1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Väike, aga usin – Tallinna Lennujaam
Väike, aga usin – Tallinna Lennujaam

Väike, aga usin – Tallinna Lennujaam

Lotte mängumaa
Lotte mängumaa

Kas olete märganud, kui hubaseks ja toredaks kohaks on muutunud Tallinna Lennujaam? Viimasel ajal on selline tunne, et iga kord, kui töö või puhkus lennujaama viib, on seal jälle mõni uuendus toimunud. Poolteist kuni kaks tundi ooteaega enne lendu on meie pisikest lennujaama arvestades küll piisav aeg, aga kõikide vahvate uute kohtade külastamiseks võib sellest isegi väheks jääda.

Vaba aeg Tallinna Lennujaamas 

Koht, millest kindlasti ei tasu mööda jalutada, on lennujaamas asuv raamatukogu. Tegemist ei ole küll esimese taolisega maailmas, aga mitmeid Eestisse saabunud külalisi on raamatukogu positiivselt üllatanud. Väike raamatukogu toimib usalduse ja vahetuse põhimõttel ehk „võta ja pane tagasi“. Enne reisi võid võtta tee peale lugemiseks raamatu ning selle siis naastes tagasi asetada. Või jätad oma läbi loetud raamatu järgmist lugejat ootama ja võtad vahetuseks kaasa mõne uue. Muidugi on oodatud ka reisidelt kaasa toodud raamatud. Raamatukogu asub lennujaama reisijate tsoonis, 1. värava alal.

Pere kõige pisematega reisimine võib olla nii lust ja lillepidu kui ka üks parajalt keeruline missioon. Lennureisile minnes on soovitatav vähemalt kaks tundi enne lendu kohal olla ning selle aja sisustamine ühele pudeliski mitte paigal seisvale rüblikule on paras kunsttükk. Nüüd saavad aga pisikesed marakratid end Lotte mängumaal lõbustada. Mängumaalt leiab kolmekordse Lottepere maja koos turnimisredelite, liumäe ja multikaid näitava telekaga. Mängumaa asub reisijate ala 5. värava juures.

Ka Non-Schengeni alast leiab mitmeid uuendusi. Esimene neist on mõeldud taaskord pere kõige pisematele ning selleks on laste mängunurk. Teist uuendust saab näha 2014. aasta I kvartalis, kui valmis peaks saama elusuuruses male ja kabe laud. Laualt ei puudu ka väikese lapse mõõtu nupud. Üks väike mõttetreening enne pikka lennureisi kulub ikka ära.

Söögikohad 

Veinibaar Rosin
Veinibaar Rosin

Üks mõnusamaid uusi kohti lennujaamas on kindlasti veinibaar Rosin. Suur hulk erinevaid veine, maitsvad tapased, rahustav muusika – mida hing veel ihkab? Valikust leiab maitseid nii Prantsusmaalt, Itaaliast kui ka Hispaaniast. Hea võimalus sõpradega korra reisiplaanid üle arutada või tähtsaks ettekandeks valmistuda. Veinibaar Rosin asub reisijatealas 7. ja 9. värava vahel.

Võikude armastajate ja kiire ampsu otsijate rõõmuks avati Tallinna lennujaamas ka maailmakuulus Subway võileivarestoran. Ameerikast pärit miniatuurse allveelaeva suurused võileivad valmistatakse vastavalt Sinu maitseelistustele. Ja kui võikud ei ole siiski päris Sinu maitse, siis saab kaasa osta ka maitsvaid salateid, küpsiseid ja laias valikus mittealkohoolseid jooke. Subway võikurestoran asub reisijatealal 7. ja 9. värava vahel, otse veinibaari Rosin kõrval.

Õige koduse kõhutäie austajatele leidub meie pisikeses lennujaamas samuti midagi. Isegi nimi on söögikohal kodune ja kutsuv – Mamma bistroo ja kohvik. Menüüst leiab mõnusad eestipärased koduroad nii hommikuseks ampsuks kui ka õhtuseks kehakinnituseks. Ära ei ole unustatud legendaarseid kiluvõileibu ja nostalgilisi pokaalisalateid. Mamma bistroo ja kohvik asub reisijatealal – peale turvakontrolli läbimist hoia vasakule.

Welcome Cafe
Welcome Cafe

Uue kuue on saanud ka lennujaama terminali kõige kaugemas otsas Non-Schengen alas asuv Take Off Two kohvik. Hommikueine selles kohvikus on elamus omaette, kuna kohvikuaknad vaatavad otse lennurajale. Lennukite õhkutõsumise ja maandumise jälgimine, mis paljudele põnevust pakub, pole eales nii mugav olnud.

Ära ei ole unustatud ka maailmaränduritele vastu tulnud inimesi. Lennujaama saabuvate lendude osast leiab värvikireva Welcome Cafe. Kohviku teeb eriliseks ülisuur klaaspind, mis vaatab otse pagasilintidele. Seega näed kauaoodatud lähedast juba siis, kui ta alles oma kohvrit ootab. Esimesed lehvitused ja õhusuudlused saab juba varakult ära teha.

Poed 

Lennujaamas veedetavat aega saab mööda lasta ka mitmetes seal asuvates poodides, millest kõige magusamaks on Kalevi kommipood. Oleme ju kõik olnud selles situatsioonis, kus lehmalellepojale külla minnes on poest ostetud kommikarp hoopis diivanilauale ununenud. Nüüd ei pea enne reisi üldse poodi minemagi! Haara üks Tallinna siluetiga kommikarp kaasa otse lennujaamast. Kalevi kommipood asub reisijatealal 3. ja 5. värava vahelisel alal.

Hää Eesti Asi
Hää Eesti Asi

Lisaks reisijateala esimeses otsas olevale Hää Eesti Asi poele, lisandub sama kontseptsiooniga pood ka Non-Schengen alale. See tähendab, et suveniire ja muud Eesti käsitööd saab imetleda ja soetada ka teiselpool piirikontrolli.

Mõnikord oleks vaja kaasa kingitust, mis ei tule ei šokolaadis ega pudelis. Parimaid palu Eesti ja põhjamaade disainerite töölauadadelt leiab poest nimega Pohl. Riiulitelt leiab nii tekstiili, keraamikat, autoriehteid kui ka muusikat. Ja kui kinki parasjagu vaja polegi, tasub poodi ikka piiluda, sest moodne disain on lihtsalt nii lahe! Unikaalseid disainiesemeid saab seotada reisijatealal 1. värava juures.

Ärireisijale 

Pidevalt reisides võib mõnel hetkel lennujaamas ootamine tüütavaks muutuda. Just ärireisijatele mõeldes on Tallinna lennujaama rajatud äriklassi ootesaal Nordea Lounge. Reisijate käsutuses on erinevad võimalused meelelahutuseks, töötamiseks ning lihtsalt lõõgastumiseks. Lisaks pakutakse ootesaalis karastus- ja alkohoolseid jooke, suupisteid ning värskeid ajalehti ja ajakirju. Nordea Lounge asub lennujaama reisijatealal ning sissepääs maksab täiskasvanutele 30 € ja kuni 12 aastastele lastele 7 €. Estraveli Platinum Club liikmetele on Estravelist ostetud lennupileti ettenäitamisel sissepääs Lounge’i tasuta.

Silmailu 

VisitEstonia värav
VisitEstonia värav

Meie lennujaam on uus, modernne ja ilus – selles ei ole kahtlustki. Silmailule annavad suure panuse erinevate ettevõtete poolt kujundatud temaatilised väravad. Esindatud on EAS, Elion, Viru Keemia Grupp, Leibur ja EMT. Eriliselt jääb alati silma EASi poolt kujundatud Visit Estonia värav, mis toob rohelise looduse otse terminali ning annab ülevaate meie pisikese maa eripäradest ja saladustest. Pagarite ehk Leiburi juurest leiab muide juba varem mainitud raamatukogu.

Pisike Tallinna Lennujaam ei hiilga maailmakaardil reisijatenumbrite ega ruutmeetritega, kuid hubasuses, mitmekülgsuses ja reisija vajadustega arvestamises teeme küll kaardile ühe rasvase X-i.

Lisainfot leiab SIIT!

Estravel

Head Uudised GoodNews