1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Nõuanded, kuidas kinkide pakkimisel vältida lisaprügi tekitamist
Nõuanded, kuidas kinkide pakkimisel vältida lisaprügi tekitamist

Nõuanded, kuidas kinkide pakkimisel vältida lisaprügi tekitamist

Jõulud on kohe ukse ees, ning isegi siis, kui proovid hoida kokku raha, aega ja  loodusressursse, on kingituste tegemine tore ja meeldiv nii tegijale kui saajale. Kinke ostes ära osta kokku rämpsu, proovi leida midagi praktilist, söödavat või miks mitte korduskasutatavat. Ka kingituste pakkimine on üks viis end väljendada ja anda edasi ka sõnumit sellest, et hoolid nii kingisaajast kui keskkonnast.

Kui oled jõuluajal pakkepaberi ja -koti hunnikuid vaadates mõelnud keskkonna peale ning küsinud ehk millega see kõik nii värviliseks ja läikivaks saadakse, siis loe edasi – oled õigel teel.

Kuidas pakkida kingitusi nii, et see ei kahjusta liigselt keskkonda ega tekitaks mõttetud prügi, soovitab pakendite ringlussevõtuga tegelev organisatsioon Eesti Pakendiringlus.

  1. Kõige esimene reegel – osta nii vähe kui võimalik uusi asju. Kasuta korduvalt, taaskasuta mõnd juba kasutusel olevat materjali/toodet või kui tõesti enam ei saa kotti, karpi või paberit millekski kasutada, alles siis viska see pakendikonteinerisse. Muide – kordus- ja taaskasutades hoiad ka raha kokku.
  2. Kui ostad pakkepaberit või kingikotti, vali sellised, mis ei sisalda plastikut. Mõned paberid ja kinkekotid on plastikust, mõned õhukese plastikukihiga, läikivate litrite, kaunistuste vmt kaetud – proovi neid vältida. Sellised kotid on mitmest eri materjalist valmistatud ega ole ringlusse võetavad – need peaks pärast katkiminekut viskama segaolmekonteinerisse. Kui valid tavalise paberi, kasuta seda võimalusel mitu korda. Ning kui kott või paber enam ei sobi sihtotstarbel kasutamiseks, saad suunata paber-papp-pakendi õige konteineri kaudu uue paberi tegemisse.
  3. Hakka juba praegu koguma kinkide pakkimiseks ilusaid küpsise-, kommi, tee- või muid kauneid karpe ja topse. Alumiinium, või nn nn plekk-karbid ja -purgid, aga ka pappkarbid on tihti väga kaunid ja sobivad ülihästi ka kinkekaartide, sokkide, raamatute, isetehtud maiustuste või muude väiksemate kinkide pakkimiseks. Kui soovid osta küpsist, vali nt metallkarbis. Seejärel ära viska ilusat karpi pakendikonteinerisse, vaid hoia see jõuludeni ning kasuta kingipakkimiseks. Kasuta kindlasti uuesti ka kingikotte, milles on sulle üllatusi toodud!
  4. Ka klaaspurk või -pudel võib olla väga ilus pakkematerjal! Täitsa tavalisele puhtale supipurgile võib teha  ilusa sildi, lisada paela ning tulemuseks on väga kaunis kingitus. Klaaspurkidesse võib teha kingiks isetehtud müslit, vürtspähkleid vmt maitsvat! Kui klaaspurki enam ei vaja, vii see kindlasti klaasikonteinerisse, kust me suuname selle ringlusesse uute pudelite ja purkide tootmisesse.
  5. Julgematele: taaskasutuspoed on ammendamatud pakkematerjali allikad! Karbid, sallid, topsikud, purgid, vanad maakaardid, tapeedid ja isegi beebide kummikud! sobivad pakkimiseks – tekitades kindlasti ka toredaid emotsioone saajas.
Head Uudised GoodNews