1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Kas üürikast või ühikatoast saab hubase kodu?
NÕUANNE I Kas üürikast või ühikatoast saab hubase kodu?

NÕUANNE I Kas üürikast või ühikatoast saab hubase kodu?

Septembris kolivad ülikoolide ja kutsekoolide õpilased vanemate juurest üürikorterisse või ühiselamusse, kus tikub kodutunnet nappima. K-rauta sisekujundaja Aleksandra Tšufarina annab lihtsaid ja soodsaid nippe, kuidas üürielamisest teha mugav ja kodune kodu. Pea iga elamispinna saab muuta soovi korral hubaseks, aga tähtis on lähtuda konkreetsest ruumist ja oma maitsest.

· VÄRV

Klassikaline üürikodu on värvilahenduselt minimalistlik ja lihtne. Paraku sageli see nii ei ole ja siis tasub omanikult juba eos uurida, kas seinte värvimine või tapeedi vahetamine on lubatud – mõlemad tööd on ise tehes soodsad ja sellega võib muuta kodu ilmet totaalselt. Ise kiirremonti tehes võiks eelistada rahulikke heledaid või pastelseid värvitoone, aktsente saab luua tekstiili ja teiste detailidega.

· TEKSTIILID

Kui remonti pole vaja teha ja ruum on üürikodule omaselt tühi ja külm, siis võiks hakata seda meelepäraste värvidega täitma. Lihtsaim võimalus on investeerida pastelsetesse või sügava tooniga tekstiilidesse – diivanipatjadesse, voodikatetesse ja kardinatesse. Kodutekstiili saab alati järgmisesse koju kaasa võtta. Isegi inetu vana diivani või voodi saab pleedide ja patjade abil mõnusaks pesaks kujundada. Kui põrandad on külmad, tasub soetada vaibad. Vannituppa saab meelepärast emotsiooni luua käterättide, vaiba ja dušikardinaga.

· VALGUSTUS

Oluline ja tihti tahaplaanile jääv nipp kodususe loomiseks on valgustusega mängimine. Kui üürikodus on enamasti pelgalt laevalgustid, siis hubasust loovad hoopis põranda- ja lauavalgustid, samuti erinevad valgusketid.

· TAIMED

Isegi kui ruumi napib, võiks seda natuke eraldada rohelusele. Klassikaliselt saab paigutada potitaimi aknalauale, aga ka üks suur taim toanurgas annab elamisele täiesti uue hingamise. Juhul kui tegemist on väga pimeda ruumiga, võib kasutada ka tõetruud kunsttaime. Kui üürikodus juhtub olema eraldi köök, võiks selle aknalauale rajada maitsetaimepeenra.

· TAASKASUTUSMÖÖBEL

Kui korter on sisustamata, võib mööbli osta soodsalt taaskasutuspoodidest või sotsiaalmeediagruppidest. Eelistada võiks funktsionaalseid ja kergeid mööbliesemeid, ka näiteks karkassivaba mööblit. Kott-toole ja kott-diivaneid ning suuri istumispatju on lihtne järgmisesse elamisse kaasa võtta. Taaskasutusmööbel võib näha välja esmapilgul ilmetu, aga mööbli ülevärvimine on lihtne ja põnev protsess, mida pole põhjust peljata.

· MÖÖBLIFURNITUUR

Lihtne nipp vanale mööblile uue ilme andmiseks on asendada näiteks kappide nupud uute ja meelepärastega. Kui vanad alles hoida ja hiljem esialgne olukord taastada, ei pea seda isegi omanikuga kooskõlastama.

· LISAPANIPAIGAD

Kui panipaiku on liiga vähe, läheb elamine kiirelt sassi. Sel juhul aitavad suured dekoratiivsed kastid ja kirstud, millesse riideid ja teisi tarbeasju peita, peaasi, et miski ei jääks nähtavale kohale silma riivama.

· ERALDUSSEINAD

Kui üürikodu tuba jagatakse mitme peale, tekib kiirelt vajadus täiendava privaatsuse järele. Tuba on kõige parem jagada erinevate riiulitega, mida saab täita raamatute, taimede või dekoratiivsete kastidega. Samas on võimalik tuba jagada ka spetsiaalse sirmi või kerge kardinaga.

· AKSESSUAARID

Kodutunnet aitavad luua erinevad aksessuaarid. Väikeses elamises saab avarust luua peeglitega, isikupära loomiseks piisab sageli ühest maalist või graafilisest lehest. Kindlasti annavad kodusust juurde meelepärased lillepotid, vaasid ja lambikuplid. Kui peegel või kunstiteos nõuab seina sisse augu puurimist, tuleb see siiski eelnevalt omanikuga kooskõlastada.

Head Uudised GoodNews