1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK! Mida tähendab septembris jõustuv tolmuimejaregulatsioon tavatarbija jaoks?
OLE TEADLIK! Mida tähendab septembris jõustuv tolmuimejaregulatsioon tavatarbija jaoks?

OLE TEADLIK! Mida tähendab septembris jõustuv tolmuimejaregulatsioon tavatarbija jaoks?

1. septembrist jõustub Euroopa Liidu direktiiv, mis piirab poes müüdavate tolmuimejate võimsust 1600 vatilt 900 vatile. Lihtsalt öeldes tähendab see, et poest saab tulevikus soetada tolmuimejaid, mis nõuavad töötamiseks vähem energiat. Uus seadus rakendub kõigile Euroopa turul müüdavate tolmuimejate tootjatele. Samsung Eesti juht Toomas Tiits selgitas, mida muutus tavatarbija jaoks täpsemalt kaasa toob.

 

Võimsus ja imemisvõimsus

“Põhiline on meeles pidada, et 1. septembrist ei muutu tolmuimejad kehvemaks,” on Toomas Tiitsi põhisõnum. “Väiksema võimsusega mootor ei tähenda tingimata, et seade koristab kodu kehvemini.”

Kuigi teatud võimekus peab mootoril edukaks toimimiseks loomulikult olema, siis täpselt sama suure osa heast tolmuimejast moodustab tootja enda panus efektiivse masina tootmisesse. See tähendab, et hea tolmuimeja ei pea alati olema võimsa mootoriga, vaid peab olema hästi valmistatud.

Üha olulisem on jälgida tolmuimeja energiaklassi märgistust, aastast elektritarbimist ja koristusefektiivsuse klassi nii pehmel kui ka kõval põrandal. Need parameetrid on kõik kodumasinate juures välja toodud ning nendega tuleks enne ostu tutvuda.

Vana masin jääb koju alles

Paljudel inimestel võib muudatusest kuuldes tekkida küsimus, et mis saab masinast, mis on juba olemas ning mis ületab 900 vati piiri?

Sellele on vastus lihtne, mitte midagi.

“Juba olemasolevat masinat võib inimene omas kodus rahulikult edasi kasutada ning sellega ei kaasne mitte ühtegi piirangut. Arvestama peab vaid sellega, et kui kunagi peaks uut masinat tarvis olema, siis tuleb valida veidi väiksema mootorivõimsusega variant,” selgitas Tiits.

Euroopa Liidus on tolmuimejate mootorivõimsust vähendatud kahes etapis. 2014. aastal vähenes see 1600 vatini ning sel aastal väheneb 900 vatini. Varasemad masinad on kõik kasutuskõlblikud ning peamine vahe väiksema ja suurema mootorivõimsusega masinatel on elektritarbimises, kus väiksema võimsusega mootorid tarbivad vähem elektrit.

Poeletid tühjaks ei jää

Regulatsiooni kohaselt võivad poed enda laod tühjaks müüa ja seega ei pea kartma, et kõik 1600-vatised tolmuimejad päeva pealt poodidest kaovad. Võimsamaid tolmuimejaid saab poodidest osta seni, kuni neid ladudes jätkub.

“Täna vastavad tegelikult enamus turul olevaid tolmuimejad juba uuele EU nõudele ning näiteks 70 protsenti Samsungi seadmetest ongi juba alla 900-vatise mootorivõimsusega,” ütles Tiits.

Regulatsioon puudutab vaid tavalisi varstolmuimejaid

On mitmeid erinevaid seadmeid, mille kohta öeldakse üldistavalt tolmuimeja, kuid päris kõiki tolmuimejaid uus regulatsioon ei puuduta. Mootorivõimsuse piirangu alla ei kuulu näiteks pesurtolmuimejad, tööstuslikud tolmuimejad ning väiksemad robottolmuimejad.

“Seega saab endiselt soetada näiteks suurema mootorivõimsusega robottolmuimejaid, mis aasta-aastal üha enam tavalistele varstolmuimejatele konkurentsi pakuvad ning oma puhastusomadustelt või funktsionaalsuselt kuidagi suurematele kodumasinatele alla ei jää,” täpsustas Tiits.

Energia säästmine

“Euroopa Liidus jõustuv muudatus on tavatarbija jaoks positiivne selle poolest, et tolmuimejad muutuvad energiasäästlikumaks. Kuna masina mootori võimsus on regulatsiooniga piiratud, peavad tootjad looma tolmuimejaid, mis on kvaliteetsed, kuid ei võta liialt palju energiat,” ütles Tiits.

Efektiivse, kuid väiksema mootorivõimsusega masinaga on võimalik tolmuimeja eluea jooksul kokku hoida kuni 70 eurot. Väiksema võimsusega mootorite abil oodatakse terves Euroopas 2020. aastaks elektri kokkuhoidu kuni 20TWh aastas, mis on võrdne kõikide Eesti kodumajapidamiste poolt 2 aasta jooksul tarbitud energiahulgaga.

Head Uudised GoodNews