1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANDED KAUGTÖÖKS I 3 nõuannet, kuidas valida kaugtööks sobilikku tehnikat
NÕUANDED KAUGTÖÖKS I 3 nõuannet, kuidas valida kaugtööks sobilikku tehnikat

NÕUANDED KAUGTÖÖKS I 3 nõuannet, kuidas valida kaugtööks sobilikku tehnikat

Eriolukorra ajal rakendatud kodukontorid andsid nii ettevõtetele kui ka inimestele kinnitust, et kaugtöö on siin, et jääda. Kui oled samuti mõelnud, et sooviksid töötada varasemast rohkem kodukontorist, siis tasub mõelda oma senise töölaua täiustamisele. LG tehnikaeksperdid annavad nõu, kuidas valida kodukontorisse sobivat tehnikat, mis aitab parandada efektiivsust ning vältida terviseriske.

Eriolukorras järele proovitud kodukontori- ning distantsõppekogemus näitab, et nutiseadmes veedetakse vähemalt 5 tundi päevas. Et säilitada tööefektiivsus, kuid seda ilma oma tervisele liiga tegemata, on selleks oluline nii korralik ekraan, valgus kui ka õiged töövõtted.

Ekraan, mis vastab töö iseloomule

Et paljude inimeste jaoks tähendab kodust töötamine tervet päeva ekraani ees, on kõige olulisem kvaliteetne monitor. Sinu keha ja silmade jaoks on parim just selline monitor, millel on olemas ka ergonoomiline ning reguleeritav jalg – soovituste kohaselt peaks ekraan asuma silmadest 50-70 sentimeetri kaugusel ning horisontaalvaatest veidi allpool.

Paremaks töötamiseks on paljud tootjad loonud ka laiemaid UltraWide monitore, mis tagavad hea nähtavuse mistahes nurga alt, ka ekraani küljelt. Taolised kuvarid on suurepäraseks valikuks kõigile, kes töötavad näiteks graafilise disaini või fotograafia valdkonnas, sest sellised ekraanid eristavad värve äärmiselt täpselt. Teine eelis suurte ekraanide puhul on see, et nende abil saab töötada korraga mitme dokumendi või tabeliga – laiemale ekraanile mahub faile oluliselt rohkem, kui tavalisele monitorile, mis teeb erinevate dokumentide vahel liikumise ja info kopeerimine kordades lihtsamaks.

Kohandatav valgustus

Ekraani liiga lähedalt vaatamine võib silmi koormata, veelgi enam koormab silmi ekraani vaatamine pika aja vältel. Et koormust vähendada, on vajalik, et ruumis oleks piisavalt päikesevalgust. Seejuures ei tohi olla ruum üle- või alavalgustatud – nii on silmadel raskem eristada eredaid või väikseid detaile. UltraFine monitorid suudavad kohandada ekraani eredust vastavalt ruumi valgustatusele ning väldivad niimoodi silmadele tekkivat pinget. Uuema tehnoloogiaga LG kuvaritel on koguni spetsiaalne seadistus eriti pikkade tekstidega töötamiseks, et sinu silmi säästa.

20-20-20 reegel

Õigele kõrgusele ja kaugusele reguleeritud monitor on esmaoluline silma-, kaela- ja seljavalude vältimiseks, samuti on oluline, et töötamisel ei oleks sinu keha ebamugavas sundasendis. Et oma tervist hoida, tasub arvuti kasutamisel silmas pidada 20-20-20 reeglit: vaata iga 20 minuti tagant 20 sekundiks objekti, ms asub 20 meetri kaugusel. Niiviisi ei väsita sa oma silmi ei tööd tehes ega ka meelelahutuslikku sisu jälgides.

Head Uudised GoodNews