1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Reisile Barcelonasse: kuhu minna ja mida vaadata?
Reisile Barcelonasse: kuhu minna ja mida vaadata?

Reisile Barcelonasse: kuhu minna ja mida vaadata?

barcelonaPärast pikka ja karget Eesti talve, keset sombust jahedat kevadilma või siis kurval suvepäeval lakkamatu vihmasaju all koju kõndides tekib iseeneslikult pähe kiuslik mõte põgeneda soojale lõunamaale.

Kui plaanite sel kevadel või suvel Eesti rabadele vahelduseks Vahemere äärde puhkama minna, võite võtta plaani põigata mõneks päevaks läbi ka Hispaania suuruselt teisest linnast Barcelonast, et toretsevaid vaatamisväärsusi imetleda, kohalikke hõrgutisi nautida ning meelt lahutada. Koormava talvemantli võite kerge südamega koju jätta: kevadkuude ilusamatel päevadel jääb õhutemperatuur Barcelonas vahemikku 15–20 °C ning suviti tõuseb 24–27 °C, ere päike paistab aga 6–10 tundi päevas.

Erinevalt nii mõnestki teisest Euroopa pealinnast on Barcelona üllatavalt vaikne ja rahulik, vaatamata oma pooleteisele miljonile elanikule; kataloonlased on positiivsed, sõbralikud ning abivalmid. Aega, mis te Barcelonas veedate, meenutate kindlasti hiljemgi veel sooja naeratusega.

Modernism ja gootika

Kõige otsem tee Kataloonia pealinna kulgeb läbi Tallinna või Riia. Lennuk maandub El Prati rahvusvahelises lennujaamas, kust Barcelonasse jõuab kas takso, rongi või lennujaama bussiga (ühe otsa pilet läheb viimasel juhul maksma umbes 6 eurot). Buss toob teid otse kesklinna, 50 000 m2 suurusele Kataloonia väljakule (Plaça de Catalunya ), mis on linna teede- ja transpordivõrgustiku kesksõlm ning mitme erineva hotelli ja kolme suure ostukeskuse asukoht. Kunstisõbrale jäävad kindlasti silma väljakut ehtivad 1920. aastatel loodud skulptuurid ning Kataloonia president Francesc Maciàle pühendatud mälestusmärk.

Kui olete reisikohvritest lahti saanud ning otsite head kohta, kust Barcelona avastusretkele alguse teha, minge hetkekski kõhklemata külastama mitte ainult Barcelonas, vaid ka üle terve Hispaania kõrgelt hinnatud Sagrada Familia basiilikat (La Sagrada Familia). Modernne kirik, mille ehitust alustas 1882. aastal kuulus Itaalia arhitekt Antonio Gaudi ning mis lõpetatakse eeldatavasti alles 2026. aasta paiku, on art nouveau stiili tõeline pärl.

La Sagrada Familia
La Sagrada Familia

Unikaalse ja veidravõitu arhitektuuriga ehitist võib uudistada iga päev kella 9–18, järjekorras seismise vältimiseks on mõtet kohale tulla hommikutundidel või piletid internetist ette osta.

Juhul, kui Gaudi omapärane stiil teile tõelist naudingut pakub, suunduge läbi rahulike ja vaiksete linnatänavate, kus isegi politseiautod sireenid välja lülitavad, otsejoones Casa Batlló’sse. Originaalse fassaadiga maja kavandati ja ehitati XX sajandi alguses tekstiilitootja Josep Battló i Casanovase tellimusel. 1995. aastast on Casa Battló avatud ka turistidele.

Casa Battló
Casa Battló

Need, kes seal käinud on, kiidavad eeskätt meresügavusi meenutava sisekujunduse eriskummalisust ning maja võluvat atmosfääri. Casa Battló’sse pääseb iga päev kella 9–21 ning isegi kui piletihind võib soolasevõitu tunduda, tasub elamus ennast ära.

Selleks, et Barcelona ajaloolist hõngu nautida ning linnaelu rütmi tundma õppida, pole midagi paremat mõnetunnisest jalutuskäigust vanalinnas, mida ka Gooti kvartaliks (Barri Gótic) kutsutakse.

Barri Gótic
Barri Gótic

Kvartali keskel asuvast XIII sajandi katedraalist, mis on samuti tutvumist väärt, viivad igale poole väikesed kitsad keskaegsed tänavad, kus leiab nii hubaseid baare sõbralikult naeratavate ettekandjatega kui ka väikseid poode lahkete müüjatega. Ärge jätke kasutamata suurepärast võimalust astuda läbi vanalinna turuplatsilt, kus pakutakse väga hea kvaliteedi-hinna suhtega kaupu igale maitsele.

Autod, rokkarid, kasiinod…

Linnapildi imetlemisele vahelduseks võite külastada ka mõnda üritust, mis Barcelona elu kevaditi ja suviti veelgi rohkem värvikaks ja ligitõmbavaks muudavad.

Autosõpradele pakub kindlasti huvi Barcelona Rahvusvaheline autonäitus, mis toimub Fira de Barcelona hallides ning mida saab sel aastal külastada maikuu alguses, 9. –17. maini. Näitusel saab tutvuda kuulsate autotootjate uuemate mudelitega (sealhulgas näeb ka väga palju elektromobiile) ning nende mugavust ja töökindlust omal käel järele proovida. Üritus toimub kord kahe aasta jooksul ja selle külastajate arv võib ulatuda miljonini, nii et ärge magage võimalust maha.

Kindlasti leidub Barcelonas midagi ka melomaanidele.

Kevade lõpus, 27. –30. maini toimub Parc del Fòrumis üle terve Euroopa kuulus indie’ rokkmuusika festival Primavera Sound, kuhu kogunevad tuhanded inimesed, et näha esinemas selliseid kuulsaid rokkbände ja -soliste nagu The Black Keys, Baxter Dury, Jungle, Richie Hawtin… Mitme päeva pikkune koosviibimine ja muusika nautimine aitab tööpinge välja elada ja puhkusest viimast võtta.

Kui keset suvepalavust veidi tõsisemat ja intellektuaalsemat meelelahutust otsite, pange selga viisakas ülikond ning heitke pilk PokerStars Euroopa pokkeriturniiri mängudele, mis toimuvad suursuguses Barcelona Kasiinos (El Casino Barcelona) augusti esimeses pooles ning mida on näidatud ka Kanal 2 peal. EPT turniir on Euroopa tippvõistlus, mis pakub huvi nii päris algajale kui ka kogenud mängijale: seda sorti mängudel on pinge alati laes.

Barcelonalik lõunasöök: verivorst tomatisaiaga

Välismaal reisil olles tasub alati tutvust teha ka kohalike lauakommete ja toitudega: saate pikkadest ja elamusi täis päevadest väsinud keha turgutada ning oma arvele uusi ja vürtsikaid kogemusi lisada. Astuge oma Barcelona-retkel kindlasti sisse ka mõnesse arvukaist restoranidest, et proovida maitsvaid värskeid roogasid: peente katalaanikeelsete nimetuste taga peituvad enamjaolt head ja lihtsad talupojatoidud — teisisõnu kindel kõhutäis. Lõuna hind jääb reeglina 10–30 euro kanti sõltuvalt söögikoha asukohast ning toiduvalikust.

Isegi kui olete patriootlikult veendunud, et ainus õige verivorst on see Eesti oma, laske siiski hea maitsta botifarral, mis olla olnud kuulsa kataloonlase Salvador Dali lemmikroogasid ning mis on üheks Kataloonia köögi tunnustäheks. Botifarrat valmistatakse toorest sealihast, mida maitsestatakse kaneeli, apteegitilli seemnete ja musta pipraga. Samuti võidakse see serveerida koos paraja portsu valgete ubadega: lisandi saamiseks küsige teenindaja käest botifarra amb mongetes’i.

Lõunasöögi kõrvale pakutakse kindlasti ka leiba, kuid mitte paljast musta koorikut, vaid pa amb tomaquet’i.

Katalaani tomatisai
Katalaani tomatisai

Tegemist on lihtsa saiaviiluga, millele määritakse tomatimehu, tilgutatakse veidi oliivõli ning kaetakse tükikese juustu või singiga. Sageli lastakse kliendil endal võileib eraldi koostisosadest kokku panna. Vaatamata lihtsale olemusele leiab katalaani tomatisaia ka kõige peenematest Barcelona restoranidest!

Ka maiasmokad leiavad kohalike retseptide seast midagi, millega end kostitada: kuulsaim kohalik magustoit on Prantsuse crème brûlée’ga sarnane crema catalana.

Crema catalana
Crema catalana

Selle koostisosade hulka kuuluvad munakollased, suhkur ja piim (mida prantsuse magustoidus näiteks ei kasutata), värvi lisamiseks pannakse kreemi sisse kaneeli ja sidrunikoort ning raputatakse peale põletatud suhkrut. Lõpptulemus on vastupandamatult hea ja lausa sulab suus.

Mis teid Barcelonasse ka ei tooks, olgu selleks soov nautida sooja vahemerepäikest, avastada vaiksemate ja mürarikkamate linnatänavate vahele peidetud kirikuid, muuseume või kohvikuid, tutvuda võõramaise keele, kultuuri ja köögiga või sootuks külastada kirjusid rahvamasse ühtetoovaid üritusi, jääte kindlapeale oma reisiga rahule. Lisaks kõigele võib meeles pidada, et linna ääristavad arvukad rannad, kus palaval suvepäeval kuhugi kiirustamata peesitada ja supelda saab (kõige kuulsam ja suurem neist on muidugi Barceloneta), ning nendele, kes tahaks oma puhkusepilte Eestisse jäänud sõprade-tuttavatega jagada, on kindlasti kasulikuks infoks, et terve linna katab tasuta wifi-võrk. Veel üks hea argument, miks just Barcelona-reisi kasuks otsustada.

Allikas: mees.eu

Head Uudised GoodNews