1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANDED I Sisustuselemendid, mille abil terrass, rõdu või sisehoov hubasemaks muuta
NÕUANDED I Sisustuselemendid, mille abil terrass, rõdu või sisehoov hubasemaks muuta

NÕUANDED I Sisustuselemendid, mille abil terrass, rõdu või sisehoov hubasemaks muuta

Terrassi või rõdu omanikud saavad laiendada oma elamist õuealale. Nii saab maksimaalselt õues viibides suvest viimast võtta. Kinnisvara24 tegevjuht Katrin Aron tõi välja olulisemad sisustuselemendid, mille abil terrass, rõdu või sisehoov hubasemaks muuta.

Põrand soojaks

Kui sulle meeldib terrassile astuda paljajalu, vaata üle oma rõdu või terrassi põrand. Betoonpõrandaga rõdule saad paigaldada terrassilauad või mosaiigina kokkupandava puidust rõdukatte. Vaibaga lisad hubasust veelgi juurde. Trendikatel terrassidel on mererohust vaibad, aga katusealusele terrassile või rõdule sobib hästi ka kaltsuvaip.

Lilled ja maitsetaimed toovad terrassile elu

Kuhja erinevas suuruses lillepotte terrassiservale või istuta lilled rõdukastidesse. Rõdunurka sea aga väike riiul, kuhu saad rajada maitsetaimede kasvatusala. Ürdipeenra rajamiseks leiad soovitusi siin.

Suuremale terrassile ehita istutuskastid kõrreliste, lillede ja maitserohelise jaoks. Katuseterrassile saad rohelise oaasi luua väiksemate puude-põõsastega. Inspiratsiooni leiad selle vanalinna disainkorteri terrassilt.

Värvi ja romantikat annavad õitsevad suvelilled, mida valides mõtle ka lõhna peale. Näiteks lillaõieline lavendel sobib Eestis õues kasvatamiseks ideaalselt, lisades terrassile või rõdule meeldivat lõhna.

Kui öökülmasid enam ei ole, võid oma toataimed õue suvitama viia. Nii lood terrassile mõnusa rohelise oaasi ja taimed kasvavad päikse käes lopsakamaks.

Söögilaud või diivaninurk?

Terrassimööblit valides mõtle kõigepealt läbi, kas eelistad söögilauda koos toolidega või pigem hubast terrassinurka aiadiivani ja patjadega. Istumisaluse võid ka ise ehitada – kasuta loovalt euroaluseid või puuviljakaste, kuhja neile ohtralt istumispatju ja sea sedasi sisse mugav puhkenurgake. Moodsa ilme lood korvtoolide või -diivaniga, vaata näiteks selle modernse disainkorteri katuseterrassi.

Laienda köök õue

Eramaja hoovi saad ehitada eraldi väliköögi. Kui elad aga ridaelamus või korteris, tasub köögipikendusena soetada gaasigrill, mis ei tossa ega sega naabreid.

Väliköögi rajamiseks leiad ideid Kuusalus asuva üürimaja hoovist ja Haapsalus asuva palkmaja õuelt.

Loo meeleolu patjade ja pleedidega

Erivärvilised padjakatted on lihtsaim viis rõdu või terrassi üldmulje värskendamiseks ja neid pole keeruline kasvõi igal hooajal välja vahetada. Vihmaste ilmade korral vii padjad tuppa või eelista spetsiaalselt õuealale mõeldud veekindlaid tekstiile. Pleedidega lood hubasust ja neid on jahedatel suveõhtutel mõnus õlgadele või jalgade ümber mässida.

Valgustus on oluline

Valgus mängib suurt rolli iga ruumi kujundamisel – nii ka õuealal. Riputa rõdulakke ledpirnidest kett, kasuta laternaid, küünlaid või spetsiaalselt murule ja terrassile mõeldud moodsaid pallikujulise valgusteid.

Terrassi või rõdu võib asendada ka korterelamu ühine õueala

Linnaaiad muutuvad üha populaarsemaks ja paljudes uusarendustes on katuseterrassid või ühiseks kasutuseks mõeldud õuealad sisse planeeritud. Vaata näiteks Paevälja uusarenduse õueala või Pääsküla uusarenduse rohelisi rõdusid ja hoove.

Head Uudised GoodNews