1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. SÕIDA TURVALISELT! Korralik rehv muudab sõidu turvalisemaks
SÕIDA TURVALISELT! Korralik rehv muudab sõidu turvalisemaks

SÕIDA TURVALISELT! Korralik rehv muudab sõidu turvalisemaks

RehvidEesti Rehviliit meenutab kõigile autojuhtidele, et käes on aeg, mil võib juba sõita talverehvidega. Rehvi korrasolu on liiklusohutuse tagamisel ülioluline.

Eesti Rehviliidu juhi Kaur Kuurme sõnul peavad rehvid olema heas korras, sest vastasel juhul on auto raskemini juhitav, pikeneb pidurdusteekond ning suureneb kütusekulu.

„Keskmine sõiduauto puutub rehvide kaudu vastu maad vaid 40 cm2 ulatuses. Seetõttu on õige rehvi valik, rõhk ja paigaldamine turvalisuse tagamiseks väga oluline. Eriti kriitilise tähtsusega on see just talvehooajal kui teeolud on kehvemad,” rääkis Kuurme.

Tema sõnul teatakse näiteks vähe, et sama ohtlik kui tühjaks vajunud rehv on ka ülerõhk. „Kui rehvirõhk on liiga kõrge, väheneb selle kokkupuude maapinnaga. See muudab auto raskemini juhitavaks ja pidurdusteekonna märksa pikemaks. Samas kui rehvirõhk on näiteks vaid 80% soovitatud rõhust, väheneb ka rehvi eluiga 20% võrra. Lisaks suureneb kütusekulu,” toob Kuurme näiteid, miks on oluline rehvide korrashoiule tähelepanu pöörata.

Kuigi rehvide mustrisügavuse tähtsusest on palju räägitud, näitavad Kuurme sõnul Rehviliidu ja Politsei- ja Piirivalveameti koostöös teostatavad iga-aastased mõõtmised, et ligikaudu 10% Eesti teedel sõitvaid rehve ei vasta nõuetele. „Sõiduauto puhul peab talverehvi jääksügavus olema vähemalt 3 mm. Soovitame siiski vahetada rehvid välja juba enne kui need sedavõrd palju kuluvad. Talverehvide vahetamisele võiks mõelda kui selle jääksügavus on 4 mm,” rõhutas Kuurme.

Rehve tuleks vahetada minimaalselt viie aasta tagant hoolimata nende välisest seisukorrast ja mustri sügavusest, sest ajapikku kaotab kumm oma elastsuse. Sõltuvalt sõidumaneeridest ja teede kattest võivad aga rehvid vajada väljavahetamist ka märksa sagedamini.Uute rehvide soetamisel soovitab Kuurme jälgida selle märgistust, mis annab infot nii rehvi pidamise, mürataseme kui ka kütusekulu kohta. Talvisel hooajal on esmatähtis veenduda, et rehvi pidamine lumel, jääl ja märjal asfaldil oleks võimalikult hea.

Head Uudised GoodNews