1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Selgus riik, kus maailma talendid enim sooviksid töötada
Selgus riik, kus maailma talendid enim sooviksid töötada

Selgus riik, kus maailma talendid enim sooviksid töötada

Foto: Pixabay

Rahvusvahelisest uuringust, milles osales 366 139 töötajat ja 6180 värbamiskonsultanti 197-st erinevast riigist, selgus, et riik, kus maailma talendid enim töötada sooviksid, on USA. Eesti ei ole oma edetabelikohta nelja aastaga parandanud.

Värskest Decoding Global Talent 2018 uuringust selgus, et riik kuhu töötajad üle maailma enim sooviksid tööle minna, on Ameerika Ühendriigid. Eurooplased valisid ihaldusväärseimaks sihtriigiks Saksamaa, mis möödus rahvusvahelises pingereas Suurbritanniast. Lisaks selgus, et soov töötada välismaal on üldjoontes vähenenud ning et Leedu on möödunud Eestist maailma ihaldusväärseimate sihtriikide edetabelis.

Väljakutsed rahvusvahelisel tööturul

Automatiseerimisest ja tehnoloogia arengust tulenevalt on ametikohad muutumas ning kasvamas  vajadus digitaalsete oskuste järele. Lisaks avaldavad tööturule survet demograafilised muutused. Suur osa tööealisest elanikkonnast on tööturult väljumas, kuid noorematel generatsioonidel puuduvad vanemate põlvkondade teadmised ja kogemused. Samuti ei ole noored nõus mitmeid traditsioonilisi töid üle võtma – nende ootused tööturule on lihtsalt liiga erinevad.

Taolistest väljakutsetest tulenevalt on olulisem kui kunagi varem, et nii tööandjad kui ka poliitikud pööraksid tähelepanu sellele, kus ja kuidas töötajad tööd teha sooviksid, missugune töö neile huvi pakub ja kuidas töötajates vajalikke oskuseid arendada. The Boston Consulting Group ja maailma suurimaid tööportaale ühendav liit The Network, kuhu kuulub ka Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee, ühendasid jõud ja korraldasid koostöös maailma suurima tööturu liikuvuse uuringu. Oma panuse vastuste näol andis 366 139 töötajat ja 6180 värbamiskonsultanti 197-st riigist.

„Nii nagu üritame ennustada ilma ja börsi, tuleb kõrgendatud tähelepanu alla võtta ka tööturu ennustamine,“ ütles Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Tööandjad üle maailma on raskustes sobivate töötajate leidmisel ja probleem on süvenemas, mis muudab olukorra tööturul veelgi pingelisemaks. Mida aeg edasi, seda tähtsamaks muutub riigi atraktiivsus kvalifitseeritud tööjõu ligitõmbamisel.“

Soov töötada välismaal on vähenenud

Karmim migratsiooni- ja majanduspoliitika Ameerika Ühendriikides, Brexit Suurbritannias ja pagulaskriis Euroopas on avaldamas mõju ka tööjõu liikuvusele. 57% töötajatest on endiselt nõus võtma vastu töökoha välismaal, kuid tegemist on seitsmeprotsendilise langusega võrreldes nelja aasta taguse uuringuga.

Samas ei ole töö füüsiline asukoht mitmetes sektorites enam niivõrd oluline, mis võib olla ka üheks põhjuseks, miks inimesed on vähem avatud liikuma tööle välismaale. Tehnoloogia areng võimaldab töötada ka mujalt ja seepärast ei ole hea ning kõrgelt tasustatud töökoha haaramiseks enam vajalik füüsiliselt teise riiki kolida.

Riikide võrdluses on aga valmisolek välisriiki tööle minna mitmes kohas ka kasvanud – enam kui 90% India ja 70% Brasiilia töötajatest oleksid valmis haarama töö välismaal. Lisaks on kasvanud antud näitaja Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides – riikides, kus poliitika on läbinud lähiajal suuri muutusi. Ka IT-valdkonna spetsialistide seas on valmisolek välisriigis töötada keskmisest kõrgem.

Eestis oleksid valmis töö välismaal haarama 56% töötajatest

Võrreldes 2014. aasta uuringuga, on antud näitaja küll langenud 4%, kuid teisalt on koguni 76% Eesti kõrgharitud töötajatest ja 69% nooremast generatsioonist valmis tööle asuma välismaal, mis on suureks ohumärgiks Eesti tuleviku tööturule.

„Noorte ja haritud töötajate valmisolek liikuda on kõrge. Seepärast tuleb nii Eesti tööandjatel kui ka poliitikakujundajatel lisaks välistalentide meelitamisele samaaegselt näha vaeva ka sellega, et talendikaid töötajaid Eestis hoida,“ lisas Henry Auväärt. „Kõige enam pakuvad Eesti inimestele sihtkohtadena huvi Soome, Ameerika Ühendriigid, Rootsi, Suurbritannia, Norra, Saksamaa, Hispaania, Austraalia, Holland ja Kanada.“

Leedu on möödunud Eestist maailma ihaldusväärseimate sihtriikide edetabelis

Maailma ihaldusväärseimaks sihtriigiks valisid töötajad taaskord Ameerika Ühendriigid. Teise koha rahvusvahelises edetabelis võttis Suurbritannialt üle tänavu Saksamaa, mis on ihaldusväärseim sihtriik eurooplastele. Kolmandaks ihaldusväärseks riigiks, kuhu töötajad sooviksid tööle minna, valiti tänavu Kanada. Esikolmikule järgnesid Austraalia (4. koht), Suurbritannia (5. koht), Hispaania (6. koht), Prantsusmaa (7. koht), Šveits (8. koht), Itaalia (9. koht) ja Jaapan (10. koht).

Eesti hoiab maailma ihaldusväärseimate sihtriikide edetabelis endiselt 68. kohta, nii nagu ka 2014. aastal. Meie põhjanaaber Soome on talentide silmis aga enam kui kolm korda ihaldusväärsem, hoides 21. positsiooni. Lõunanaaber Läti on ihaldusväärsete sihtriikide edetabelis tublisti kerkinud, haarates tänavu 72 positsiooni (2014. aastal oli Läti edetabelis 89. kohal). Veelgi üllatavam on, et Leedu on Eestist möödunud, haarates 67. koha (2014. aastal oli Leedu edetabelis 83. kohal).

„Näib, et konkurents Baltikumi ja Skandinaavia tööturul on töötajate nimel muutunud tunduvalt karmimaks ja meie püüdlused saada talentide silmis ihaldusväärseks sihtriigiks ei peegeldu värskes uuringus – töötajad eelistavad Eestile Leedut ja Soomet,“ sõnas Henry Auväärt. „Hea uudisena edestab Eesti lõunanaabreid aga IT-sektori talentide seas, kerkides antud valdkonna töötajate silmis 52. positsioonile (Läti 64 ja Leedu 74).“

Jrk Riik
1 Ameerika Ühendriigid
2 Saksamaa
3 Kanada
4 Austraalia
5 Suurbritannia
6 Hispaania
7 Prantsusmaa
8 Šveits
9 Itaalia
10 Jaapan
21 Soome
67 Leedu
68 Eesti
72 Läti
Head Uudised GoodNews