1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Podcastid on tulnud, et jääda
Podcastid on tulnud, et jääda

Podcastid on tulnud, et jääda

Kuigi esimesed podcastid salvestati juba ligi 20 aastat tagasi, siis laiem huvi nende vastu tekkis 2014. aastal. Tänaseks on statistika kohaselt maailmas üle 5 miljoni erineva podcasti ja 465 miljonit kuulajat. Mis on taskuhäälingute edu saladus ja mis on nende jätkuvalt kasvava populaarsuse taga?

“Ilmselt ei leidu tänapäeval inimest, kes poleks kuulnud podcastidest. Erinevate saadete arv kasvab igapäevaselt ja vähemalt lähitulevikus ei tundu see vaibuvat. Praegu on kuulamiseks saadaval mitmeid erinevaid taskuhäälinguid – alates poliitilistest ja ajaloolistest teemadest kuni spordi, tervisliku toitumise, kultuuri ja kriminaaluudisteni. Aina rohkem kuulavad inimesed erinevaid saateid liikvel olles ja muid tegevusi tehes. See on andnud ka tehnoloogiatootjatele selge indikatsiooni, et kuulamiskogemust tuleb veelgi parandada ja praktilisemaks muuta,” ütleb tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Podcastide edu saladus

Podcastide edu põhjus peitub nende kuulamismugavuses ja otseses suhtluses saatejuhi ning kuulaja vahel. Eelkõige on podcastide formaat väga universaalne – neid saab kuulata igal pool: autos, tööpauside ajal, sporti tehes või isegi koera jalutades. “Tänapäeva mobiilse ja kiire elutempo juures on selline kuulamisvõimalus äärmiselt mugav ja praktiline. Lisaks loovad podcastid tugeva sideme selle looja ja kuulaja vahel – tekib isiklik tunne ja jääb mulje, et saatejuht räägib ainult kuulajale. Podcastide valik on ka väga lai ja need katavad igasuguseid erinevaid teemasid,” selgitab Mishina taskuhäälingute eeliseid.

Kui varem kuulati podcaste ainult heliformaadis, siis praeguseks on paljud podcasti loojad mõistnud, et helisisu saab kombineerida videoklippidega ning seeläbi saab neid avaldada näiteks ka Youtubes, et jõuda veelgi suurema kuulajaskonnani. Seda rakendab ka Joe Rogan, üks populaarseim podcastide looja, kommentaator ja koomik, kelle saade “Joe Rogan Experience” saab ühe episoodi kohta keskmiselt 11 miljonit kuulamist.

Ekspertide sõnul kasvab inimeste huvi selliste podcastide vastu tulevikus veelgi. “Praegune statistika näitab selgelt, et inimeste huvi podcastide vastu tõuseb väga kiiresti ja saadete liikumine videoplatvormidele kohati isegi duubeldab kuulajaskonda,” selgitab Mishina.

Tehnoloogia peab sammu

Statistika kohaselt kuulavad enamik inimesi podcaste nutitelefonidest. “Seetõttu on kõrvaklappide tootjad võtnud eesmärgiks tagada parim kuulamiskogemus just liikvel olles – ehk pannakse rõhku juhtmevabade kõrvaklappide täiustamisele,” selgitab Mishina.

„Tehnoloogia areneb praegu väga kiiresti ja teadlik tarbija soovib oma sisu tarbimiseks paremaid ja uuenduslikumaid seadmeid. Podcastide puhul on oluline, et igasugune taustamüra oleks summutatud ja kuulaja saaks keskenduda saate nautimisele. Näiteks uutel Huawei FreeBuds Pro 3 juhtmevabadel kõrvaklappidel on uuendatud ANC 3.0 mürasummutusfunktsioon, mis tagab, et podcasti sisu on kuulda ka kõige lärmakamas keskkonnas. Seetõttu sobivad sellised kõrvaklapid suurepäraselt taskuhäälingusaadete kuulamiseks näiteks lendude või rongireiside ajal,” räägib Mishina.

Head Uudised GoodNews