1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Piknik nagu filmis! Kuidas valmistada ette üks mõnus eine murul?
Piknik nagu filmis! Kuidas valmistada ette üks mõnus eine murul?

Piknik nagu filmis! Kuidas valmistada ette üks mõnus eine murul?

Suvi on kätte jõudnud ning päikselised ilmad lausa kutsuvad õue. On täiuslik aeg pakkida piknikukorv ning teha üks mõnus eine värskes õhus. IKEA sisekujundaja Baiba Freija annab näpunäiteid, kuidas korraldada stiilne ning looduslähedane piknik.

Freija sõnul on piknikud kogumas populaarsust, sest neid on võimalik pidada ka linnas – pargid, järvekaldad ning rannad on selleks suurepärased kohad. Isegi kui ühtegi roheala ei ole läheduses, saab mõnusa olemise luua ka laiadel vanalinna treppidel, Noblessneri jahisadamas või mõne kauni vaatega maja katusel. Piknik vabas õhus on sobilik kõikvõimalikel erinevatel puhkudel, alates sünnipäevadest kuni töölõunateni välja.

Kasuta ühekordsete nõude asemel korduvkasutatavaid

Võttes arvesse, et juba ülejärgmisel aastal keelustatakse Euroopas ühekordsed plastesemed, siis on paras aeg hakata keskkonnasõbraliku käitumist ka ise praktiseerima.

“Ilus ilm, kaunis ümbrus ning õiged lauanõud – need kolm asja on ühe mõnusa pikniku aluseks. Kuigi ühekordsed nõud on pikniku puhul mugav lahendus, soovitame need asendada jätkusuutlike ning korduvkasutatavate nõudega, mis loovad palju stiilsema ning hubasema keskkonna,” soovitab IKEA sisekujundajaFreija, lisades, et keraamilised ja klaasist nõud näevad lihtsalt nii palju paremad välja.

Söögi ja nõude kandmiseks võib kasutada mitut erinevat viisi ­– näiteks tavalist papist karpi, vintage hõnguga kohvrit, klassikalist piknikukorvi või hoopis termokasti. Kusjuures termokast hoiab lisaks külmale ka sooja, mistõttu sobib see väga hästi ka sooja toidu hoiustamiseks.

Lisaks soovitab disainer mõelda ka selle peale, et nõud oleksid mitmeotstarbelised. „Väga hästi sobib piknikule näiteks klaasist kauss, mille sisse saab panna salatit või muud paremat ning mille kaant on võimalik kasutada ka taldrikuna,“ selgitas Freija.

Trendiks on naturaalsus või kirkad värvid

Valmistudes piknikuks tuleks hoolitseda ka selle eest, et lauanõud ja piknikulina sobiksid omavahel hästi kokku. Sõltuvalt sellest, millises keskkonnas ning mis puhul pikniku peetakse, tuleks arvestada ka stiiliga – metsas või mere ääres toimuvale piknikule sobib klassikaline lähenemine, kuid pargis võiks proovida veidi modernsemat lähenemist.

“Sellel suvel on läbivaks kaks üksteisest mõnevõrra erinevat trendi – pikniku puhul eelistatakse kas kirkaid suvevärve või tagasihoidlikumaid naturaalseid toone. Loodusesse sobivad väga hästi näiteks naturaalsest materjalist tekid, linasest riidest piknikulina ning puidust söögiriistad ja kausid,” kommenteeris IKEA sisekujundaja selle suve piknikutrende.

“Kui on soov kaasata kirkaid värve, on mõistlik kasutada lauanõusid ning söögiriistu, mis on ühest komplektist, et piknikulina ei läheks silme all liiga kirjuks,” soovitas Freija. Lisaks soovitab sisekujundaja mustriliste lauanõude puhul kasutada ühevärvilist ja lihtsat piknikulina ning ühevärviliste lauanõude puhul vastupidiselt mustrilist lina.

Valides piknikul kasutatavat värvipaletti tuleks mõelda ka asukoha peale ning kui palju seal putukaid on. “Piknikul looduses soovitan kasutada heledat ja ühevärvilist lina, sest selle peal on lihtsam märgata ootamatuid külalisi nagu näiteks puuke. Kui piknik toimub aga rannas, kus erinevaid putukaid on märksa vähem, siis sobib väga hästi ka tumedam lina,” pöörab sisekujundaja tähelepanu looduse eripäradele. Lisaks on otstarbekas valida piknikutekina sünteetilisest kangast tekike, mis ei kortsu ning on kergemini hooldatavad.

Filmilikult kauniks piknikuks on vaja ka dekoratsioone

IKEA disaineri sõnul tuleks piknikut planeerides mõelda ka dekoratsioonide peale. “Näiteks aasalilled toovad piknikulauale elu ning kivide ja oksaraagudega saab hoida paigal salvrätte ning teisi lendlevaid esemeid. Juhul kui piknikul viibitakse kauem, võib mõnusa olemise tekitamiseks riputada ümbritsevate okste külge soojust kiirgavaid laternaid ja lipukesi,” soovitab sisekujundaja.

Head Uudised GoodNews