1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. RÕDU 10 FUNKTSIOONI I Eestis peetakse rõdu kodu väärtuslikuks osaks, seda eriti eriolukorra ajal
RÕDU 10 FUNKTSIOONI I Eestis peetakse rõdu kodu väärtuslikuks osaks, seda eriti eriolukorra ajal

RÕDU 10 FUNKTSIOONI I Eestis peetakse rõdu kodu väärtuslikuks osaks, seda eriti eriolukorra ajal

Eestis peetakse rõdu kodu väärtuslikuks osaks, seda eriti eriolukorra ajal. Paraku on vaid osad rõdud valmis kõiki vajalikke funktsioone täitma. IKEA küsitlus näitas, et 17% Eesti elanikest ütleb, et nende rõdu toimib laoruumina asjadele, mida nad ei kasuta, 15% aga ütles, et nende rõdu seisab tühjalt. IKEA sisekujundaja sõnul tagab rõdu funktsionaalne plaan selle, et see muutuks suvisel ajal ülejäänud kodu pikenduseks. Ta tutvustab rõdu 10 funktsiooni ja jagab praktilisi nippe rõdu uuendamiseks.

„60% Eesti vastajatest väitis, et nende jaoks seostub lõõgastumine värske õhuga. Selle nautimiseks on kõige lähem koht omaenda rõdu, seda eriti eriolukorra ajal. Selleks, et rõdu muutuks üheaegselt nii sinu enda väikeseks aiakeseks kui ka kohaks, kus nautida hommikukohvi või lastega mängida, läheb tarvis vaid natuke hoolt ja mõnikümmend eurot. Soojal ajal saab sellest sinu ülejäänud kodu pikendus,“ rääkis IKEA sisekujundusosakonna juht Darius Rimkus.

Millest alustada? Kui otsustad rõdust teha oma suveoaasi, tuleks esimese asjana läbi mõelda, mida sa seal teha soovid. Kas soovid värskes õhus tööd teha? Või panna sinna kasvama maitsetaimed ja lilled? Või soovid, et sinu rõdu täidaks võimalikult paljusid funktsioone? Selle saavutab hoolika planeerimise ja taskukohaste lahenduste abil.

Kuidas mahutada ühele rõdule 10 funktsiooni? 

1. Asjade hoidmine – tüüpilisel kitsal ja pikal rõdul soovitab sisekujundaja asjade hoidmiseks mõeldud kapid ja riiulid panna rõdu otstesse. Sinna võib panna ka spetsiaalse hoidiku jalgrattale või resti pesu kuivatamiseks. Ära tasub kasutada kogu seinte pikkus ja panna sinna kõrge kapp või riiulid, mis sobivad välitingimustesse. Nii jääb põrandale rohkem ruumi ja kõik asjad mahuvad ära.

2. Lõõgastumine – IKEA sisekujundaja soovitab rõdu keskele jääva osa pühendada lauale ja toolidele. Nutikas on kasutada kokkupandavat mööblit, mille saab vajadusel eest ära panna ja seinale riputada. Oluline on jälgida seda, et mööbel ka välitingimustesse sobiks, sest isegi kinnisel rõdul ei pea tavamööbel vastu temperatuurikõikumistele, päikesele, niiskusele ja tolmule. Vaid mõnekümne euro eest on võimalik osta õue mõeldud laua ja toolide komplekt. Kui ruumi on rohkem, võid lisada ka mooduldiivani. Sellisel juhul ära unusta seda täiendada patjade ja pleedidega.

3. Taimede kasvatamine – selleks, et luua rõdule roheline oaas, soovitame lisaks taimekastidele panna taimed ka rippuvatesse pottidesse ja põrandale. Nii on isegi võimalik endale luua väike linnaaiake, kus kasvatada maitsetaimi, maasikaid ja tomateid. Kui soojad ilmad läbi saavad, saad potid panna spetsiaalse kattega riiulile, mis muudab selle väikeseks kasvuhooneks.

4. Toidu nautimine – kui ilm seda lubab, muuda rõdu söögitoaks, kus nautida einet värskes õhus. Selleks läheb vaja lauda ja toole. Toidu rõdule transportimiseks kasuta ratastega abilauda või korvi, mille saad hõlpsalt snäkke, puuvilju ja köögivilju täis laduda. Selleks, et kohv ja tee püsiks soojad, kasuta termost või termostassi. Pidulikuma tulemuse saavutad laudlina ja mõne dekoratsiooni abil. Lisa mõni huvitav aktsent ja isegi tavaline roog maitseb eriliselt.

 

5. Töötegemine – kui käes on tööaeg, saab laua hõlpsalt muuta hommikusöögilauast töölauaks. Teine võimalus on kasutada töötegemiseks BYLLAN sülearvuti alust. Hoia kirjatarbeid väikeses karbis või korvis ja pabereid kohas, kust tuul neid ära ei puhu. Ära unusta lisada päikesevarju, mis kaitseb nii päikese kui ka kerge vihma eest või kasuta kangast selleks, et valgust blokeerida. Läbipaistvad kangad lasevad rohkem valgust läbi, ent tagavad siiski privaatsuse.

6. Pidutsemine – päikese energial töötavad lambid ei kuluta elektrit ja on eriti mõnusad maagilistel suveõhtudel. Tänu neile saad ka pärast päikeseloojangut ilusat ilma nautida. Alati hoia rõdul ka mõnda küünalt. Ohutuse tagamiseks on parem kasutada leegita LED-küünlaid, seda eriti juhul, kui peres on lapsed. Romantilist õhtusööki sobivad aga saatma ka tavalised küünlad. Neid ei tohi kunagi järelvalveta jätta ega kangaste lähedale panna.

7. Mängimine – isegi, kui sinu rõdu põrandakate on hea, muudab laua alla pandud vaip rõdu hubasemaks ja stiilsemaks ning on mugavam lastele, kes põrandal mängida tahavad. Selleks tasub valida õues kasutamiseks mõeldud vaip, kuna selle värv ei luitu ja peab vastu nii päikesele kui vihmale. Kasuta kaste selleks, et laste mänguasju hõlpsalt toa ja rõdu vahet liigutada. IKEA valikust leiab isegi spetsiaalselt õues kasutamiseks mõeldud lastemööblit, mida suudavad ka lapsed ise ringi liigutada. Veendu, et kogu rõdu oleks lastele turvaline ja ära kunagi jäta väikseid lapsi üksinda.

8. Aktiivne tegevus – tänu kokkupandavale mööblile saad ruumi kiiresti vabastada ka aktiivsema tegevuse jaoks, näiteks trenni tegemiseks või tantsimiseks. Oled hoopis joogaharrastaja? Ka see on rõdul võimalik. Pane mööbel seina äärde ja hakka pihta. Selleks, et tuba mitte liigsete asjadega koormata, võidki kõiki trennitarbeid rõdul hoida.

9. Pesu kuivatamine – riiete kuivatamiseks ei lähe tarvis palju ruumi. 16 pesulõksuga PRESSA on hea lahendus nii sise- kui väliruumidesse. Ka pesukuivatusrest on hea lahendus, kuna selle saab kokkupanduna asetada vastu seina. Musta pesu võib rõdul hoida mugavates pesukottides, mille saab kasvõi nagile rippuma panna.

10. Hobidega tegelemine – rõdul saab tegeleda paljude hobidega, olgu selleks siis maalimine või käsitöö või hoopis koos lastega asjade parandamine ja ehitamine, mis on eriti jätkusuutlik ja lõbus. Rõdul on hea hoida ka kõiki hobitegevuseks vajaminevaid esemeid, näiteks kalastustarbeid. Kõik vajalikud vahendid ja tööriistad pane veekindlatesse kastidesse ja väiksemad asjad riputa näiteks perfotahvlile.

*Küsitluse viis IKEA volitusel läbi Norstat. Interneti teel küsitleti umbes 500 Eesti elanikku.

Head Uudised GoodNews