1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. SOOVITUSED PESU PESEMISEKS! Monika Tuvi soovitused riideid säästvaks pesu pesemiseks
SOOVITUSED PESU PESEMISEKS! Monika Tuvi soovitused riideid säästvaks pesu pesemiseks

SOOVITUSED PESU PESEMISEKS! Monika Tuvi soovitused riideid säästvaks pesu pesemiseks

Foto: Andres Raudjalg
Foto: Andres Raudjalg

Ligi neli viiendikku eestlastest (79%) juhindub pesu pesemisel riietel olevatest siltidest, ometi on pea pooled eestlased (46%) pesu pestes oma riideid kahjustanud, selgub Samsungi läbiviidud uuringust* Eesti elanike pesupesemisharjumuste kohta.

Peamised probleemid, millega tüüpiliselt silmitsi seistakse, on värvi andnud riided, värvi tuhmumine, riiete topiliseks muutumine, kokkutõmbumine ja väljavenimine.

Tuntud tantsija ja kolme lapse ema Monika Tuvi peab end staažikaks pesupesijaks, kes pesu pestes naljalt oma riideid enam ei riku. Monika jagab kasulikke nõuandeid, kuidas garanteerida head pesutulemused nii, et riided ei kaotaks oma välimust ning püsiksid kaua ilusad.

Sorteeri pesu värvide järgi

Uuringu kohaselt arvab 92% eestimaalastest, et pesumasinasse tuleb panna ainult sorteeritud pesu. Kindlasti pajud seda teevadki, kuid ometi on pesumasinaga pestes enamlevinud kahjustuseks just riiete värviandmine. Seega ei saa pesu pestes üle ega ümber riiete sorteerimisest värvide järgi. Kõige lihtsam soovitus on eraldada valge ja värviline pesu ning pesta uusi värvilisi riideesemeid esmakordselt kõikidest teistest eraldi.

Pane kokku sarnased materjalid

Kui riided on värvide järgi sorteeritud, tuleks tähelepanu pöörata riiete materjalidele ning sellele, millise režiimiga soovitatakse neid pesta. Võimalik, et värvide järgi sobivad paljud riided kokku, kuid materjalide poolest vajavad hoopis erinevaid pesurežiime. See on kindlasti potentsiaalne koht, kus oma riideid rikutakse. Näiteks visates masinasse hunniku heledaid riided, sealjuures pööramata tähelepanu materjalile ning soovituslikule pesule, võib mõned villased ja õrnemad riided totaalselt ära rikkuda. Seega loe mõttega, mida ütleb riietel olev juhend ning pese koos sarnast tüüpi riideesemeid.

Foto: Andres Raudjalg
Foto: Andres Raudjalg

Pööra õrnemate riiete pesule topelt tähelepanu

Õrnemate riiete nagu näiteks siidiste kangaste puhul tasub kindlasti valida õrn pesurežiim või kasutada spetsiaalset pesukotti. Kellel on parasjagu käsil pesumasina valik, võiks kaaluda masinat, millele saab lisada pesu keset pesutsüklit. Sellist võimalust pakub näiteks Samsungi uus AddWash, millele saab õrnemaid või pesust kogemata väljaununenud riideesemeid lisada keset pesutsüklit või soovi korral alles pesutsükli lõpus – nii saab õrnemaid kangaid vaid kergelt loputada ning vältida seeläbi riiete kahjustumist. Pesu masinasse visates jälgi ka, et riietel oleks kõik lukud ja nööbid kinni ning lahtised otsad kinni seotud, et need millegi külge kinni ei jääks.

Vali paras veetemperatuur

Kuigi sageli arvatakse, et vaid kuum vesi tagab head pesutulemused, siis alati ei pruugi see nii olla. Viimasel ajal on toimunud tõeline edasiminek pesumasinate tehnoloogia vallas, mistõttu tagavad paljud uue generatsiooni masinad korraliku pesutulemuse ka madalamal temperatuuril pestes. Kuna kuum vesi kulutab riiete värvi ja kangakiudusid palju enam kui külmem vesi, kasuta kõrgetemperatuurilist pesu ainult siis kui vaja, näiteks väga määrdunud rätikute, puuvillaste- ja trenniriiete pesuks. Hea masina korral ja õiget pesurežiimi valides saab aga paljud asjad puhtaks madalal temperatuuril, mis omakorda aitab lisaks riietele ka energiat säästa.

Väldi pesu ülepesemist, kuid tugeva plekiga tegele kohe

Pese pesu nii palju kui vaja, kuid mitte liiga tihti, sest sagedane pesemine töötleb riiet liigselt ning muudab värvid tuhmimaks. Näiteks villased materjalid on oma olemuselt mustust tõrjuvad ja vajavad tegelikult vähem pesukordi kui paljud teised riideesemed. Liigne pesemine kulutab värvi, kuid sama teeb ka mustus. Kui riie on tugevalt määrdunud, siis tuleks plekiga tegeleda ikkagi kohe, mitte jätta riideeset pesukorvi pikalt vedelema.

Ära pesuvahendiga liialda

Kaks kolmandikku (67%) eestimaalastest arvab, et pesukvaliteet sõltub eelkõige pesuainest. Lisaks on levinud eksiarvamus, et mida rohkem pesuainet lisada, seda paremad on tulemused. Tegelikult tuleks kasutada pesuainet täpselt nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik. Soovitatav on doseerida pesupulbrit või -vedelikku vastavalt kasutusjuhendile, lähtudes pesu määrdumisastmest ja kogusest. Samuti on kasulik teada kasutatava vee karedust. Pehmem vesi vajab vähem pesuainet ning üldjuhul on ka tulemus parem.

Seega kui pesupesemise nipid korraks läbi mõelda ja riietel olevate juhendite järgi ka päriselt tegutseda, ei ole pesupesemine kuigivõrd raketiteadus. Targalt pesu pestes on tulemuseks kauakestvamad ja kenama väljanägemisega riided, mida on hea ikka ja jälle kanda. Pesu õigesti pestes väheneb boonusena ka pesupesemisega kaasnev stress.

* Kokku 500 vastajaga veebipaneeliga küsitlus viidi läbi Samsungi tellimusel 26.02-02.03 uuringukeskuse SKDS poolt 18-74-aastaste Eesti elanike seas.

Head Uudised GoodNews