1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Kuidas kodus turvaliselt küünlaid põletada?
NÕUANNE I Kuidas kodus turvaliselt küünlaid põletada?

NÕUANNE I Kuidas kodus turvaliselt küünlaid põletada?

Advendiajal süüdatud küünal loob hubase olemise isegi kõige pimedamal ja külmemal ajal. Tegemist on aga elava tulega, mistõttu tasub rõõmsama pühadeperioodi nimel jätta meelde mõned lihtsad ja kasulikud ohutusnõuanded.

Päästeameti andmetel toimus möödunud aastal 4598 tulekahju, millest 659 eluhoonete põlengud. Kõige sagedamini said need alguse elektrist ja lahtise tule hooletu kasutamise tõttu.

Kindlustusettevõtte Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juhataja Maarika Mürgi sõnul võib lahtise tule kasutamine kiiresti kontrolli alt väljuda ja paraku pole ka paljudel käepärast tulekustutit või -kustutustekki, millega suuremat õnnetust ära hoida. Haruldased ei ole näiteks juhud, kus küünaldest on süttinud aknalauad ja -raamid või kummutid, ning kodudes on jõulurõõmu asemel põlengud ja tahmakahjustused.

“Ära jäta põlevat küünalt järelvalveta” – seda soovitust teavad meist kõik, paraku tekib järelvalveta küünaldest ikkagi liiga sageli tulekahjusid. Vahel tekib oht teadmatusest – näiteks arvatakse, et kui lemmikloomi ega lapsi ei ole, siis küünal põleb rahulikult laual lõpuni ja mis temaga ikka juhtuda saab. Võib juhtuda aga, et küünlajalg või alus ei ole tulekindel ja tahk jääb hõõguma, kuni ühel hetkel küünlaalus süttib. Seepärast on soovitav jätta küünlast alati cm või kaks põletamata,” selgitab Mürk.

Päästeameti andmetel oli 2019. aasta kodupõlengute puhul 47 protsendil hoonetest olemas nõuetekohane suitsuandur, mis tulekahju korral rakendus ka tööle. Kasutuses olevate eluhoonete lahtise tule kasutamisel alguse saanud tulekahjude puhul oli selgituses vähemalt 12-l korral (13%) mainitud küünalt või küünla järelevalveta jätmist.

Kuidas kodus turvaliselt küünlaid põletada?

1. Aseta küünal stabiilsele ja mittepõlevale alusele.

2. Kui küünlal on plastikust, kangast või muust põlevast materjalist kaunistused, siis eemalda need enne küünla süütamist.

3. Jäta küünal põlema kohta, kust lastel või lemmikloomadel ei tekiks võimalust seda ümber ajada. Hoolitse ka selle eest, et tikud, tulemasin või muu tulesüütamisvahend oleks pandud laste eest kättesaamatusse kohta.

4. Ära jäta põlevat küünalt ega muud tuleohtlikku allikat kunagi täiskasvanu järelevalveta.

5. Ära lase küünlal lõpuni põleda, vaid jäta mõnesentimeetrine varu. Ka õueküünalde puhul.

6. Küünalt kustutades aseta käsi teisele poole leeki varjuks ning ära puhu leeki ära liiga suure hooga. Nii võid pritsida kuuma küünlarasva laiali ja põhjustada ohtliku olukorra. Kustutades veendu, et leek kustuks täielikult ning taht ei jääks hõõguma.

7. Kontrolli, et suitsuandur oleks töökorras ja paigalda võimalusel koju vähemalt üks tulekustuti või -kustutustekk.

Head Uudised GoodNews