1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK! Viis põhjust, miks lapsed magama ei jää
OLE TEADLIK! Viis põhjust, miks lapsed magama ei jää

OLE TEADLIK! Viis põhjust, miks lapsed magama ei jää

MängimasKas mäletad, kuidas sa ise lapsena magamaminekut ei sallinud? Siis oli väga lõbus vastu punnida, kuid nüüd, kui su oma lapsed sama teevad, pole see sugugi tore, on ju nii?

Toome lugejateni viis peamist põhjust, miks lapsed ei magama minna ei taha ning nõuandeid, mis aitavad magamineku lihtsamaks muuta.

Põhjusi, miks lapsed kohe kuidagi magama ei taha minna, on palju (lõppude lõpuks on ju kõik lapsed erinevad), kuid on siiski viis peamist põhjust, mis võivad muuta magamamineku tõeliseks põrguks.

Ümberringi toimub nii palju asju

On täiesti mõistetav, et sa ei saa oma päevatoimetusi lõpetada samal ajal, kui pere kõige väiksemad magama lähevad, kuid püüa jätta ikkagi mulje, et päev on läbi, õhtu käes ja kõigil aeg tuttu minna. Kui lapsed tunnevad, et jäävad millestki huvitavast ilma, sest peavad magama minema, muutub olukord palju keerulisemaks.

Nad on kas liiga väsinud või üldse mitte väsinud

Selle õige hetke tabamine, mil lapsed on valmis magama minema ja peaksid pikema jututa põhku pugema, võib olla nii keeruline, et see on peaaegu omaette kunst, kui aga tahad veel pikemat aega tervet mõistust säilitada, peaksid selle kunsti kiiremas korras ära õppima. Üleväsimus või alaväsimus on sageli põhjus, miks lapsed ei taha magama jääda, nii et peaksid suhtuma sellesse täie tõsidusega.

Üleminekuaeg ei ole piisavalt mõjus

Kas sina saad magama jääda, kui oled just vaadanud lärmakat ja kaasahaaravat telesaadet või lõpetanud mõne minuti eest paeluva vestluse? Ei suuda? Seega on loogiline, et ka lapsed ei suuda. Seepärast ongi magamamineku rutiin nii tähtis. Hoolitse selle eest, et üleminek päevastelt askeldustelt uneajale oleks selge ja piisavalt mõjus, sest vastupidine olukord ongi üks peamisi põhjusi, miks lapsed lihtsalt ei suuda uinuda.

Nad on närvilised, stressis või ärevil

Isegi kui arvad, et lastel ei ole mingit põhjust stressis olla, võib see arvamus olla tõest väga kaugel. Lapsed kogevad stressi nagu täiskasvanudki – küll teistsugustel põhjustel, aga siiski. Kooliprobleemid, tülid sõpradega ja muud mured, mis ei pruugi olla sinu meelest üldse olulised, võivad aga lapsed unetuks muuta.

Nad tõestavad oma iseseisvust

Laste jaoks on ise oma uneaja määramine oluline iseseisvuse tõestus ja õhtuti võib see põhjustada päris palju probleeme. Muidugi mõista ei saa sa lasta neil ise oma uneaja üle otsustada, kuid võid lasta neil teha mõned muud magamaminekuga seotud valikud. Lase lapsel valida pidžaama, unejutt ettelugemiseks või vannis vannivaht, kuid ära anna järele magamamineku kellaajas.

Viis head nippi, mis aitavad magamamineku lihtsamaks muuta

Laste magamaminekuga seotud tõrksuse põhjuse väljaselgitamine on aga alles esimene samm probleemi lahendamisel. Kui oled välja peilinud, miks on lapsi õhtuti pea võimatu magama saada, oled valmis hakkama tegelema sellega, kuidas magamaminek nii enda kui ka laste jaoks lihtsamaks teha.

Ära anna järele

See on ilmselt kõige olulisem nõuanne seoses magamamineku rutiiniga, kuid samas on seda kõige raskem järgida. Kui annad järele, astud sellega justkui viis sammu tagasi ja võtab kaua-kaua aega, enne kui reeglid taas paika saad. Ole lahke, aga järjekindel – tavaliselt töötab see laste puhul hästi.

Sea sisse hea uneaja rutiin

Uneaja rutiin on väga tähtis ja see aitab lastel lihtsamini aktiivselt päevaajalt õhtusele uneajale üle minna. Selleks võib olla mõnus vahuvann, unejutu ettelugemine või ka vaikne ja rahulik vestlus lapse möödunud päevast.

Magamamineku kellaaeg olgu kogu aeg sama

Laste magamamineku aja muutmine nädalavahetustel ja koolivaheaegadel on viga, mille teevad paljud lapsevanemad. See on ka täiesti mõistetav: päevakava on siis teistsugune ja on lihtsalt palju mugavam lasta lastel hiljem magama minna. See aga tähendab, et pead uneaja ümberseadistamisega üha uuesti ja uuesti otsast alustama – ja kogu see vaev ei tasu lihtsalt ära.

Tee voodi võimalikult mugavaks

Palju mõnusam on uinuda mugavas, puhtas ja koheva tekiga voodis, mis lisaks lõhnab hästi, nii et juba ainuüksi kvaliteetne madrats ja padi, puhtad ja õhutatud linad-tekid ning ka hästi õhutatud magamistuba võivad olla lahenduseks lapse uneprobleemidele.

Ära võrdle ja ära oota liiga palju

Lihtne on hakata võrdlema oma last teiste samaealistega. Peaksid aga teadma, et teised vanemad ei pruugi sugugi kõigest rääkida, nii et pole mingit mõtet hakata ennast vaevama sulle ette maalitud pildiga rahulikult magavast lapsed, sest tegelikkuses ei pruugi see üldse nii olla.

Allikas: Dormeo 

Head Uudised GoodNews