1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. UUED TINGIMUSED OHUTUKS REISIMISEKS I Lennukites tuleb maske kanda ja hotellides võib toitu tõsta ainult teenindaja
UUED TINGIMUSED OHUTUKS REISIMISEKS I Lennukites tuleb maske kanda ja hotellides võib toitu tõsta ainult teenindaja

UUED TINGIMUSED OHUTUKS REISIMISEKS I Lennukites tuleb maske kanda ja hotellides võib toitu tõsta ainult teenindaja

Järk-järgult avanevad Euroopa Liidu sisesed ja välised piirid ning inimestel tekib aina rohkem võimalusi reisimiseks kaugemale kui Balti mull. Eesti Turismifirmade Liit pani uues olukorras turvaliseks reisimiseks kokku rea soovitusi, millega tuleks arvestada, kuna turvalise ja ohutu reisimise jätkumine ka tulevikus sõltub ennekõike reisijatest endist.

Eesti Turismifirmade Liidu peasekretäri Mariann Luguse sõnul on enne reisile minekut oluline teha ära kodutöö. Kindlasti on mõtet nõu pidada oma reisikonsultandiga, kes valdab põhjalikku ja värsket teavet olukorra kohta erinevates sihtriikides. Kiire ja adekvaatne reisiinfo on leitav ka Välisministeeriumi Reisi Targalt veebilehelt, lennusihtkohtade teave on üleval Tallinna lennujaama lehel.

Luguse sõnul on praegu populaarsed need sihtkohad, kus nakkusoht on madal ning kuhu saab Tallinnast otse lennata, näiteks Viin. Päikesesihtkohtadest on juulis olulisim Kreeka. Eelmisel nädalal toimusid esimesed tšarterlendudega reisid Kreetale.

“Liidu liikmete, reisikorraldajate sõnul on tagasiside esimestelt klientidelt väga positiivne, sest ilm on soe, meri puhas ning desinfitseerivate vahendite küllusega oleme Eestiski juba ära harjunud,” ütles Mariann Lugus.

Kindlasti tasub aga sinna reisijatel arvestada mitmete faktoritega. Sarnaselt Eestile on Kreekas piiratud üheskoos viibivate inimeste arv ning siseruumides on lubatud koos olla kuni kuuel inimesel või perel. Basseinide juures kehtib sama kuue inimese reegel, avalikes randades muutusi pole. Hotellides kliendid maske kandma ei pea, kuid transpordivahendis on see kohustuslik.

“Kuna turiste on kogu Kreekas veel vähe, naudivad sinna lennanud kliendid tõelist luksust – ka kõige populaarsemad ja tavaliselt ülerahvastatud kohad on veel päris tühjad. Sisuliselt saavad sinna minejad nautida tõelist privaatturismindust,“ lisas Lugus.

Oluline on teada, et reisijad, kes saabuvad Kreekasse õhu-, mere- või maismaatranspordiga, peavad vähemalt 48 tundi enne riiki sisenemist täitma registreerimisvormi, mille esitamisel saab iga reisija isikliku QR-koodi, mis tuleb Kreeka lennujaama saabumisel ette näidata kas mobiiltelefoni ekraanil või paberil.

„Kriisijärgsel ajal, mil kogu maailm alles harjub uute tervise- ja turvalisusreeglitega, on väga oluline, et oleme teadlikud, kuidas reisi ajal käituda ja mis meid ees ootab. Näiteks Kreekas kehtib hotellides praegu selline kord, et toidu serveerimiseks hotellides on pea kõikjal abiks teenindaja, kes kliendi näitamise peale talle meelepärase taldrikule laob,“ selgitas Lugus. „Samuti on mõistlik reisikonsultandilt eelnevalt uurida, kas sihtkohas on võimalik külastada paiku ja atraktsioone, mis konkreetselt huvi pakuvad.”

Reisile minnes soovitab ETFL alati sõlmida reisikindlustuse, kuid praeguses olukorras on see eriti asjakohane. Näiteks on Salva Kindlustus lisanud oma toodetele ka koroonaviiruse kaitse. Kes aga ennast haigena tunneb, see peaks kindlasti koju jääma ning reisi edasi lükkama.

Tallinna Lennujaamast välja reisides tasuks meeles pidada, et käte pesemine ja puhtuse hoidmine on haigestumise vältimiseks kõige kindlam viis. „Lendude osas on võrreldes varasemaga suurim muutus see, et lennukites peavad hetkel maskid ees olema. Lennujaamas neid kandma ei pea, küll saab neid aga lennujaamast endale kaasa osta,“ rääkis Lugus.

Kindlasti tuleks Luguse sõnul reisile minnes end registreerida Välisministeeriumi kodulehel. Lugus toonitas, et see, kas ja kui kiiresti taastuvad võimalused erinevatesse põnevatesse paikadesse reisimiseks, sõltub ennekõike inimestest endist.

„Austame ja täidame kehtestatud reegleid, nii suudame tagada reisirõõmu endale ja teistele,“ ütles ta.

SOOVITUSED TURVALISEKS REISIMISEKS:

Võta ühendust oma reisikonsultandiga 

  • Eesti reisiettevõtted ja -konsultandid omavad kogu vajalikku teavet. Nad aitavad Sind reisi planeerimisel, teenuste soetamisel ning kogu reisi vältel, samuti pakuvad kõik reisiettevõtted järelteenindust. Saad olla kindel, et Sul on tegelikult toimiv kontakt, kellelt saad igal ajal oma emakeeles asjatundlikku nõu ja abi.
  • Kui Sul ei ole juba eelnevatest reisidest tuttavat konsultanti, leiad hea ja asjatundliku partneri Eesti Turismifirmade Liidu liikmete seast.

Kuhu reisida? 

Eesti inimese eneseisolatsioonikohustus naasmisel välisreisilt sõltub sellest, kas riigist, kust inimene tuleb, on koroonaviirusesse nakatunute suhtarv suurem kui 16. See tähendab, et reisisihtkohas peaks nakatunuid olema 16 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. Inimesed, kes saabuvad Eestisse kõrgema nakatunute suhtarvuga riigist peavad Eestisse jõudes jääma kaheks nädalaks eneseisolatsiooni. Infot uuendatakse kord nädalas.

Kuidas reisida? 

  • Tee kindlaks, millised transpordiühendused sihtkohta on olemas.
  • Tee kindlaks, millised on sihtkohas kasutatavad transpordiliigid Re-Open Europa: https://reopen.europa.eu/et  (teave kõikides EL ametlikes keeltes)

Ohutu reisimine 

  • Tee kindlaks, millised on võimalikud eritingimused piiriületamisel ja reisisihtkohas viibimisel, nt kas riiki sisenemiseks on vaja omada tervisetõendit. Uuri lähemalt Väliministeeriumi lehelt, Reisi Targalt. Euroopa Komisjon, Re-Open Europa: https://reopen.europa.eu/et (kõikides EL ametlikes keeltes)
  • Registreeri end ja oma reisikaaslased Välisministeeriumi kodulehel.
  • Lisaks Euroopa ravikindlustuskaardile on soovitav sõlmida kindlustusseltsis reisikindlustus, mis katab täiendavaid kaasneda võivaid kulutusi ja uuri, kas kindlustus pakub ka COVID -19 kaitset.
  • Veendu, et oled reisile minnes terve. Vajadusel konsulteeri enne reisi perearstiga või tee COVID-19 test.
  • Ära unusta ka seda, et Sinu reisisihtkohta sisenemisel võib olla vajalik eelnev vaktsineerimine muude võimalike terviseohtude vastu.

Reisirõõm 

  • Ole paindlik, heatujuline, mõistev.
  • Enne reisi tee kodutöö ja selgita välja, kas sihtkohas on võimalik külastada paiku ja atraktsioone, mis Sulle ja Sinu reisikaaslastele huvi pakuvad.
  • Täida ja austa sihtkohas kehtestatud eeskirju.
  • Tunne rõõmu maailma avastamisest!
Head Uudised GoodNews