1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Kuidas lõõgastuda ja jätkuvalt enda eest hoolitseda?
NÕUANNE I Kuidas lõõgastuda ja jätkuvalt enda eest hoolitseda?

NÕUANNE I Kuidas lõõgastuda ja jätkuvalt enda eest hoolitseda?

Kodu on puhas, toit on valmis, tööülesanded täidetud – mis nüüd edasi? Peale pikka aega ühes keskkonnas viibimist ja tegevuste lõppemist võib paljudel tekkida ärevus ja ühe raksem on iseendaga üksi olla. Seepärast ei tohi unustada endale kvaliteetaega pühendada. Raamatud, nutikad tehnoloogiad ja vajadusel ka psühholoogi nõuanded on siin suureks abiks.

Füüsiline ja vaimne tervis 

„Pikalt koduseinte vahel püsimine, vähene sotsiaalne kontakt sõprade ja tuttavatega ning tavarutiinide purunemine võivad kahjustada igaühe füüsilist ja vaimset tervist,“ selgitas psühholoog Rasa Pališkiene. Praeguse eriolukorra ajal on märgata, et rohkemad inimesed on pöördunud ekspertide poole, et saada abi ärevuse, stressi ja psüühikast tekkinud vaeguste osas. Näiteks erinevad valud, kõrge vererõhk ning isu- või unevaegused.

Aktsepteerimine 

Eriti oluline on praegu iseendale aega eraldada ja situatsiooni aktsepteerida. Isolatsioonis tuleb leida vahendeid, kuidas rutiini peletada. Selleks on head paljud meetodid alustades raamatutest nutikate tehnoloogiateni ning ei maksaks peljata vajadusel ka spetsialistide poole pöördumist.

Teadvustamine ja seisundi jälgimine 

Esmase sammuna on oluline teadvustada ja jälgida nii enda kui ka oma lähedaste seisundit. „Tuleb teadvustada mõjusid, mis isolatsiooni olukord meile tekitab ning kindlasti ei tohiks unustada piisava liikumise tähtsust,“ märkis Pališkiene. „Siin on hea, kui panete endale paika iga päev mingi kindla aja, kui teete näiteks kodus väikest trenni. Piisava liikuvuse ja ka muude näitajate jälgimiseks on ideaalsed ka erinevad aktiivsuskellad ja -monitorid.“

Piisav liikumine 

Lisaks piisava liikumise jälgimisele on näiteks Samsungi nutikellal Galaxy Active funktsioonid, mis mõõdavad südamerütmi, une kvaliteeti ja isegi hindavad inimese stressi taset. Võistlusmomendi tekitamiseks on sarnase Samsungi seadme olemasolul esitada ka sõpradele väljakutseid, et kes näiteks enne mingi arvu samme täis kõnnib. Samuti on võimalik mobiiltelefoniga võimalik jälgida erinevaid näitajaid ning lisaks tõmmata rakendusi, mis abistavad füüsilist ning psüühilist tegevust ja taset jälgida ning annavad selles osas soovitusi.

Loo meeldivad rituaalid

Psühholoog soovitab praeguses olukorras üritada võtta asju positiivsest vaatevinklist. „Elus on alati tõusud ja mõõnad, kuid oluline on see, millele me rohkem tähelepanu pöörame. Ka praegu võib võtta positiivsena, et isolatsioon loob hea võimaluse uute teadmiste õppimiseks, oskuste lihvimiseks ning oma loovuse tõstmiseks,“ lausus Pališkiene.

Iga päev meeldiv või arendav tegevus

Iga päev võiks kavas olla mingit sorti arendav või meeldiv tegevus, mille jaoks on ekstra aeg eraldatud. See võib olla lugemine, mediteerimine, trenn, hea muusika kuulamine või lihtsalt sõpradele helistamine. Kui näiteks ollakse harjunud käima kontserditel, siis miks mitte korraldad see kodus ja võtta eraldi aeg lemmikmuusika kuulamiseks. Ja kui see teisi segab, siis on selleks alati olemas näiteks kõrvaklapid või heli summutavad Samsung Galaxy Buds+ klapid.

Head Uudised GoodNews