1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. VIDEO! Austraalia režissöör Robert Marcand tuleb taas Eestisse koolitama
VIDEO! Austraalia režissöör Robert Marcand tuleb taas Eestisse koolitama

VIDEO! Austraalia režissöör Robert Marcand tuleb taas Eestisse koolitama

Pärast edukat töötuba Tallinnas novembris 2017 on Robert Marchand tagasi Eestis 9.-13. veebruarini, et taas Eesti näitlejaid, stsenariste ja lavastajaid koolitada oma väga erilise ja unikaalse Character Based Improvisation töötoas.

Tegemist on Intensiivne töötoaga professionaalsetele näitlejatele, režissööridele ja stsenaristidele. Töötuba keskendub tegelaskuju-kesksele improvisatsiooni protsessile (Character Based Improvisation Process – CBI), mis põhineb “elatud reaalsusel”. CBI uurib tegelaskuju emotsionaalset ja psühholoogilist seisundit läbi mitmete erinevate olukordade. Selle protsessi looja ning tuntuim kasutaja on briti režissöör Mike Leigh (“Naked”, “Happy Go Lucky”, “Secrets and Lies”). CBI aitab luua detailseid, kompleksseid ja ehedaid tegelaskujusid. Meetodit saab edukalt kasutada üksikisiku- ja grupistseenides, töötamisel valmis stsenaariumitega ning ka improviseeritud draamas.

Näitlejad saavad suurepärased tööriistad, et anda sügavust ja komplekssust oma esitusele ning läheneda tekstidele ja stsenaariumitele uudse nurga alt. CBI meetod on ka väga hea abimees tegelaskuju ettevalmistamisel castinguks.

Režissöörid ja stsenaristid õpivad seda protsessi kasutades lähenema stsenaariumi arendamisele tegelaskuju keskselt ning kasutama “ootamatuid olukordi” kui dramaatilist abivahendit. CBI aitab režissööridel mõista, mida teeb näitleja ning arendada lugu vastavalt sellele.

Näitlejanna Katariina Unt, kes novembris Roberti töötoas osales, kirjeldab oma kogemust:  “CBI koolitusele läksin päris suurte ootustega, et lisaks oma senistele kogemustele veel millestki teada saada ja kogeda midagi sellist, mida seni ei ole olnud võimalik teatris ega filmis rolli luues kogeda. Näitleja, õpetaja ja lavastajana sain mitu head õppetundi ja nõuannet kõrva taha panemiseks, mida ise edasi mõelda, edasi arendada ja omakorda enda tegemiste kaudu rakendada. Näitlejana leidsin end tõesti olukorrast, milles ei olnud ma varem olnud, tegutseda rollis reaalses elulises situatsioonis. Robert Marchand on väga kogenud ja inspireeriv isiksus ja lavastaja.”

Näitleja Erki Laur leiab, et Roberti kursus on Eesti näitlejatele ja lavastajatele väga vajalik: “Osalesin novembri alguses Robert Marchand’i tegelaskuju-kesksel improvisatsiooni koolitusel ja soovitan omaltpoolt seda 5-päevast üliintensiivset kursust ka kõigile teistele näitlejatele ja kinorežissööridele. Eestis on harva võimalus õppida kinospetsiifilist näitlemist –  Robert Marchand’i kursus on üks tänuväärne võimalus ennast kohapeal sellel alal treenida.”

Filmirežissöör Andres Maimik lisab omalt poolt: “Kui klassikaliselt alustab lavastaja tööd sellega, et viskab näitlejate ette lauale stsenaariumi, mida siis asutakse üheskoos läbi töötama, ning üldjuhul ei toimu võtteplatsini jõudes karakterite ja loo arengus ootamatuid ja üllatavaid metamorfoose, siis karakteripõhine improvisatsioon pakub sellele alternatiivse, kuid väga toimiva süsteemi. Näitleja ja lavastaja arendavad nullist üheskoos karaktereid ning neid tegelasi improvisatoorsetesse olukordadesse paisates hakkavad kujunema ka tulevase draamakaare piirjooned. Sellise meetodiga on võimalik elul kogu oma kirevuse, ootamatuse ja detailitihedusega anda nii näitlejate rollidele kui režissööri dirigeeritud narratiivile uus, eluliselt tõepärane muster”.

Robert Marchand on enam kui 25-aastase kogemusega auhinnatud Austraalia filmirežissöör ja õppejõud. Ta on saanud arvukaid auhindu, sh neli Austraalia Filmiinstituudi auhinda. Marchand on Austraalia juhtiv CBI ekspert. 1993. aastal alustas ta CBI protsessi õpetamist Austraalia Riiklikus Filmi- ja Televisiooniakadeemias. Ta on juhendanud enam kui 100 CBI töötuba näitlejatele, režissööridele ja autoritele Austraalias, Uus-Meremaal, Vietnamis ja Euroopas.

CBI töötoas saab osaleda maksimaalselt 15 inimest. Tänu grupi väiksusele saab Robert pühendada individuaalset tähelepanu igale osalejale. Enne töötoa algust arutab Robert iga näitlejaga läbi, millise tegelaskuju näitleja luua võiks või kuidas juba olemasolevat tegelaskuju põhjalikumalt välja arendada.

Kui soovid end töötuppa registreerida, palun saada meile hiljemalt 17. jaanuariks oma CV, foto ja lühike selgitus, kus kirjeldad, miks sa soovid töötoas osaleda. Töötuba on inglise ja eesti keeles. Juhendamine inglise keeles, improvisatsioonid eesti keeles. Vajadusel ka tõlkeabi.

Head Uudised GoodNews