1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. PÕNEVAD FAKTID! Viis omadust, mis muudavad kodu ebatervislikuks
PÕNEVAD FAKTID! Viis omadust, mis muudavad kodu ebatervislikuks

PÕNEVAD FAKTID! Viis omadust, mis muudavad kodu ebatervislikuks

Naturaalne päevavalgusBerliini Humboldti Ülikooli teadurite poolt läbi viidud uuringu tulemustest selgub, et halva kvaliteediga eluruumid põhjustavad paljudele eurooplastele terviseprobleeme ning majanduslikke kahjusid.

Koostöös 75. tegutsemisaastapäeva tähistava VELUXiga korraldatud uuringus tuuakse välja kodu viis omadust, mis määravad, kas kodu on tervislik või ebatervislik. Nende omaduste hulka kuuluvad head magamistingimused, siseruumide hubane temperatuur, piisav päevavalgus, värske õhk ja tervislik niiskussisaldus, mis jääb 40−50% vahele.

Eurooplased, kes elavad külmades majades või kelle kodus esineb hallitust, kannatavad ligikaudu 50% suurema tõenäosusega haiguste, näiteks hingamisteede nakkuste või kurgupõletike all. Kui aga kodus on võimalik öösel korralikult välja magada, tunnevad eurooplased end 50% suurema tõenäosusega terve ja energilisena.

Piisava päevavalguse olemasolu kodus muudab energiavaeguse riski peaaegu poole väiksemaks. Eestis oma 20. tegutsemisaastat tähistava VELUX Eesti juhatuse liige Kristīne Beļska hinnangul veedavad inimesed kuni 90% ajast siseruumides. „See on oluline näitaja ja tekitab igatsuse loomuliku päevavalguse järele,“ lisas Beļska. Inimestel, kes oma kodu regulaarselt ei õhuta, on kaks korda suurema tõenäosusega vähem energiat võrreldes eurooplastega, kes teevad seda kaks kuni neli korda päevas.

Uuringu kohaselt mõjutavad ebakvaliteetsed eluruumid ka Euroopa majandust ning kahjud võivad ulatuda mitmetesse miljarditesse. Kahju moodustavad haiguspäevad ja üldine halb elukvaliteet. Näiteks ainuüksi Suurbritannias kaotati 2013. aastal 27 miljonit tööpäeva terviseprobleemide tõttu.

Uuringi raames küsitleti 14 000 inimest 14 erinevast Euroopa riigist.

Põnevad faktid:

77% eurooplastest ei ole kodus optimaalseid magamistingimusi.
15% Euroopa kodudest on talvel liiga külmad, 30% on suvel liiga soojad.
17% eurooplastest ei saa oma kodu hõlpsalt õhutada.
20% Euroopa kodudest sõltuvad liialt kunstlikust valgustusest.
32% Euroopa kodudest kannatab akendele tekkiva kondensatsiooni tõttu.

Head Uudised GoodNews