1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. 7 nippi, kuidas perega suvest maksimumi võtta ja sealjuures raha säästa
7 nippi, kuidas perega suvest maksimumi võtta ja sealjuures raha säästa

7 nippi, kuidas perega suvest maksimumi võtta ja sealjuures raha säästa

Suvi on kätte jõudnud ning mis saaks olla parem kui kvaliteetaeg perega? Soojade ilmade saabudes toimub palju ägedaid üritusi, kontserte ja laatasid, kus koos aega veeta. Küll aga panevad väljas söömas käimine, meeleahutusürituste piletid ja välisreisid kiiresti pere eelarvele põntsu. Finantsplatvormi Perfi tegevjuht Taavi Mägi jagab seitse kasulikku nippi, kuidas suve täiel rinnal nautida ja sealjuures raha kõrvale panna.

Loo pere-eelarve ja õpeta ka lastele rahatarkust

Korraliku eelarve loomine on esimene samm, et märgata tarbetuid kulutusi ning ümber hinnata, kuidas pere ressursse paremini kasutada. Eralda igakuiselt kindel summa pereürituste jaoks nagu kinos ja muuseumides käimine või väljas söömine. Eriti kasulik on ka lapsi eelarvestamisse kaasata, sest see õpetab neile säästmist ja mõistlike ostuotsuste tegemise olulisust. Määra lastele kindel taskuraha ning julgusta neid suuremate ostude jaoks raha kõrvale panema. Varakult heade rahaliste harjumuste juurutamisega lood neile hea vundamendi ka tulevikus finantsmaailmas edukalt orienteerumiseks.

Taaskasutus on moes

Suvine garderoobiuuendus võib märkamatult pere-eelarvest lõviosa enda alla neelata. Õnneks on Eestis väga palju erinevaid taaskasutuspoode, kust saab vähekasutatud või täiesti uusi rõivad nii endale kui perele väga mõistliku hinnaga. Poed nagu Uuskasutuskeskus ja Humana teevad tihti ka eraldi müügipäevi, kus kõik kaubad maksavad alla euro. Lisaks võiksite perega enda kappi seisma jäänud korralikud asjad ära sorteerida ning kohalikul kirbuturul, Facebook Marketplace’is, Yagas või mõnes muus müügikeskonnas maha müüa. Seeläbi te mitte ainult ei tekita pere eelarvesse lisaraha, vaid analüüsite enda varasemaid ostuotsuseid ning saate materiaalsete asjade kogumise asemel panna rohkem rõhku emotsioonide kogumisse.

Planeeri ja valmista toit ise

Väljas söömas käimine ning toidu koju või kontorisse tellimine on küll mugav, aga pika peale kulutusi kokku lüües võid märgata, et vaid mõne kuuga kulub selle peale terve perepuhkuse raha. Toidukuludelt kokku hoidmise ning tervislikult toitumiseks on hea nipp toidu ettevalmistamine ehk meal prep. Nii saad paika panna pere nädala või mitme päeva toiduplaani, kokata kõik ühel päeval valmis ning pakkida lõunad kaasa nii tööle kui kooli. Tänu toidukordade läbi mõtlemisele saad süüa tervislikumalt, vähendada toidu raiskamist ja loomulikult ka hoida kokku kulukate restoranilõunade või näljasena tehtud impulssostude pealt.

Vaata üle jooksvad kulutused

Suvi on erakordselt hea aeg vaadata kriitilise pilguga üle enda jooksvad kulutused nagu internet, elektripakett, telefoni- ja teleoperaator ning erinevad igakuised teenuste tellimused nagu Netflix, ajalehtede (digi)tellimused ja muu. Väga levinud on see, et alustatakse tasuta teenuse testtellimust, aga unustatakse see sulgeda ning edaspidi makstakse kallist kuutasu teenuse eest, mida isegi ei kasutata. Kuigi igakuine kulutatud summa on väike, saab sellest aasta peale kokku suurem summa, mida pere säästudesse suunata. Siinkohal aitab ka Perfi teenus pere igakuistel kulutustel silma peal hoida. Kui sa ei ole hiljuti enda telekomiteenuste hindasid teiste turul olevatega võrrelnud, siis küsi julgelt pakkumist ja võid ka selle arvelt aastas mitusada eurot säästa. Küsija suu pihta ei lööda!

Puhka kodumaal

Eesti on küll väike, aga suvel ärkavad väikelinnad ellu ning pakuvad avastamisrõõmu kogu perele. Selle asemel, et kulutada raha lennukipiletitele võite rentida matkaauto ja avastada Eesti loodusparke, matkaradasid ja randu. Peatumine RMK majades on soodne ning koos perega värskes õhus telkimine tihti täiesti tasuta. Pealinnas saad turistidele suunatud Tallinn Cardiga veidi üle 30 euro eest külastada üle viikeümne muuseumi ning sõita tasuta ühistranspordiga. Piknikud, matkad või jalgrattasõidud mitte ainult ei paku tasuta meelelahutust, vaid soodustavad ka füüsilist aktiivsust. Ühiste seikluste planeerimine ja soodsate leidude avastamine on samamoodi omaette võistluslik meelelahutus. Istuge koos maha ja valige vaid järgmine sihtkoht välja – tasuta tegevusi on rohkem kui arvate!

Säästa keskkonda ja raha

Pidevalt muutuvate elektrihindade juures on eriti päevakohane juurutada peres keskkonnasõbralikke energiatarbimise harjumusi. Vaid väikesed igapäevased muudatused võivad märgatavalt vähendada pere kommunaalarveid. Julgusta pereliikmeid kustutama toast väljudes tuled, eemaldama pistikust kasutuna seisvad elektroonikaseadmed ja teadlikult ka vee kasutust piirama. Õpeta oma lastele loodusvarade säästmise tähtsust ning tehke sellest lõbus väljakutse, et näha, kui palju üheskoos igakuiseid arveid vähendada suudate. Säästetud raha pange kõrvale mõne toreda ühise väljasõidu korraldamiseks.

Leia lisasissetulek ja kasuta ära olemasolevaid toetusi

Kui kõik säästunipid on käiku lastud, aga eelarve tuleb ikka enne igat palgapäeva kriitiliselt üle vaadata, siis on ainuke võimalus tekitada endale lisasissetulek. Suvi on vabakutselisena töötamise ning väikeettevõtlusega alustamiseks ideaalne aeg. Mõtle hoolega läbi, millised on sinu lisaoskused, millest kellelgi võiks abi olla. Teed sa maailma parimat rabarberikooki? Või hoopiski oskad mõnda pilli mängida? Paku ennast esialgu väikese tasu eest välja õpetajaks või proovi enda loodud tooteid tuttavatele müüa. Suvetöö tegemine on ka lastele heaks finantstarkuse õpetajaks. Lapsed võivad raha teenimist alustada näiteks muru niites, naabruskonna koertega jalutades või õpilasmalevas tööd tehes. Samuti tasub korra aastas üle vaadata, millised on peredele pakutavad toetused sinu tööandja, linna või valla poolt. Abi küsimine ja toetuste kasutamine pole häbiasi!

Kuigi raha säästmine võib üritusterohketel suvekuudel tunduda keeruline, siis loodame, et saad neid nippe järgides inspiratsiooni, kuidas tasapisi kulutusi koomale tõmmata. Tänu säästmisele ja eelarvestamisele saad kergemalt hingata, sest tead, et ootamatu väljaminek või spontaanne puhkuseidee ei löö jalgu alt. Eelkõige pea meeles, et muutused algavad väikestest asjadest ja juba mõne elustiilimuudatusega võid kuus sadu eurosid kokku hoida.

  • Perfi on rahaasjade haldamise platvorm, mis koondab kõik kulutused kokku, et iga kuu jääks mugavalt tasuda vaid üks arve. Perfi teenuseid saavad kasutada nii era- kui ka ärikliendid. Kõikidele uutele liitujatele on teenus esimesed 3 kuud tasuta.
Head Uudised GoodNews