1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. SUVETEGEVUSED LASTEGA I Mängi ja õpi: suvetegevused koos lastega, mis kinnistavad jätkusuutlikku elustiili
SUVETEGEVUSED LASTEGA I Mängi ja õpi: suvetegevused koos lastega, mis kinnistavad jätkusuutlikku elustiili

SUVETEGEVUSED LASTEGA I Mängi ja õpi: suvetegevused koos lastega, mis kinnistavad jätkusuutlikku elustiili

Kas soovid suvel lapsega aega veeta nii, et see oleks kasulik, ent samas ka mänguline? IKEA eksperdid  annavad nõu, kuidas õpetada last, kinnistades samal ajal jätkusuutlikke harjumusi terves peres.

 „Jätkusuutlike kommete õppimine võib olla vägagi lõbus, eriti kui teed seda koos lapsega. Esimene printsiip laste õpetamisel on näidata head eeskuju ja alati nende küsimustele vastata. Olulised on eelkõige praktilised näited, kuidas olla hea meie planeedi vastu nii, et tulemused oleks kohe nähtavad,“ seletas IKEA sisekujundajate juht Darius Rimkus.

  1. Raja tuppa väike aiake

Umbes üks kolmandik kogu inimestele tarbimiseks mõeldud toidust läheb raisku. Selleks, et laps õpiks toitu rohkem hindama, tuleks talle näidata, kust see pärit on. Pealegi aitab oma toidu ise kasvatamine vähendada ökoloogilist jalajälge ja plasttoodete kasutamist. Lisaks on see ka lõbus viis lapsega koos aega veeta. IKEA sisekujundaja kinnitas, et oma „peenrakese“ rajamiseks ei pea sul olema isegi päris aeda või rõdu.

„Sellise aia võib kasvama panna näiteks lapse tuppa või köögi aknalauale. Taimealused ei võta palju ruumi, ent mahutavad samas mitu lillepotti. Väikesed kasvuhooned sobivad ideaalselt idandamiseks ja näevad samal ajal head välja. Nii saab lapstele näidata, kuidas toit kasvab ja kui palju peab tomatite, rediste ja salatilehtede kasvatamiseks aega kulutama ja pingutama, misläbi õpib laps toitu rohkem hindama,“ rääkis Darius Rimkus.

  1. Vali koju esemed, mis on valmistatud ümbertöödeldud jäätmetest

Lastele uusi ja paremaid harjumusi õpetades on kasulik esile tuua eesmärki – miks üldse midagi tehakse. IKEA sisekujundaja sõnul on üks parimaid viise näidata prügisorteerimise positiivset tulemust ja kasutada kodus esemeid, mis on valmistatud ümbertöödeldud materjalidest. Kui kogu perega prügi sorteerida ja seejärel lapsele ka selgitada, mis materjale saab ümber töödelda, näitades näites polüestrist kande- või seljakotti, mõistab laps ka tegevuse tulemust ja eesmärki.

„Igal aastal kasutatakse üle saja miljoni plastpudeli ainuüksi vee tarbimiseks. Suurem osa äravisatud pudeleid lõpetab maailmameres või prügimägedel. Lapsele saab selgitada ka seda, et plastpudeli lagunemiseks kulub umbes 700 aastat. Iga pere saab aga kodus prügi sorteerida, et plasttooted saaksid uue elu teistsuguses vormis. Lisaks võiksime me kõik proovida esemeid kasutada rohkem kui ühe korra. Sorteerimise lihtsustamiseks saab kasutusele võtta prügisorteerimiseks mõeldud kastid, mis on kaunistatud värvikirevate kleepsudega, nii on see ülesanne nii laste kui täiskasvanute jaoks lihtsam ja lõbusam,“ rääkis Rimkus.

Ta lisas, et lapsi tuleks julgustada kasutama taaskasutatavaid veepudeleid, tasse, bambuskõrsi ja kandekotte. Kõiki neid asju on võimalik muuta lahedamaks ja isikupärasemaks ning seda võivad teha kasvõi lapsed ise. Nii saavad nad ühtaegu olla uhked nii oma kätetöö kui ka keskkonnasõbraliku käitumise üle.

  1. Mängi säästumänge

Üks keerulisemaid jätkusuutlikkust puudutavaid teemasid on vee säästmine kodus, seda eriti seetõttu, et meie enda riigis pole puhta joogivee kättesaadavus veel probleem. Paraku puudutab puhta ja värske joogivee vähesus 1,1 miljardit inimest kogu maailmas ja 2,7 miljardid inimest kannatab selle all vähemalt ühel kuul aastas.

Laste õpetamine on kõige edukam siis, kui seda teha lõbusalt ja nii, et nad saaksid ise eksperimenteerida ja avastada. Selleks, et laps õpiks vett säästma, näita talle kui mitu klaasitäit vett läheb raisku, kui ta jätab veekraani niisama hambapesu ajal jooksma, ja kui palju saaks säästa vett, kui ta arvestaks veeklaasi täites sellega, kui palju ta tegelikult joob. „Kaasa oma laps, esitades talle küsimus, mida tema arvates saab säästetud veega teha. Ehk saab seda kasutada vastloodud aiakeses? Või hoopis teiste toataimede kastmiseks?“ seletas Rimkus.

IKEA sisekujundaja soovitas elektri säästmiseks hakata kasutama kasutama hoopis päikeseenergiat. „Suure tõenäosusega ei huvita lapsi see, et LED-lambid kasutavad hõõglampidega võrreldes 85% vähem energiat ja kestvad 10 korda kauem. Küll aga võivad neile huvi pakkuda päikeseenergial töötavad õuelambid. Lambid ise on õdusad ja lapsel on kindlasti huvitav näha, kuidas päikese energiat on võimalik enda tarbeks kasutada,“ soovitab Darius Rimkus.

  1. Taimsed road on lõbusad

Igaüks saab oma ökoloogilist jalajälge vähendada kuni 73%, kui loobuda lihast, munadest ja piimatoodetest. Siiski, vahel piisab ka sellest, kui teed tavalise lihal põhineva toidu asemel taimse valiku. Taimsed toidud avaldavad planeedile vähem negatiivset mõju, kuna nende tootmiseks kulub oluliselt vähem ressursse.

„Taimsed valikud on keskkonnasõbralikumad, kuid ühtlasi võivad need olla lastele atraktiivsemad. Kodus võib näiteks sisse seada kindlad päevad, mil süüakse vaid taimset toitu. Näiteks võib kommide asemel süüa marju või valmistada koos lapsega täistaimseid koogikesi. Värksed toiduained aitavad ka kogu perel tervislikumalt toituda, ,“ soovitas Rimkus.

Head Uudised GoodNews