1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANNE! Viis kõige räpasemat kohta köögis, mida peaksid kohe puhastama
NÕUANNE! Viis kõige räpasemat kohta köögis, mida peaksid kohe puhastama

NÕUANNE! Viis kõige räpasemat kohta köögis, mida peaksid kohe puhastama

köökMe teame, et on suvi, teame, et väljas on soe, et sa tahad lõõgastuda, kui aga kuuled, millised kohad su köögis on kõige räpasemad, soovid otsekohe koristama asuda! Tõmba kummikindad kätte ja asu küürima – need viis bakterirohket kohta on su tervisele tõeliselt ohtlikud!!

Külmkapisahtlid

Kas teadsid, et hiljuti läbiviidud kodu puhtust käsitlevate uuringute põhjal on need väikesed sahtlid, kus sa hoiad tavaliselt puu- ja köögivilju, ühed köögi kõige räpasemad kohad? Seal võib lisaks pärmseenele ja hallitusele leiduda ka tõeliselt ohtlikke baktereid, nagu salmonellabakter ja listeeriabakter. Need võivad põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, palavikku ja kahjustada su tervist pikaajaliselt. Ilma naljata: hoia sahtlid puhtana!

Kuidas puhastada?

Esmalt võta sahtlid külmkapist välja, seejärel puhasta neid pesukäsna ja puhastusvahendiga. Loputa sahtlid veega, kuivata paberkäterätiga ja jäta umbes tunniks ajaks välja, et sahtlid kuivaksid täielikult. Soovi korral (või kui tahad raha säästa) võid puhastusvahendi asemel kasutada äädikat, kuid sel juhul arvesta, et tunned mõnda aega äädika vastikut lõhna.

Pesukäsnad, köögirätikud ja teised köögis kastutatavad riidest esemed

Võib ju eeldada, et kuna neid kasutatakse puhastamiseks, on nende endi puhtus tagatud. Sugugi mitte. Rätikud on ühed räpasemad esemed meie köökides. Aga see pole veel kõige jubedam uudis – peale selle võivad kangas pesitsevad bakterid köögis edasi liikuda erinevatele tööpindadele, nende hulgas ka pindadele, kus hoiad ja töötled toitu.

Kuidas puhastada?

Pese rätikuid iga nädal pesumasinas kõrgel temperatuuril ja vaheta need korrapäraselt uute vastu. Niiske ja märg keskkond on bakterite jaoks ideaalne kasvulava, nii et rätikud ei jää pikalt puhtaks, ükskõik kui tihti neid pesed.

Kannmiksrid, miksrid ja muud sarnased tarvikud

Ilmselt arvad, et pesed neid tarvikuid küllalt tihti, kuid samas tähendab kannmiksrite, miksrite ja sarnaste vahendite puhastamine tavaliselt lihtsalt kiiret veega loputamist. Kuigi tarvikud näevad pärast loputamist puhtad välja, eemaldab loputamine vaid osa bakteritest ja mustusest, mis köögimasinatesse koguneb, muutes need sinu tervise jaoks sama hästi kui nähtamatuteks ja vaikseteks tapjateks.

Kuidas puhastada?

Eemalda kõik osad, mida saab eemaldada, pane masinpestavad osad nõudepesumasinasse ja küüri ülejäänud osi leebe puhastusvahendi ja kuuma veega. Bakterid ja mured kaovad käsikäes! Pea meeles, et enne oma kohale tagasi panemist on vaja kõiki osi korralikult kuivatada. See võib tunduda tüütu, eriti kui sulle meeldib päeva smuutiga alustada, kuid su tervis peaks alati esmatähtis olema.

Kraanikauss

Köögi kõige rohkem kasutatava osana on kraanikauss bakterite jaoks paradiis. Ja seda mitte ainult tavaliste bakterite jaoks. Kraanikausis elavate bakterite seas on kolibakterid, nende hulgas kurikuulus Escherichia coli (ehk soolekepike). Kui oled unustanud (või ei tea), millised jubedad sümptomid see bakter tekitab, siis siin on loetelu vaid mõnest: äge kõhuvalu, verine kõhulahtisus, kuseteede infektsioon ja harvadel juhtudel ka meningiit, soolte nekroos ja sepsis. Ühesõnaga mitte midagi meeldivat.

Kuidas puhastada?

Sa ei rõõmusta, kui kuuled, et kraanikaussi tuleb küürida vähemalt kord nädalas, soovitavalt isegi kaks või kolm korda. Ära kasuta ainult nõudepesuvahendit või seepi, vaid ka desinfektsioonivahendeid, mis tapavad kraanikausis kasvavad väiksed vastikud paharetid.

Purgiavajad 

Kes küll oleks osanud arvata, et purgiavajad on ühed räpasemad asjad meie köögis? Siiski vastab see tõele ja purgiavajaid armastavad palavalt sellised kurikuulsad bakterid nagu kolibakter ja salmonellabakter ning lisaks nendele mõned tavalised kahtlusalused nagu hallitus ja pärmseen.

Kuidas puhastada?

Kui võimalik ja kui materjalid seda lubavad, pese purgiavajat nõudepesumasinas. Kui ei, siis pese seda seebiveega iga kasutuskorra järel ja lase purgiavajal enne sahtlisse panekut ära kuivada. See peaks olema piisav, et saaksid veel pikki aastaid tervist säästes oma koduköögis purke avada.

Allikas: Dormeo 

Head Uudised GoodNews