1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Valmistu aiatöödeks – kujundamiseks tööriistad, lõppviimistluseks aiavalgustid
Valmistu aiatöödeks – kujundamiseks  tööriistad, lõppviimistluseks  aiavalgustid

Valmistu aiatöödeks – kujundamiseks tööriistad, lõppviimistluseks aiavalgustid

Fotod: Shutterstock

Koduaia kujundamine algab kohe, kui lumi ära sulab, seetõttu tuleb selleks valmistuda juba varakevadel. Et aiatöödele kindla tundega vastu minna, soeta kvaliteetsed aiatööriistad ning anna lõppviimistlus dekoratiivsete elementidega nagu lillepotid ja nutikad aiavalgustid.

Kui Sinu kodu on ümbritsetud tõelise aiaga, kus on nii lille- kui aedviljapeenrad, puud ja põõsad ning kasvuhoone, siis on korralik aiakäru, ämber ja kastekann lausa hädavajalikud. Missugused töövahendid aga täpsemalt aedviljapõllule, puuviljaaeda ja kasvuhoonesse välja valida ning kuidas on võimalik ainuüksi valgustusega aed särama panna? Selles osas jagame mõned näpunäited.

Hoolikalt pügatud puud ja põõsad

Viljapuuaias, kus kasvavad erinevad viljapuud ning marjapõõsad, on oksakäärid oluline tööriist. Selleks, et puud ja põõsad kenasti vilja kannaksid, tuleb nende eest hoolt kanda ja kiduratest okstest ning võrsetest vabaneda. Seejuures ei tasu aga esimesi ettejuhtuvaid ostukorvi lisada, kuna oksakäärid on saadaval väga erineva kvaliteedi ja otstarbega.

Ergonoomilised reguleeritavate käepidemetega oksakäärid
Oksakäärite soetamisel tasub tähele panna nende kasutajamugavust, ergonoomilisust ja kindlasti võiksid nad olla ka mitmeotstarbelised. Oksakäärid ei ole mõeldud ainuüksi okste kärpimiseks, need sobivad ideaalselt ka roosipõõsaste ja ilutaimede hooldamiseks. Seejuures on need saadaval kahte tüüpi:

● Vaheliti liikuvate terade ja alasiga oksakäärid, mis sobivad värske puidu lõikamiseks;
● Alasiga oksakäärid, millel on üks tera, mis iigub alasi poole lõigates hästi väiksemaid oksi ja surnud raage.


Kohenda juurvilja- ja maasikapeenrad

Peenarde kohendamine ja istutamiseks valmisseadmine eeldab levinud tööriistade olemasolu – korralik reha, tugev labidas, kerge ja lihtsastijuhitav aiakäru. Alustada tuleks aga kvaliteetse mulla või turba soetamisest, sest kasvukeskkond on siiski viljaka saagi aluseks. Tähelepanu tasub pöörata sellele, et iga taim ja vili vajab kasvamiseks just temale sobivat pinnast.
Viljakuse tõstmiseks on muidugi variant kasutada ka erinevaid väetisi, millega tasub aga eriti ettevaatlik olla – täpselt nagu pinnase puhul, on ka väetised loodud konkreetsetele taimedele ning erilist tähelepanu tasuks pöörata kogustele. Üleväetamine on põhiline põhjus, miks taimed oma elujõu kaotavad!

Universaalsed väetised on mugavad, kuid ei anna parimat tulemust

Väetised on ained, mida kasutatakse saagi suurendamise, selle kvaliteedi parandamise ja mulla viljakuse tõstmise eesmärgil. Kaubanduses on saadaval universaalsed väetised, mis peaksid ideaalis sobima erinevate taimede turgutamiseks, kuid tegelikult annavad parimad tulemused siiski konkreetse taime kasvuks kombineeritud koostisained. Väetised jagunevad:

● Koostise alusel;
● Toime ja toime kiiruse alusel;
● Taimetoiteelementide sisalduse alusel;
● Vastavalt väliskujule ja konsistentsile.

1a.ee taimehoolduse kategoorias on väetised ja hooldusvahendid mugavalt kategoriseeritud, seetõttu on õige väetise valimine ülimalt lihtne.


Kasvuhoones algavad tööd varakult

Kasvuhoonel on avamaa ees üks meeletult suur eelis – seal saab toimetada juba siis, kui õues on taimede istutamiseks veel liiga külm. See aga tähendab, et kasvuhoones algavad ettevalmistustööd juba varakevadel, kuid samas, kui avamaal saame esimese maasikasaagi alles jaanipäevaks, siis kasvuhoones valmivad esimesed viljad juba emadepäeva paiku. Seega tasub kasvuhoone soetamine kokkuvõttes kuhjaga ära!

Mugavustooted ja muld kasvuhoones

Kui alustad kasvuhoonega päris nullist, siis kõigepealt pööra tähelepanu mullale – soovitame kasutada kasvusubstraate, millest osa põhineb turbal, osa mullal. Mugavust silmas pidades on kasvuhoonesse võimalik soetada kastmissüsteem, mis kastab taimi automaatselt. Kui eelistada aga vana head kastekannu, siis on neid turul väga stiilseid ja ergonoomilisi, näiteks 1a.ee kastekannude valik võtab silme eest kirjuks.
Kui kasvuhoone ei asu kodu lähedal, siis on võimalik paigaldada süsteem, mis paneb kasvuhoone aknad automaatselt avanema ja sulguma. Mugavus ennekõike!

Aiavalgustid annavad viimase lihvi

Kui aiatööd on tehtud, puud ja põõsad kenasti vormi kärbitud ning lilled istutatud, annavad nutikad aiavagustid sellele kõigele viimase lihvi. Siin on valikuid tohutult, tuleb vaid otsustada, missugune stiil konkreetsesse aeda kõige paremini sobib. Õuevalgustitel on üks hea omadus – energiasäästlikkus, kuna väga paljud õuevalgustid on solaarlambid, mis tähendab nullkulu.

Naudi oma koduaia ilu ka õhtuhämaruses

Panustades aiatöödesse tohutult aega ja raha, on väga mõistlik soetada korralik valgustus, mis tooks Sinu pingutused esile ka hämaratel suveõhtutel. Kuna valgust ei ole kunagi liiga palju, siis on sellega ka keeruline üle pingutada:

● Äärista lillepeenrad pisikeste LED-valgustitega;
● Paigalda seinalambid, mis valgustavad välja Sinu kaunid lilleamplid;
● Riputa terrassile laternad, mis lisavad aiale romantilisust.

Kui soovid eriti nutikat lahendust, eelista sensoriga valgusteid, mis paljastavad aia ilu just õigel hetkel ning säästavad seeläbi energiat.


Kuigi veedame kõige rohkem aega aias just suvekuudel, algavad ettevalmistused aiatöödeks juba varakevadel. Et olla uueks hooajaks ettevalmistunud, vaata üle oma tööriistakuur, soeta puuduvad tööriistad nii juurviljapõllule kui kasvuhoonesse. Kõige krooniks paigalda aiavalgustid, mis toovad Sinu aia ilu ja võlu esile.

Kõik aiatöödeks vajaliku leiad 1a.ee taime- ja aiahooldustoodete kategooriast, vaata lähemalt!

Tegemist on reklaamartikliga!

Head Uudised GoodNews