategijad.

Seksuaalset väärkohtlemist ei ole alati lihtne seksist eristada. Seksuaalsed ärakasutajad püüavad tihti panna oma ohvreid tundma häbi või vastutust ärakasutamise eest või neid veenda, et see on üks armastuse vorm. Mõned väärkohtlejad kaasavad lapsi seksuaaltegevustesse nii mänguliselt, et laps võib nautida tähelepanu ja mitte mõista, et kurjategija käitumine oli seksuaalne ärakasutamine.

Klassikalised seksuaalse ärakasutamise ohu märgid on järgmised:

1. Füüsilise jõu kasutamine

Kui isik sunnib Sind füüsilist jõudu kasutades osalema seksuaalsetes toimingutes, vaatama seksuaalse sisuga materjali (nagu pornofi lmid või -pildid), ei luba Sul lahkuda, ähvardab Sind füüsiliselt või muul moel sunnib Sind vastu Sinu tahtmist, siis on see seksuaalne ärakasutamine.

2. Emotsionaalse või psühholoogilise surve avaldamine

Kui näiteks õpetaja, vanem sugulane, ülemus või isa paneb Sind tundma, et Sa peaksid osalema seksuaalsetes toimingutes või vaatama koos temaga seksuaalse sisuga materjali, siis on see ärakasutamine.

3. Peibutamine

Kui isik alustab suhtlust süütu ja mängulisena tunduva tegevusega (kõdistamine, sõbralik kallistus) ja seejärel hakkab Sulle soovimatul seksuaalsel viisil Sind puudutama või sunnib Sind teda puudutama, siis on see ärakasutamine.

4. Salajas hoidmine

Kui isik kaasab Sind Sinu tahte vastaselt seksuaalsesse toimingusse ja seejärel avaldab Sulle survet selle salajas hoidmiseks või sellest rääkimise korral ähvardab Sind, siis on see ärakasutamine.
 
5. Ohvri süüdistamine

Kui isik sunnib Sind seksuaalses toimingus osalema ja seejärel ütleb, et see oli Sinu süü, sest Sa olid purjus või narkouimas, teatud riietuse kandmise või provotseeriva välimuse eest „said, mis tahtsid” või valetasid, öeldes, et ei tahtnud seda, siis on see ärakasutamine.

Kohtinguvägivald

Kohtinguvägivald on paarisuhte vägivald, mis leiab aset noorte inimeste vahel, kes on tutvunud ja suhtlevad, kuid ei ela koos. Kohtinguvägivalla puhul võivad ilmneda järk-järgult kõik vägivaldse käitumise vormid. Tavaliselt algavad kõik paarisuhted armastusega. Partneri vägivaldsus tuleb esile aja jooksul. Vägivaldse käitumisega partnerid võivad olla suhte alguses isegi ülemäära hoolitsevad, Sind jumaldavad ning soovivad peatset ühtekolimist, kihlumist või abielu. Partneri suhtumises ja käitumises võib küll esineda kontrollivajadusele, omanditundele ning vägivallale viitavaid märke, kuid Sa ei pruugi neid märgata. Vägivalla tekkele paarisuhtes võivad viidata järgmised käitumismustrid: partner on armukade ja armukadedus ei ole suunatud mitte ainult Sinu vastassoost tuttavate, vaid ka sõprade ja sugulaste vastu. Ta uurib pidevalt, kus Sa käid ja kellega suhtled.

Ta küsib Su suhtlusvõrgustike kasutajakonto ja meiliaadresside paroole, kontrollib telefoni kõnelogi ja sõnumeid. Nõuab armastuse tõendamiseks Sult seksuaalvahekorda, võib üritada ka vägistamist. Ta ei arvesta Su soovide, arvamuste ega tunnetega. Ta väidab, et ainult temal on õigus ega talu teistsuguseid arvamusi. Ta kohtleb Sind jämedalt, solvab ja alandab, kasutab füüsilist jõudu või ähvardab sellega.

Kellele ma peaksin rääkima – küsimused ja vastused abi otsimise kohta pärast seksuaalset ärakasutamist

Seksuaalsest ärakasutamisest teistele inimestele rääkimine võib olla peaaegu sama valulik ja hirmutav kui ärakasutamine ise. See võib olla lausa nii valulik ja hirmutav, et paljud lapsed, keda on seksuaalselt ärakasutatud, ei räägi juhtunust kunagi kellelegi. Kui sind on seksuaalselt või füüsiliselt ärakasutatud, on oluline, et annaksid juhtunust kellelegi teada ja saaksid abi. Avalikustamine võib olla hirmutav, aga see on esimene samm selleks, et saaksid paraneda. Räägi täiskasvanule, keda Sa usaldad ja kellega tunned ennast mugavalt. Mõnikord võib see olla Su ema-isa või mõni teine sugulane, mõnikord õpetaja, nõustaja või ka sõbra vanem. Peamine on, et Sa usaldad seda isikut. Kui Sa pole kindel, kellele rääkida, helista lasteabi numbrile 116 111. Kõne on tasuta ja kriisinõustajad aitavad Sul abi leida. Sa ei pea isegi oma nime neile ütlema.

Miks ma peaksin kellelegi rääkima? Ainus, mida ma tahan, on sellest üle saada.

Seksuaalne ärakasutamine elab edasi salajas hoidmise tõttu. Kurjategijad süüdistavad, häbistavad või ähvardavad sageli oma ohvreid, et mitte keegi ei saaks teada nende tegudest. Juhtunust rääkimine on Sinu jaoks esimene samm paranemise suunas, samuti esimene samm, et võtta sulle haiget teinud isikult võimalus teha kellelegi teisele haiget.

Mida teha, kui inimene, kellele ma räägin, ei usu mind?

Räägi kellelegi teisele! Enamik lapsi leiab, et täiskasvanud, kellele nad räägivad, usuvad ja aitavad neid. Ent kui kurjategija on sugulane või perekonnasõber, siis mõned täiskasvanud ei pruugi tahta uskuda, et inimene, keda nad usaldasid, võis hakkama saada millegi nii kohutavaga. Kui esimene inimene, kellele Sa räägid, ei usu Sind või ei võta Sinu aitamiseks midagi ette, siis jätka rääkimist teistele. Räägi oma lemmikule õpetajale, koolinõustajale, kooliõele, lastekaitsetöötajale või helista lasteabi numbrile 116 111, kuni saad toetust ja abi, mida Sa vajad.

Rohkem infot leiab SIIT!

Allikas: Kriminaalpoliitika.ee 

Head Uudised GoodNews