1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. ARMASTA EESTIT! Liina Maria Lepik: Eestis on väga head võimalused, et valida luksuslikum või hoopis väga soodne puhkus
ARMASTA EESTIT! Liina Maria Lepik: Eestis on väga head võimalused, et valida luksuslikum või hoopis väga soodne puhkus

ARMASTA EESTIT! Liina Maria Lepik: Eestis on väga head võimalused, et valida luksuslikum või hoopis väga soodne puhkus

EASi turismiarenduskeskus tellis küsitluse, mille eesmärk oli uurida Eesti elanikkonna sisereiside kavatsusi suvekuudel ja välisreiside kavatsusi 2020. a teisel poolel. Kokkuvõttes võib praeguse seisuga eeldada, et nii Eestis reisivate inimeste arv kui ka nende reisikulutused tänavu suvel on sarnased võrreldes mullusega. Välisreiside sihtpunktidest teisel poolaastal eelistatakse lähiriike, kõige enam Lätit ja Leedut.

Kui mullu käis Eestis vaba aja reisil 83% küsitlusele vastanutest, siis selle aasta suvekuudel teeb tõenäoliselt mõne sellise reisi 81% vastanutest, sh 54% vastas „kindlasti“ ja 27% „pigem jah“. Viiendik vastajatest arvas, et kulutab Eestis reisimisele tõenäoliselt vähem kui eelmisel suvel, viiendik kulutab tõenäoliselt rohkem ja 51% sama palju kui mullu, kümnendikul arvamus puudus. Tõenäolisemalt reisivad eestlased, nooremad ja kõrgema sissetulekuga inimesed.

„Kutsume oma siseturismi kampaaniaga „Armasta Eestit!“ kõiki enda jaoks kodumaal uut avastama või taasavastama, lisaks on sel suvel valmis saanud või saamas hulk uusi atraktsioone,“ ütles turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik. „Eestis on väga head võimalused, et valida luksuslikum või hoopis väga soodne puhkus, kas panustada rohkem majutusele, atraktsioonidele või hoopis näiteks heale toidule,“ lisas ta.

Ööbimiskohana eelistab 35% reisida kavatsevatest inimestest tasuta ööbimisvõimalust (tuttavate juures, oma suvilas vms.), 15% hotelli/spaahotelli, 4% puhkemaja, 4% külalistemaja/hostelit. 28% on valmis kasutama erinevaid ööbimiskohti. 5% plaanib teha vaid ühepäevareise.

Uuring näitab, et sisereisidel kombineeritakse mitmeid eri liiki tegevusi ja ollakse väga avatud ka kogemustele, mis ei kuulu inimese tavapäraste huvide hulka. Keskmiselt nimetas iga vastanu väga olulisena nelja eri liiki tegevust ning mõnevõrra olulisena 5-6 tegevust. Ka turismistatistika näitab, et suvi on eestlase lemmikhooaeg just siseturismiks. Kolmandas kvartalis tehakse 42% Eesti-sisestest puhkusereisidest, kuid vaid 31% kogu aasta puhkusereisidest välismaale.

Kui 2019. a suvel oli siseturistide ööbimiste osakaal majutusettevõtetes veedetud öödest 37%, siis praeguse info põhjal võib eeldada, et sel suvel on see 50%. Suurema numbri taga on piirangud, millal ja millistest välisriikidest võib Eestisse reisida, uuringust selgunud Eesti inimeste valmisolek siseturismiks ja ka eeldatav lisanduv reisiaktiivsus praegusest siseturismi kampaaniast.

Küsiti ka välisreiside kavatsuste kohta. 66% vastanutest oleks tõenäoliselt teinud tänavu teisel poolaastal mõne vaba aja reisi välismaale, kui koroonaviiruse pandeemiat poleks tulnud. 71% sellest sihtgrupist pidas tõenäoliseks sel aastal siiski välismaale reisida, samas 15% ei pidanud seda tõenäoliseks (ülejäänud ei osanud veel öelda). 45% välisreise plaanivatest inimestest pidas tõenäoliseks sel aastal Läti või Leedu külastamist, 23% Soome külastamist ning 18% Venemaa, Valgevene või Ukraina külastamist.

Küsitlus toimus vaba aja reiside kohta (k.a. sõidud sugulaste-tuttavate juurde) 3 suvekuul ehk juunist augustini. Küsitlustöö tegi uuringufirma Norstat Eesti veebiküstlusena 27.05-8.06.2020. Vastas 1000 Eesti elanikku vanuses 18-74.

Head Uudised GoodNews