1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Saunameister selgitab, kuidas endale sobivat saunarituaali valida
VIDEO I Saunameister selgitab, kuidas endale sobivat saunarituaali valida

VIDEO I Saunameister selgitab, kuidas endale sobivat saunarituaali valida

Täna tähistakse rahvusvahelist saunapäeva. Eestlased on saunarahvas ja  saunakultuuril on tähtis roll eestlaste identiteedis ja mõne jaoks on saun isegi püha koht. Eesti kodudes on levinud väiksemad leilisaunad, mida eriti linnas köetakse sageli elektriga. Spaad ja turismitalud pakuvad aga väga mitmekesiseid ja põnevaid võimalusi saunas käimiseks. Kuidas valida spaas endale sobivat saunarituaali?

Foto: Elamus Spa, Karen Härms

Elamus SPA saunameister Karl-Peeter Kangur selgitab, et lisaks niisama leili viskamisele ja vihtlemisele on saunades võimalik korraldada ka erinevaid saunarituaale. „Saunarituaal on pikema ajalooga tegevus nii Eestis kui ka mujal maailmas, kus inimesed istuvad saunas ning viivad läbi oma pere- või rahvatraditsiooni juurde kuuluvaid tegevusi,“ selgitab ta. Elamus SPA pakub näiteks mitmeid erinevaid saunarituaale.

Rahva seas populaarne leilirituaal

Karl-Peeter toob välja, et näiteks on Elamus SPA-s olemas spetsiifiline ja rahva seas populaarne leilirituaal, kus on kuumust küllaltki palju – lausa 100 kraadini välja. Lisaks toimub seal vihtlemist, rõõmsameelset väljaelamist ning karastamist külma vee ja jääga.

Kooriv soolarituaal ja siidine sheavõi hoolitsus

Olemas on ka soolarituaal, kus toimub kahe erineva soolaga koorimine – suhkru-mee segu ja soola-mee segu. Esimesega kooritakse kõigepealt nägu ning teisega ülejäänud keha, et sealt saaks vana nahk maha tulla. Peale soolarituaali on saunameistri sõnul kasulik ette võtta sheavõi hoolitsus, kus Aafrikast pärit rasvase pähklivõiga ennast sisse määrida saab.

Karl-Peeter Kangur. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Lõõgastavad ja vabastavad rituaalid

Üheks rahulikumaks rituaaliks on aroomirituaal, mida on olemas kolm erinevat varianti: metsas, värskuses ja aasal. Ka helirännak on lõõgastav rituaal, mis Karl-Peeteri sõnul inimestele väga meeldib. Ta lisab, et helirännakul tehtavad helid aitavad inimest meditatiivsesse seisundisse viia, kus saab ennast täielikult vabaks lasta ja mured hetkeks unustada.

Helirännakul tehtavad helid aitavad inimest meditatiivsesse seisundisse viia, kus saab ennast täielikult vabaks lasta ja mured hetkeks unustada. 

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Vihtade võlu rituaal

Karl-Peeter selgitab, et üheks rahva lemmikuks rituaaliks on veel vihtade võlu, kus kasutatakse nelja erinevat vihapaari, millega tekitatakse tuult. Samal ajal saab tunda ka kõigi nelja viha aroome, milleks on tamm, eukalüpt, pärn ja kask.

Karl-Peeter Kangur. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Saaremalt pärit ravimudaga mudarituaal

Mudarituaali käigus määritakse ennast kokku Saaremalt pärit ravimudaga. Mudarituaali saavad inimesed ise teha. Et saada parimat tulemust soovitab Karl-Peeter lasta mudal 15 minutit mõjuda ning alles seejärel see maha pesta. Sedasi saavad muda raviomadused tööle hakata.

Head Uudised GoodNews