1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Ekspert annab nõu, kuidas soovimatu inimene kindlasti telefoni sisse ei saa
Ekspert annab nõu, kuidas soovimatu inimene kindlasti telefoni sisse ei saa

Ekspert annab nõu, kuidas soovimatu inimene kindlasti telefoni sisse ei saa

Nutitelefoni saab lukustada ja avada kümnete eri meetoditega sõrmejäljelugejast PIN-koodini ja tuleb välja, et kõik neist polegi turvalised. Ekspert selgitab, kuidas soovimatu inimene kindlasti telefoni sisse ei saa.

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul ei nuhi inimeste järgi üldjuhul mitte häkkerid või võõrriigi luureteenistus, vaid meie enda lähikondlased. “Telefonis on suur osa elust – isiklikest vestlustest kuni paroolide ja piltideni ja kui sa ei taha, et keegi teine neid jälgib, siis tasub kasutada elementaarseid ettevaatusabinõusid,” ütles Aron.

„Sõrmejäljelugejad ja PIN-koodid on nüüdseks standardina olemas enamikul uutel mudelitel. Samsungi Galaxy S8 oli üks esimestest tippmudelitest, milles võeti ühe võimalusena kasutusele silmaiiriseskänner ning uuel iPhone X-il on keerukas lukustus-näotuvastustehnoloogia Face ID. Samas pole sarnased lahendused varasemalt kuigi turvaliseks osutunud,“ rääkis Aron.

Katrin Aroni kinnitusel on Google välja mõelnud mitu põnevat viisi, kuidas Androidi telefone avada. „Kõige populaarsemad neist on Trusted Places, mis tähendab, et telefon ei ole lukustatud konkreetsetes asukohtades või Trusted Device, mille puhul avaneb seade ise, kui see on ühendatud konkreetse bluetooth-seadmega. Lisaks saab kasutada Trusted Face, Trusted Voice ja On-Body Detection funktsioone,“ selgitas Aron. Ta lisas, et uuemad ja nutikamad telefoni lukustamise ja avamise moodused on mugavad ja kiired, kuid võivad olla ka ebaturvalised.

Tele2 tootedirektori hinnangul on biomeetrilisi turbemeetodeid nagu näotuvastus, silmaiiriseskänner ja sõrmejäljelugeja võimalik petta. Näiteks Samsung S8 näotuvastust saab väidetavalt tüssata, kui näidata telefonile omaniku fotot ja kõnetuvastuse puhul piisab helisalvestisest,“ rääkis Aron.

Ta lisas, et vana hea PIN-kood on tihtipeale parim lukustamise viis, sest pikka või keeruliselt koostatud PIN-koodi pole võimalik ära arvata. Aroni sõnul on kõige turvalisem kasutada kaheastmelist autentimist, näiteks juhuslikult genereeritud PIN-kood ja sõrmejäljelugeja.

Head Uudised GoodNews