1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. ABIKS PEREDELE I Energiahinna hüvitise kalkulaator on toetuse arvutamisel peredele abiks
ABIKS PEREDELE I Energiahinna hüvitise kalkulaator on toetuse arvutamisel peredele abiks

ABIKS PEREDELE I Energiahinna hüvitise kalkulaator on toetuse arvutamisel peredele abiks

Rahandusministeerium on välja töötanud energiahinna tõusu osalise kompenseerimise veebirakenduse, kust pered saavad vaadata, kas kuulutakse toetuse sihtrühma, ning arvutada välja elektri-, gaasi- ja küttehinna hüvitise suuruse.

„Kalkulaatori abil saavad pered oma sissetulekuid sisestades kindlaks teha, kas neil on toetusele õigus,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab. „Eelkõige on hüvitise eesmärgiks toetada arvete tasumisel vähemkindlustatud leibkondi kui kõige haavatavamat sihtrühma, et niigi keerulisel koroonaviiruse leviku ajal nende perede koormus ei kasvaks.“

Sihtrühmaks on pered, kelle netosissetulekud on allpool suhtelise vaesuse piiri, mida arvestatakse leibkonna ühe inimese kohta 673 eurot kuus. Iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta on sama summa kaaluga 0,5 ja alla 14-aastaste laste puhul kaaluga 0,3.

Hüvitist saab peagi hakata taotlema kohalike omavalitsuste kaudu. „Vastav määrus jõustus 27. novembril. Hetkel arendame veel taotluste esitamise keskkonda ning paari nädala jooksul peaks ka omavalitsustes selguma taotlemise algusaeg ja täpsem korraldus,“ selgitas Aab.

Peredele hüvitatakse septembrist (tagasiulatuvalt) kuni märtsini 80% arvetel toodud energia koguhinnast, mis ületab elektril 120 €/MWh (12 s/kWh), gaasil 49 €/MWh (4,9 s/kWh) ning kaugküttel alates 78 €/MWh (7,8 s/kWh).

Vabariigi Valitsus andis oktoobris heakskiidu riigihalduse ministri ettepanekule toetada energia hinnatõusu mõjude leevendamiseks vähemkindlustatud peresid. Hüvitis kaetakse Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside ehk CO2 lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise tulu kliimapoliitika eesmärkidele suunatavast osast ning prognoosi kohaselt saab rahaline maht olema suurusjärgus kuni 37 miljonit eurot.

Olenevalt energiatariifidest, taotluste arvust ning eraldatud hüvitiste mahust, otsustatakse 2022. aasta veebruaris selleks ajaks selgunud andmete alusel, kas hüvitamist on võimalik jätkata ka aprillis-mais.

  • Suhtelise vaesuse piiri ja energiahinna hüvitise kalkulaator on kättesaadav SIIT.
Head Uudised GoodNews