1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. 6 soovitust, kuidas sujuvalt ületada Eesti-Vene piir
6 soovitust, kuidas sujuvalt ületada Eesti-Vene piir

6 soovitust, kuidas sujuvalt ületada Eesti-Vene piir

Foto: Matti Zirk

Venemaa piiriületust ümbritsevad mitmed hirmu- ja kuulujutud, mis ei vasta täna enam tõele, kuid probleemide kartuses ja eelarvamuste tõttu jäetakse naaberriik võimaliku reisisihtkohana sageli plaanidest välja.

Üldlevinud arvamus on, et Ivangorod-Narva piiriületusjärjekorrad on mitmetunnised ning ekslikult arvatakse, et see teeb kogu piiri ületamise protsessi aeganõudvaks, tüütuks ja ebamugavaks, mis näpistab lühemaks ka väärtuslikku puhkuseaega. Samuti tundub Venemaa viisa taotlemine paljudele eestlastele mõttetult tüütu protseduurina.

Loomulikult sõltub ootejärjekord piiri tööst, kuid selleks, et reis kulgeks mugavalt ja kiirelt, saab iga reisija ka oma panuse anda. Selleks on mõned kasulikud näpunäited, mida bussiga piiriületusel Venemaale ja Venemaalt meeles pidada ning kuidas Venemaa viisa probleemivabalt vormistada.

1. Pikad piiriületuse ootejärjekorrad on suust suhu liikuv linnalegend

Kui valida reisimiseks ühistransport, siis pikk ootejärjekord piiril on tänapäeval pigem erand kui reegel. Näiteks Baltikumi suurima bussiettevõtte Lux Expressi bussid läbivad Eesti-Vene piiri lausa eelisjärjekorras ja bussigraafikud on koostatud nii, et piiri ületamise aeg on juba sisse arvestatud – seega ei ole reisijal vaja muretseda võimaliku hilinemise või bussireisi venimise pärast, kui ei teki just ettenägematuid olukordi.

2. Kiire piiriületus sõltub kõikide reisijate koostööst

Reisi alustades mõtle läbi, millised asjad pakkida käsipagasisse. Kindlasti peaks käsipagasis olema piiriületuseks vajalik dokument ehk pass. Piirile jõudes võta pass juba aegsasti kotist välja ja ava õigelt kohalt. Selline ettevalmistus tundub väikese aja kokkuhoiuna, ent kui kogu buss selliseid pisiasju meeles peab säästab see kokku palju aega.

3. Lastega reisijatel tasub arvestada piiri ületamise aja sobivust

Kuna piirikontrolli läbimiseks tuleb reisijatel bussist väljuda, tasub reisi planeerides tähelepanu pöörata pisiperele, sest piiriületus, eriti öine võib tekitada liigset stressi. Kindlasti tasub läbi mõelda soovitud reisi ajaline sobivus, et piiri ületamise aeg oleks lapse unerežiimiga võimalikult hästi kooskõlas.

4. Dokumendikontroll toimub nii bussis sees kui ka piirihoones

Külmal ajal riietu bussis juba aegsasti sobivalt, võttes arvesse, et sõidukist tuleb piiriületusel väljuda. Ka piirihoones võib talvisel ajal olla jahe.

5. Piiriületusel jälgi bussijuhi ja piiritöötajate juhiseid

Nii Eesti-Vene kui ka Vene-Eesti suunal kontrollitakse kõikide reisijate dokumente kahel korral – Eesti kui ka Vene piiritsoonis. Iga reisija passi kontrollitakse eraldi. Piiritöötajad võivad esitada täiendavaid küsimusi teie reisi lõppsihtkoha, eesmärgi kui ka pagasis leiduva kohta. Sellest ei tasu olla alarmeeritud ega häiritud – selline on tavaline rutiinprotseduur, mis on kõigi turvalisuse tagamise huvides.

Arvesta, et piiripunktis ei ole lubatud suitsetada, filmida, pildistada ega mobiiltelefone kasutada.

6. Venemaa viisa saamine ei ole enam keeruline

Venemaa viisa taotlemine tundub paljudele e​estlastele keeruline, kuid seegi aeg on ammu möödas. Näiteks Tallinna bussijaamas asub Lux Expressi klienditeeninduses eraldi Venemaa viisa vormistamise kassa ning viisa vormistamiseks on võimalik kasutada ka kullerteenust – vaja läheb vaid kehtivat passi ja passipilti. Viisateenuseid pakub Tallinna bussijaamas T Grupp AS.

Lux Express julgustab ja ärgitab ette võtma bussireisi Venemaale. Tohutult palju kultuuri ootab avastamist ning piiriületamine ja viisa saamine ei tohiks kindlasti olla reisijat tagasi hoidev tegur.

Head Uudised GoodNews