1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 6 põhjust, miks vahetada pesunöör kuivati vastu
6 põhjust, miks vahetada pesunöör kuivati vastu

6 põhjust, miks vahetada pesunöör kuivati vastu

Ilmad lähevad iga päevaga vaid kehvemaks ning suvise pesukuivatamise õues värske õhu käes võib ära unustada. Toas kuivatamine on aga ebamugav, muutes muu hulgas ruumid niiskeks ja võttes palju ruumi. Electrolux Eesti müügijuht Margus Peetris annab ülevaate, miks investeerida pesukuivatisse ning teha lõpp rõivaste kuivatamisele siseruumides.

Ära lase niiskust tuppa

Sügisel ja kevadel on õhu niiskustase kõrge ja rõskus hiilib ka siseruumidesse. Olukord on sedavõrd halvem ajal, mil kütteperiood ei ole veel alanud. Pesu toas kuivatades tekib oluline täiendav niiskus, mis jääb siseruumidesse kinni. Liigniiskus tekitab ebamugava sisekliima, mõjutab negatiivselt õhu kvaliteeti ning võib olla kasvulavaks hallitusele, mis omakorda võib tekitada tervisehädasid.

Säästa aega

Pesumasinast pesu välja võtmiseks ning kuivama riputamiseks kulub keskmiselt 15-30 minutit, lisaks aeg, mis kulub pesu kuivamisele. Pesukuivati aitab säästa aega aga mitmel erineval viisil – pesu saab vaid mõne kiire liigutusega tõsta pesumasinast kuivatisse ning jätta kuivati oma tööd tegema. Kuivatist väljavõetava pesu kokkuvoltimiseks ning kappi panemiseks kulub keskmiselt vaid 10-15 minutit.

Tänapäevased pesukuivatid teevad ära ka tüütu triikimistöö või vähendavad oluliselt triikimisele kuluvat aega. Enamus rõivaid ja kodutekstiile ei vaja peale kuivatist väljavõtmist enam täiendavat triikimist ja triiksärkide triikimisele kulub märgatavalt vähem aega, kuna suuremad kortsud eemaldab juba masin.

Säästa ruumi

Kel meist oleks kodus ruumi üle. Majas on võimalused paindlikumad, korteris aga pole reeglina muud varianti, kui riideid kuivatada eluruumides. Suured restid võtavad aga ruumi ning ei kaunista kodu.

Hoia raha kokku

Kuigi masin ise on täiendav kulu ning palju peljatakse ka elektrikulu, mis kaasneb, siis Peetrise sõnul on arusaam ebamõistlikult energiakulukast masinast müüt. „Kõrgeimasse energiatõhususe klassi kuuluvad kuivatid kasutavad näiteks kaheksa kilogrammi pesu kuivatamiseks vaid 1.5 kWh elektrit, mis Eesti keskmise kilovatt-tunni hinna juures teeb ühe kuivatustsükli maksumuseks vaid 0,075 eurot,“ sõnas Peetris

Hoolitse tervise eest

Pesukuivatitest saavad kasu ka allergikud, sest kuivati eemaldab riietelt tolmu ning loomakarvad, mis vastasel juhul läheks elamisse lendlema. Samuti ei pea kartma, et õhus lendlev tolm jääks riietele, kuna kuivatus toimub suletud süsteemis hügieeniliselt.

Kuivatis võib kuivatada kõiki riideid

Peetrise sõnul on kuivatitel spetsiaalsed funktsioonid eri tüüpi tundlike rõivaste jaoks, nagu siid, ainult tasapindkuivatuseks mõeldud villased rõivad ja spetsiifilised spordiriided. Enam ei pea kartma, et villane tõmbab kokku, siid kortsub ning spordirõivad kaotavad spetsiifilised omadused. Masinat valides ei tasu usaldada ainult funktsioonide uhkeid nimetusi, vaid uurida ka lähemalt nende sisu kohta ja konsulteerida müüjaga kaupluses, et leida usaldusväärne ja vajadustele vastav kuivati.

Head Uudised GoodNews