1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Viis lihtsat nõuannet, kuidas kodus pärast pingelist päeva lõõgastuda
Viis lihtsat nõuannet, kuidas kodus pärast pingelist päeva lõõgastuda

Viis lihtsat nõuannet, kuidas kodus pärast pingelist päeva lõõgastuda

Enam kui kolmandiku Eesti elanike jaoks on kodus lõõgastumine üks võtmetegureid, mis tagab vaimse heaolu, selgus IKEA uuringust. Ent mõnikord ei olegi see nii lihtne, sest pärast pingelist tööpäeva võib olla keeruline end ülejäänud maailma saginast välja lülitada. Eksperdid annavad nõu, kuidas kodus lõõgastumine lihtsamaks muuta.

Iga-aastases uuringus koduse elu kohta selgus, et Eesti elanikele pakuvad kodus rahulolu ja meelerahu meeldiv lõhn (14%), värske õhk (13%), muusika (11%), meeleoluvalgustus (11%) ja küünlad (10%). Selleks, et oma kodus end hästi tunda, peaksid inimese erinevad meeled olema hästi stimuleeritud.

Kodu, mis hoolitseb kõigi meelte eest

Peaasi psühholoog Kristel Habicht-Spriiti sõnul seostub paljude inimeste jaoks kodu turvatunde ja heaoluga. Seega toetavad need valikud, mida inimesed kodu sisustamisel teevad, nende tunnete tekkimist. “Kuna inimese taju ümbritsevast keskkonnast kujuneb meie viie meele kaudu – nägemine, kuulmine, haistmine, puudutamine ja maitsmine, siis kõik, mis kas lõõgastab või vastupidi ärritab neid meeli, on otseselt seotud heaoluga,” räägib Habicht-Spriit.

Kuna inimese taju ümbritsevast keskkonnast kujuneb meie viie meele kaudu – nägemine, kuulmine, haistmine, puudutamine ja maitsmine, siis kõik, mis kas lõõgastab või vastupidi ärritab neid meeli, on otseselt seotud heaoluga.

Kõik valikud, mida inimesed teevad oma kodu loomisel, on suunatud sellele, et erinevad meeled saaksid vastavalt vajadusele piisavalt stimulatsiooni või puhkust. “Tegurid nagu magamistoa temperatuur, erinevad materjalid meie naha vastas, valgus erinevateks tegevusteks ning lõhnad ja helid, mis meie ruumi täidavad, mängivad kõik rolli selles, kui hästi me end kodus tunneme. Näiteks kaneelirullide magus aroom võib tekitada sooja ja turvalise tunde. Tuues koju rohkem elemente, mis tekitavad sinus hea tunde, võimaldavad pärast rasket tööpäeva ka kiiremini lõõgastuda ja end rahulikult tunda,” ütleb psühholoog.

Tuues koju rohkem elemente, mis tekitavad sinus hea tunde, võimaldavad pärast rasket tööpäeva ka kiiremini lõõgastuda ja end rahulikult tunda.

Kuidas luua lõõgastust pakkuv kodu?

IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Brita Mikvere jagab, kuidas luua oma koju lõõgastumisoaasi lihtsalt ja taskukohaste lahendustega:

Vähenda müra jõudmist tuppa. „Üks asi, mis võib lõõgastumise keeruliseks muuta, on tänava-, naabrite- või isegi kodu teistest tubadest tulev müra. Müra aitavad summutada seda erinevad kangad, näiteks vaibad, kardinad või spetsiaalsed ekraanid või paneelid. Need on kasulikud isegi igapäevategevustest tuleneva heli pehmendamiseks, nagu nõude või söögiriistade kolin ja tooli kriuksumine, et muuta kodu lõõgastavamaks kohaks,” selgitab sisekujundaja.

Müra aitavad summutada seda erinevad kangad, näiteks vaibad, kardinad või spetsiaalsed ekraanid või paneelid.

Lisa hubasust meeleoluvalgustusega. Kuna meeleoluvalgustus on üks tegureid, mis võimaldab paljudel inimestel lõõgastuda, soovitab Mikvere lisada koju erinevaid valgustusallikaid. Laelamp võib olla sobiv majapidamistööde tegemiseks, kuid see ei loo üldjuhul hubast atmosfääri. „Põranda- või laualambi pehme valgus muudab ruumi hubasemaks ja soojemaks, näiteks lugemise või pereringis vestlemise ajaks. Erinevaid lampe rühmitades saab lihtsasti luua ilusa efekti, eriti kui lampide valgus ja kuju omavahel sobituvad,” soovitab sisekujundaja.

Loo maagiline õhkkond küünaldega. Küünalde süütamine võimaldab luua õdusa meeleolu ning meeli rahustada. „Aseta erineva kõrgusega küünlad stabiilsele tasapinnale, näiteks spetsiaalsele küünlaalusele. Veendu, et küünalde vahel oleks piisav vahemaa. Lõõgastava ja hubase keskkonna loomiseks, vali üks ühendav lõhn, näiteks puidu- või vanilliaroom. Täielikuks nautimiseks lülita välja seadmed ja elektrivalgus,” ütleb Mikvere.

Küünalde süütamine võimaldab luua õdusa meeleolu ning meeli rahustada.

Hoolitse, et kodus oleks värske õhk. See on veel üks tegur, mida Eesti elanikud nimetasid oluliseks, et tunda end kodus rahuloleva ja lõõgastununa. Kui aknad on kogu päeva vältel suletud, võib tuba muutuda umbseks. Sisekujundaja soovitab kasutada õhupuhastit, et parandada siseruumide õhukvaliteeti. Need on eriti mugavad neile, kes elavad tiheda liiklusega piirkonnas või koos loomade või lastega.

Leia privaatne paik puhkamiseks. Pooled Eesti elanikud usuvad, et piisaval hulgal privaatsust on kõige olulisem tegur, et tunda end kodus rahulolevana ja mugavalt. IKEA sisekujundaja rääkis, et isegi kui tuba jagatakse teiste inimestega, on võimalik luua endale privaatne nurgake, kus saab vähemalt mõnda aega omaette olla. Selleks võib olla mugav tugitool koos jalapingiga ja lihtne puidust pink, mida saab kasutada lauana, et asetada sinna värskendav jook ja nautimiseks raamat.

Head Uudised GoodNews