1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Võimalused maitsva kohvi valmistamiseks
Võimalused maitsva kohvi valmistamiseks

Võimalused maitsva kohvi valmistamiseks

kohvimasin
Fotod: 1a.ee

Üks aromaatne tassitäis kohvi äratab üles ning annab päevale mõnusa stardi. Kvaliteetne kohv muutub üha populaarsemaks, seetõttu pannakse aina suuremat rõhku kohvimasinate arendamisele. Tänapäeva kohvimasinad on niivõrd nutikad, et oskavad valmistada täiesti automaatselt lausa kümneid erinevaid kohvijooke. Sellised nutikad masinad ei ole ammu enam ainult kohvikute privileeg, neid saab täiesti vabalt ka oma kodukööki soetada. Samas ei ole oma väärtust kaotanud ka väike köögitehnika – veekeetjad ning kohviveskid, mille abil valmistatud kohv on jällegi mõnusa vanakooli hõnguga. Tegelikult ongi kohvi valmistamiseks terve rida erinevaid võimalusi ja vahendeid, millest kohe ka lähemalt räägime.

Veekeetjad “pätikohvi” valmistamiseks

Üksjagu aastaid tagasi, kui kohvimasinad veel levinud ei olnud, olid veekeetjad kohvi valmistamisel suurimad abimehed. „Pätikohvi“ valmistamine oli ülimalt lihtne – tassi põhja meelepärases koguses kohvipuru, veekeetjaga vesi keema, keev vesi kohvipurule ja mõneks minutiks tõmbama. Sel viisil valmistatud kohv ei ole küll eriti peen, kuid samas on see mõnusalt aromaatne. Selliselt valmistatud lihtsa kohvi asutajatele on 1a.ee tootevalikus kvaliteetsed veekeetjad, mis ajavad vee keema vaid loetud sekunditega. Hetkel on hästi populaarsed läbipaistva disainiga veekeetjad, mida ilmestab värviline LED-valgus. Ohutuse mõttes soovitame eelistada aparaati, millel on automaatne väljalülitus juhul, kui keetjas ei ole vett või vesi läheb keema. Klientide lemmikuteks on soodsamast hinnaklassist ForMe veekeetjad või veidi kallimad Bosch aparaadid.

veekeetja

Kohviveskid värske kohvi jahvatamiseks

Hea ja kvaliteetse kohvi aluseks on võimalikult värske kohvipuru, mida kahjuks reeglina poelettidelt ei leia. Kõige parem kohv valmib värskeltjahvatatud kohviubadest ning siin tuleb jällegi appi väike köögitehnika – kohviveskid. Kui vanasti olid kohviveskid manuaalsed ning kohviubade jahvatamine võttis seetõttu tublisti aega, siis tänapäeva kohviveskid on täisautomaatsed. Jahvatamiskiirus sõltub kohviveski võimsusest, mis varieerub 100 W kuni 200 W. 1a.ee tootevalikus on esindatud kohviveskid ainult parimatelt tootjatelt:

  • Esperanza;
  • Bosch;
  • Clatronic;
  • Sencor jpt.

Kohviveskid on asendamatud ka juhul, kui olete soetanud poolautomaatse kohvimasina, millel puudub võimekus kohviubade jahvatamiseks. Siinkohal tulebki rõhutada, et kohvimasinad võivad olla küll hirmkallid ja kvaliteetsed, kuid nende kõrvale soetatud kohviveskid ei ole absoluutselt vähemtähtsad.

Võimalusterohked espresso- ja kohvimasinad

Kõige levinumad aparaadid kohvi valmistamiseks nii kodus kui kohvikus on loomulikult kohvimasinad, mille turg on tohutu ning hinnad küündivad mõnekümnest eurost tuhandete eurodeni. Valmistusviisi poolest jagunevad kohvimasinad erinevatesse kategooriatesse:

  • Kohvikeetjad;
  • Padjakohvimasinad;
  • Tablettidega kohvimasinad;
  • Kapslitega kohvimasinad;
  • Poolautomaatsed kohvimasinad;
  • Täisautomaatsed kohvimasinad.

kohvimasin

Hetkel on hästi populaarsed nii kapsel- kui padjakohvimasinad, mille kasutamine ning hooldamine on ülimalt lihtne, samuti on nende hinnad keskmisele kohvisõbrale taskukohased. Kui rahakott aga lubab, siis soovitame soetada pool- või täisautomaatse kohvimasina, mis oskab valmistada erinevaid kohvijooke – espressot, lattet, cappucinot. Pool- ja täisautomaatse kohvimasina põhiline erinevus on see, et täisautomaatne aparaat jahvatab kohvioad ise, poolautomaatsele masinale tuleb kõrvale osta kohviveski.

Kohvimasinate lisafunktsioonid

Mida rohkem on kohvimasinal lisafunktsioone, seda professionaalsemalt on sellega võimalik kohvi valmistada. Kohvitööstus areneb iga päevaga ning kohvimasinad on üha nutikamad, nende kasutamine ja hooldamine muutub tänu järgmistele funktsioonidele aina lihtsamaks:

  • Kohvi kanguse reguleerimine;
  • Vee kareduse reguleerimine;
  • Mitme tassi üheaegne täitmine;
  • Tasside soojendamine;
  • Kohviretseptide salvestamine;
  • Automaatne süsteemi loputamine;
  • Automaatne katlakivi puhastus.

Ilmselgelt kehtib ka reegel, et mida rohkem on masinal lisafunktsioone, seda kallim ta on, kuid ühele suurele kohvisõbrale on kvaliteetne kohvimasin investeering tulevikku. 1a.ee müügihitina saame välja tuua Delonghi ECAM22 aparaadi, mis on täisautomaatne, valmistab kohvi neljal erineval viisil ning täidab kaks kohvitassi korraga.

kohvimasin

Hooldamiseks soeta kohvimasinate tarvikud

Selleks, et kohvimasinad efektiivselt töötaksid ning kaua kestaksid, tuleb neid vastavate tarvikutega hooldada. Õigesti ja regulaarselt hooldatud kohvimasinaga valmiv kohv on oluliselt maitsvam, kuna see jõuab tassi läbi kvaliteetselt puhastatud süsteemide. Pool- ja täisautomaatsete aparaatide hooldamiseks tuleb tingimata soetada järgmised kohvimasinate tarvikud:

  • Katlakivieemaldusvahend;
  • Piimasüsteemi puhastusvahend;
  • Puhastustabletid;
  • Veefiltrid.

Katlakivi on ühe kohvimasina suurim vaenlane, samuti on hästi tähtis piimasüsteemid puhtad hoida, kuna süsteemi kogunenud piim kipub kiirelt riknema. Seetõttu võiks piimasüsteemi puhastada igapäevaselt, muus osas vastavalt vajadusele ja kasutamisintensiivsusele. Nutikamad kohvimasinad on niivõrd kasutajasõbralikud, et nad annavad erinevate puhastusprotsesside vajadusest automaatselt teada.

Kohvi maailm on niivõrd lai, et paljud nimetavad kohvi valmistamist lausa omaette teaduseks. Tegelikult ei ole selles midagi keerulist – maitsev ja kvaliteetne kohv valmib värske tooraine ning kvaliteetse masina koostöö tulemusena. Lähtudes eelpool mainitud soovitustest leiab sobiva valmistusviisi igaüks, olgu see siis lihtne „pätikohv“ või peen latte. Vajalik väike köögitehnika – veekeetjad, kohviveskid ning kohvimasinad on esindatud 1a.ee laias tootevalikus, tee oma valik!

Vali sobiv aparaat 1a.ee nutipoest ning Sinu kohvipausid on edaspidi nauditavamad, kui iial varem!

Tegemist on reklaamartikliga! 

Head Uudised GoodNews