1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANNE I Millised suverehvid valida?
NÕUANNE I Millised suverehvid valida?

NÕUANNE I Millised suverehvid valida?

Kui talvisel ajal on äärmiselt oluline, et sinu autol oleksid kvaliteetsed talverehvid, siis nüüd on aeg käes, mil tuleb mõelda nende vahetamisele. Enne, kui hakkad enda rehve vahetama, tasuks üle vaadata oma suverehvid ja veenduda selles, kas need sobivad kasutamiseks. Autosõidu puhul on ennekõike oluline sõitjate kui ka teiste liiklejate turvalisus. Taga see õigete ja kvaliteetsete rehvide ja sõiduvõtetega.

Kuidas valida suverehve?

Suverehvid peavad sobima sinu autole, mistõttu tuleb enne ostu teha selgeks, millised on suverehvid, mis sobivad sinule. Selles osas on sul võimalik pidada nõu rehvivahetuse ettevõtete ja müüjatega või vii end ise kurssi. 

1. Suverehvid peavad olema õiges suuruses

Selleks tuleb teada, mis on suverehvide suurus. Vaata, mis on mõõdud, mille leiad rehvidelt ja mis on need mõõdud, mis on sinu sõidukile ette nähtud. Suverehvid on saadaval väga erinevates mõõtudes ja selleks, et neid täpsemalt mõista toome sulle ühe näite. Oletame, et sinu rehvidel on kirjas: 205/55 R16. Need numbrid ja tähised tähendavad järgmist:

  • 205 tähistab rehvi laiust millimeetrites (mm)
  • 55 tähistab protsentuaalselt rehvi kõrguse suhet rehvi laiusega.
  • R16 näitab, et tegemist on radiaalrehviga, mis sobib 16-tollisele veljele.

Veendu, et rehvi mõõdud sobivad sinu autole ja velgedele.

2. Haarduvus

Rehvide haarduvus näitab pidurdusteekonna pikkust märjal pinnasel. See on väga oluline näitaja, et tagada turvalisus maanteedel liikumisel. Eelista alati parema haarduvusega rehve, sest kategooriate vahe võib olla väga suur ning õnnetuse korral mängib rolli iga sentimeeter. 

3. Müratase

Rehvide mürataset mõõdetakse detsibellides, see näitab seda, kui suurt müra teevad rehvid sõidu ajal. Kui sa eelistad vaiksemat sõitu, siis tasub alati eelistada selliseid suverehve, mille müratase on võimalikult madal.

4. Kütusesäästlikkus ja ökonoomsus

Jah, rehvid mõjutavad seda, kui palju kulub sõidu jooksul bensiini. Mida keskkonnasäästlikumalt soovid sõita, seda ökonoomsemad suverehvid tasub valida. Seda näitajat märgistatakse suverehvidel tähestiku tähtedega: A tähendab kõige ökonoomsemat versiooni, E – kõige madalat ökonoomsust. Kusjuures, A kategooria rehvide kütusekulu võib olla kuni 0,5 liitrit väiksem kui E klassi rehvidel. Vahe on täiesti arvestatav: hooli enda rahakotist ja keskkonnast ning eelista alati ökonoomsemaid suverehve.

Millal vahetada suverehve?

Suverehve võib kasutada alates 1. märtsist kuni 1. detsembrini. Kohustuslikeks on need aga alates 1. maist kuni 15. oktoobrini. Kui see aeg on käes, et suverehvid peavad all olema, vii oma auto rehvivahetusse ja lase need ära vahetada. Rehvivahetuses antakse tavaliselt ka hinnang juba olemasolevatele rehvidele. Lihtsalt öeldes hindavad nad, milline on nende seisukord ja kas neid tohib alla panna.

Tavaliselt saab määravaks rehvide mustri sügavus, mis peab olema vähemalt 1,6 mm. Samuti ei tohi neil olla sügavaid pragusid või kriimustusi. Juhul, kui sinu suverehvid ei vasta nendele tingimustele, tuleb need välja vahetada ja seda mitte ainult reeglite pärast, vaid sinu enda ja teiste turvalisuse nimel.

Head Uudised GoodNews