1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Nõuanded, kuidas enda vara kaitsta
Nõuanded, kuidas enda vara kaitsta

Nõuanded, kuidas enda vara kaitsta

Paljud inimesed sõidavad pühadeks pere või sõprade juurde tähistama. See tähendab aga, et paljud kodud jäävad tühjaks ning varastel on kergem sisse murda.

Foto: Shutterstock.com

Jõuluperioodil tõuseb sissemurdmiste arv

Mitmes riigis on jõuluaeg periood, mil sissemurdmiste arv oluliselt tõuseb, mistõttu tuleb enne ära sõitmist kodu hoolega turvata. “Pikemaks ajaks kodust ära sõites tuleb kindlasti veenduda, et kodus said kõik uksed-aknad lukku ning valve peale,” soovitas PPA pressiesindaja Ilmar Kahro. Sest kõige sagedamini tungivad röövlid sisse ukse või akna kaudu.

“Lisaks tasub paluda naabritel tühjendada enda postkasti – vahel valib varas selle järgi võimalikud korterid, kus vargil käia,” märkis Kahro. Ta sõnas, et kindlasti tasub vaadata ka, et hoovi või õuele ei jääks esemeid, mis võiksid varastele huvi pakkuda.

Kindlasti tasub vaadata ka, et hoovi või õuele ei jääks esemeid, mis võiksid varastele huvi pakkuda.

Foto: Shutterstock.com

Ilutulestike taustal purustatakse aknaklaase

Lisaks tuleb teha kindlaks, et hinnalisi asju ei jääks autosse, sest pühade ajal on tulnud ette juhtumeid, kus vargad tassivad ära suure summa eest autorehve ja võtavad kaasa autosse jäetud kraami. Kallimad esemed, mille vargad on autost kaasa viinud, on rahakott, sülearvuti, küljepeegel ning kõlar.

“Lisaks jõuludele, peab väga ettevaatlik olema ka aastavahetusel. Ilutulestike paugud ja uue aasta esimesel päeval sügavalt magavad naabrid on varastele hea võimalus lõhkuda aknaid ja uksi ning nende kaudu majja tungida,” kirjeldas G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala.

Kõik eelnevalt kirjeldatud tegevused on olulised, kuid kõige kindlam ja suurimat meelerahu tagav on ikkagi turvasüsteem. Selleks võib olla ukse ja akna avamist fikseeriv magnetandur või maja ees ja sees paiknev liikumisandur – igal juhul jõuab info kohe sinuni.

Tuleb teha kindlaks, et hinnalisi asju ei jääks autosse.

Veel soovitusi, kuidas enda vara kaitsta:

  • Sulge kodus korralikult kõik aknad
  • Ära jäta kalleid kingitusi autos või akna all nähtavale
  • Palu naabritel oma kodul silm peal hoida
  • Ära jäta võtit mati või lillepoti alla
  • Jäta mulje, nagu oleks keegi kodus
  • Ära jaga enda käike sotsiaalmeedias
  • Kindlusta enda kodu
  • Ära unusta koduvalvesüsteeme
Head Uudised GoodNews