1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Sügis toob metsloomad teele: kuidas vältida kokkupõrget?
NÕUANNE I Sügis toob metsloomad teele: kuidas vältida kokkupõrget?

NÕUANNE I Sügis toob metsloomad teele: kuidas vältida kokkupõrget?

Eesti Liikluskindlustuse Fondi andmetel juhtub Eesti teedel aastas ligi 5000 kaskokindlustuse ehk vabatahtliku sõidukikindlustuse juhtumit auto ja metslooma kokkupõrke tõttu. Heal juhul saab ainult auto plekikahjustusi, halvemal juhul saavad loom või autojuht viga ning kõige halvemal juhul on tagajärjeks inimohvrid ja looma hukkumine.

Eesti juhtiva liikluskindlustuse pakkuja ERGO andmetel jäävad suuremad kahjud metsloomaga kokkupõrkel suurusjärku 15 000 eurot. Keskmine kahjuhüvitis on 1600 euro ringis.

„Enamik avariidest juhtub nii, et loom jookseb juhi jaoks ootamatult teele. Karm tõsiasi on, et ka 20 kilogrammi kaaluv suhteliselt väike loom, mis põrkub kiirusel 90 kilomeetrit tunnis sõitva autoga, mõjub ligi pooletonnise objektina. Suurema looma korral on mõjuvad jõud kordades suuremad. Sellisel kokkupõrkel võivad olla rasked tagajärjed nii loomale kui autojuhile, rääkimata sõidukist,“ ütles ERGO sõidukikindlustuse portfelli juht Kaido Naarits.

Metsloomadega kokkupõrked sagenevad just sügisel, mil päevad muutuvad lühemaks ja pimedamaks. „Põhjuseid on siin mitu. Esiteks on paljud metsloomad aktiivsemad just videviku saabudes ja hämaras. Lisaks liiguvad sügise saabudes paljud ulukid rohkem ringi ja satuvad seetõttu ka rohkem autoteedele. Seega sügise hakul, kui väljas on hämaram ja tee viib läbi metsa, tasub olla eriti tähelepanelik,“ lisas Naarits.

Sõidukikindlustuse portfelli juht toob välja kasulikud soovitused, kuidas ennetada metsloomaga kokkupõrget ja mida teha, kui õnnetus on siiski toimunud:

  • Vali õige sõidukiirus. Kiirust ületades võib auto pidurdamine metslooma nähes olla paras katsumus ja lõppeda valusa kokkupõrkega.
  • Nähes metsloomade eest hoiatavat liiklusmärki, võta hoog maha ja ole valmis selleks, et mõni loom võib päriselt teele joosta. Neid märke ei tohiks mingil juhul ignoreerida.
  • Ohu korral on parim üritada loomast võimalikult kaugelt mööduda või peatuda. Loomulikult veendu enne manöövrit, et ühtki vastutulevat autot ei ole lähenemas. Ole valmis ka järsuks pidurdamiseks.
  • Teele sattunud looma märgates aeglusta sõidukiirust või peatu ja lülita sisse ohutuled. Ära anna signaali, sest see võib looma ehmatada ning panna käituma ootamatult.
  • Kui puutud metsloomaga kokku pimedal ajal, siis on soovitatav kaugtuled välja lülitada, sest need võivad looma liikumise asemel paigale naelutada.
  • Tasub teada, et loomad liiguvad tihtipeale karjadena – näiteks üksikut metskitse või metssiga nähes võib eeldada, et ümbruskonnas on neid rohkemgi ning ühele teele jooksnul loomale võib järgneda veel teisi loomi.
  • Kui oled metsloomaga kokku põrkunud, siis peatu ja lülita sisse ohutuled. Kui on inimkannatanuid, siis helista koheselt hädaabinumbrile 112. Kui hukkunud või viga on saanud suur metsloom, helista keskkonnainfo telefonil 1313. Väikeulukitest anna teada maanteeinfo telefonil 1510.

Kuna auto ja metslooma kokkupõrked on sagedased, paneb Kaido Naarits autoomanikele südamele, et kui sõidukil puudub kaskokindlustus, tasub kaaluda põdrakaskot või muud taolist lisakindlustust, mis hüvitab ootamatult sõiduteele jooksnud suuruluki tekitatud kahju. „See lisakaitse on päästnud nii mõnegi autoomaniku täbarast olukorrast metsloomaga kokkupõrke korral,“ nentis Naarits.

ERGO on üks juhtivatest kindlustusseltsidest Baltikumis, pakkudes terviklikku valikut nii vara- kui elukindlustuslahendustest. Eestis, Lätis ja Leedus usaldab ERGO grupi teenuseid, teadmisi ning finantsilist stabiilsust üle 550 000 kliendi. Balti riikides tegutsevad ERGO ettevõtted kuuluvad ERGO gruppi – ühte suuremasse kindlustusgruppi Saksamaal ja Euroopas. Grupp on esindatud rohkem kui 30 riigis üle maailma, keskendudes Euroopa ja Aasia turgudele. ERGO kuulub omakorda maailma ühte suurimasse, 1880. aastal loodud edasikindlustuskontserni Munich Re.

Head Uudised GoodNews