1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Praktilisi nippe säriseva ahjuprae valmistamiseks
Praktilisi nippe säriseva ahjuprae valmistamiseks

Praktilisi nippe säriseva ahjuprae valmistamiseks

suussulav-ahjupraad_foto_rakvereJõuluõhtu on hea võimalus nautida aega pere ja sõprade seltsis. Koosveedetud hetked kõige lähedasematega on kaunis jõulukink, mille muudab eriliselt nauditavaks hoole ja armastusega kaetud pidulaud. Eestimaalaste jõululaua traditsiooniline kuningas on särisev ahjupraad ning Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp jagab kasulikke nippe, et aasta kõige olulisem praad saaks mahlane, suussulav ja meeldejääv.

  • Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosa lihastest. Maitsva ahjuprae saab ka seakaelakarbonaadist, kamaraga ja pekiga seavälisfileest või seakarreest, seaabatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Küpsetamiseks kasutatakse ka kondiga tagaosa või abatüki 5 cm paksuseid lõike. Lihtne ja maitsev suutäis on küpsetatud seaesi- või tagakoot.
  • Kui küpsetad seapraadi koos kamaraga, on mõistlik teha sellesse ruudukujulised sisselõiked, kuna nii lihtsustad hilisemat lahtilõikamist, samuti saab roog nägusama välimuse. Kamaraga seapraetükist praad jääb mahlasem ja ahjus krõbedaks küpsenud kamar annab kindalasti traditsioonilisele ahjupraele veelgi väärtust juurde.
  • Et praad oleks ühtlasema kujuga, tuleks lihatükk vormida. Nööriga sidudes või singivõrgus küpsetades saab praad ühtaegu efektsem ja ka kompaktsem. Maitsestatud praetüki saab enne ahju panekut vormida ka tugevasti fooliumisse keerates.
  • Kui ahjuprae ümber on võrk, siis tuleks kõigepealt lahti lõigata ahjuprae otstes olevad kinnitused ja seejärel praevõrk pikisuunas (vajadusel mitmest kohast). Pärast seda eemaldame ettevaatlikult kogu võrk. Otsad võib ka varem lahti lõigata, et võrk küpsemise ajal liha külge tugevalt kinni ei jääks ja liiga pingul ei oleks.
  • Praele maitse ja mahlakuse lisamiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi-, selleriribadega või ka küüslauguküüntega, kuivatatud mustade ploomidega vms.
  • Praad asetatakse ahjupanni või –plaadiga eelkuumutatud ahju ja kõigepealt pruunistatakse 250°C juures 10 minutit või kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel alandatakse temperatuur 120°C-ni, lisatakse pannile puljongit või vett, millele võib lisada soovi korral punast või valget veini ja küpsetatakse liha lõplikult valmis.
  • Ahjusoleku ajal võiks valada liha iga 10-15 minuti järel üle praeleeme või spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega.
  • Küpsetades liha küpsetuskotis saad tulemuseks mahlase ja pehme liha. Maitsestatud liha võib panna küpsetuskotti koos köögiviljadega ning lõigata koti ülaosasse ava, et liigne niiskus välja pääseks. Seejärel asetada liha ahjupannile ning küpsetada 175-200°C juures valmis. Kotti kogunenud leemest võib valmistada maitsva kastme.
  • Kauplustes on müügil fooliumist küpsetuskarbis praed, mida on väga mugav ja lihtne valmistada. Enne küpsetamist tuleb eemaldada kartongist ümbris, torgata pealmisesse kilesse kahvliga mõned augud ja küpsetada eelkuumutatud ahjus ~180°C juures fooliumkarbis arvestusega ~90 min 1 kg liha kohta.
Head Uudised GoodNews