1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. VIDEO I Nika Kalantar lapsi saada ei soovi: mul pole kunagi seda instinkti ega vajadust olnud
VIDEO I Nika Kalantar lapsi saada ei soovi: mul pole kunagi seda instinkti ega vajadust olnud

VIDEO I Nika Kalantar lapsi saada ei soovi: mul pole kunagi seda instinkti ega vajadust olnud

Statistikaamet avaldas täna andmed, mis näitavad, et nii väikest sündide arvu kui mullu ei ole olnud alates 2003. aastast. Tänases “Duublis” on külas Nika Kalantar, kes räägib ausalt, miks ta on otsustanud mitte kunagi lapsi saada.

Miks otsustas Nika lapsi mitte saada? “Mul pole kunagi seda instinkti ega vajadust olnud. Teadsin seda juba väiksena, mul pole kunagi seda tunnet olnud,” selgitab ta lühidalt.

Viidates arheoloogilistele kaevamistele, selgitab Nika, et naised pole tegelikult kunagi otseselt “sünnitusmasinad” olnud. Naised käisid samuti jahil ja osalesid muul viisil ühiskonnaelus.

Paraku aga tunnevad paljud naised tihti ka ühiskondlikku survet lapsi saada ja peavad tihti seoses sellega taluma ka teemakohaseid küsimusi ja pidevat pärimist. Ka Nika on pidanud korduvalt oma valikut selgitama. “Mida vanemaks ma olen saanud, seda vähem on küsitud selle kohta. Kõige rohkem küsiti mult seda siis, kui olin liiga noor laste saamiseks: 16-17 aastaselt, kui olin teismeline, mis on absurdne!”

Miks aga ikkagi otsustavad paljud naised lapsi mitte saada? Nika toob siinkohal välja nii-öelda ökoloogilise ärevuse ehk mure keskkonna pärast: “Maailm läheb koguaeg nii palju halvemaks, miks sa teed seda teisele inimesele ja tood ta siia sisse?”

Kuivõrd tekitab see muret naistel, siis meeste jaoks pole see nii suur probleem. Nika selgitab, et mehed on lihtsalt keskmisest vähem keskkonnateadlikumad ja keskmisest konservatiivsemad. Konservatiivsus paraku tihti ka eeldab, et peres sirguvad lapsed.

Lõppkokkuvõttes tõdeb Nika, et paraku peavad naised tihtilugu lootma ainult iseendale ja tunnevad vajadust ka parema karjääri järele. “Sa saad arvestada ainult endaga. Naised on rohkem väljavahetatavamad ja sa pead tegema head karjääri, tegema end oluliseks. Sul on vaja pakkuda stabiilsust, et last kasvatada,” räägib ta.

Head Uudised GoodNews