1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. ÄRA LANGE LÕKSU I Mida on investeerimispettustega seoses oluline meeles pidada?
ÄRA LANGE LÕKSU I Mida on investeerimispettustega seoses oluline meeles pidada?

ÄRA LANGE LÕKSU I Mida on investeerimispettustega seoses oluline meeles pidada?

Luminori pettuste tõkestamise spetsialisti Veiko Kiige sõnul on koos eestlaste suurenenud investeerimishuviga asunud tegudele ka investeerimispetturid. Peamiselt püüavad kelmid panna investoreid tegema investeerimisotsuseid seoses toodetega, mis on väärtusetud või mida pole tegelikult olemas.

„Huvi investeerimise vastu sai Eestis erakordselt kiire hoo sisse eelmisel aastal. Aktiivsust tõstsid ka esimesed maksete laekumised teise samba pensionifondidest. Uute ja sageli vähemkogenud jaeinvestorite soovi oma raha kasvatama hakata on asunud oma huvides kurjalt ära kasutama ka kelmid,“ ütles Kiik.

Politsei andmetel langes eelmisel aastal investeerimispettuste ohvriks 315 inimest ning kahjusumma oli kokku 4,8 miljonit eurot. Ohvrite seas on nii eesti- ja venekeelseid inimesi, samuti mehi ja naisi. Investeerimispettuste skeemides kasutatakse eelkõige vene ja inglise keelt.

Kiige sõnul võib investeerimispettus hõlmata erinevaid varaklasse nagu näiteks aktsiad, optsioonid ja krüptoraha ning petturid kasutavad valeinfot ja väljamõeldud võimalusi, et veenda inimesi oma raha neile kandma. Esimene kontakt toimub ohvriga sageli telefoni teel, ent viimasel ajal on sagenenud ka lähenemine läbi tutvumisäppide, kus pärast päevi kestnud vestlusi pakutakse investeerimisvõimalust.

„Petturid ei maga ning ainus toimiv meede nende vastu on suurem teadlikkus ohtudest. Kõige otsesem viide pettusele on olukord, kus keegi nõuab kohest tegutsemist või kiiresti teie andmeid. Eriti puudutab see pangaandmete jagamist, aga ka mingi tarkvara laadimist oma seadmesse. Soovimatutesse telefonikõnedesse ja juhuslikult leitud reklaamidesse tuleks alati suhtuda skeptiliselt,“ lisas Luminori pettuste tõkestamise spetsialist.

Investeerimispettustega seoses on oluline meeles pidada:

  • eriti tähelepanelik tuleks olla pakkumiste suhtes, milles lubatakse olematu riskiga ebatavaliselt suurt tootlust või kiiret kasumit;
  • investeerimispettuseid reklaamitakse tavaliselt ajakriitilistena, et survestada inimesi kohe tegutsema;
  • petturid kipuvad panustama inimese kartusele millestki ilma jääda, et panna nad emotsioonide ajel tegutsema;
  • võimalusi esitletakse personaalsete pakkumistena, millest ei tohi teistele inimestele rääkida;
  • kui te pole tootes kindel või ei saa sellest täielikult aru, on tungivalt soovitatav investeeringu tegemine peatada seniks, kuni te olete täiesti kindel, et ettevõte, mille kaudu te investeerite, on ehtne ning mõistate kõiki riske, mis sellega kaasnevad;
  • kui olete kandnud petturitele raha või kaotanud oma kontolt raha, siis tuleks viivitamatult panga ja politseiga ühendust võtta.

Näiteid enim levinud petuskeemide kohta ning nõuandeid, kuidas nendes olukordades käituda, leiab siit.

Head Uudised GoodNews