1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANDED I Nutikad viisid, kuidas kodusolemise aeg lastele põnevaks muuta
NÕUANDED I Nutikad viisid, kuidas kodusolemise aeg lastele põnevaks muuta

NÕUANDED I Nutikad viisid, kuidas kodusolemise aeg lastele põnevaks muuta

Koduses karantiinis istumist võib vaadelda kui väärt investeeringut peresse. Nii palju kui praegu ei ole pered kunagi saanud järjest koos aega veeta. Et kodust töö- ja puhkerutiini põnevamaks muuta, panid Samsungi töötajad enda kogemustest kokku soovitused, kuidas lastega rohkem aega koos veeta nii, et igas päevas leiduks ka neile üks õppimist ja lusti pakkuv väljakutse.

1. Kogu pere kodukontor

Lapsevanemad pole ainsad, kes kodukontoris end tähtsalt tunda võivad. Kuna koolitükke tehakse selle õppeaasta lõpuni valdavalt kodust, võiks lastega mängida üht suurt kodukontorit. Loomulikult käivad sinna juurde ametinimetused, nagu loovjuht või kvaliteedispetsialist. Nii saavad ka lapsed end täiskasvanuna ja rohkem vastutavana tunda ning õppetükid saavad paremini tehtud. Et motiveerida lapsi sarnaselt ka kodutöödel, võiks neile anda ka vastavalt ametinimetusele ka vajalikud töövahendid – näiteks ämbri, millega pärast koolipäeva mänguasju kokku korjata.

2. Värvid ja pesumasin

Lasteaiaealistele põngerjatele on kahtlemata huvitav, kui nad saavad mänguliselt kodutöödes kaasa aidata. Üks põnev töö, millest ükski laps pole suutnud veel keelduda, on enne pesupesemist riiete sorteerimine värvi järgi. Eri värvi riidehunnikute koostamine võib lapsele pakkuda tegevust pikemaks ajaks. Ka pesupesemise saab muuta mänguliseks – näiteks Samsung AddWash pesumasina ukse luuk käib ka pesu ajal poolenisti lahti ning sealt on põnev masinast välja jäänud riideesemeid sisse toppida.

3. Külmkapimosaiik

Ilmselt üht põnevamat kodust mänguväljakut kujutab endast külmkapp. Vahelduseks võiks lasta lastel külmkapist kõik tooted välja tõsta, mis annab endale hea võimaluse kapp seestpoolt lapiga puhtaks teha. Laste ülesandeks võiks jääda toiduainete, karpide ja purkide tagasi tõstmine. Vanemad lapsed võiksid ise leiutada süsteemi, kuidas seda teha, et järgmisel korral saaks kapist hõlpsalt kõik kätte. Noorematega võib asjad koos tagasi panna ning selgitada, miks juur- ja puuviljad tuleks panna kapis kõige alumisse kasti, samal ajal kui maiustused kõige kõrgemale.

4. Aardejaht

Olenemata vanusest on aardejaht köitev meelelahutus igas vanuses lapsele. Koju võib tekitada purgist, mõnest karbist või pakendist aardekirstu, mille sisse peita varandust, mida siis aja peale otsida. Otsitavaks võib olla näiteks pastapliiats, telefon või paber järgmise koduse ülesandega, mille täitmisel paljastub vihje järgmise aardekirstu kohta. Seda, et väärtuslik nutitelefon taolise mängu käigus kodus lõplikult kaotsi võiks minna, ei tasu karta. Samsung Galaxy Watch ja Galaxy Watch Active nutikelladel on peal eraldi funktsioon, mille kaudu saab kaduma läinud telefoni helimärguannete abil kiirelt üles otsida. Ühtlasi on aardejaht tore mäng, mille käigus saab tolmust puhtaks kapitagused ja voodialused, sest millegipärast on just need kohad, kust lapsed end ringi rullides kõigepealt varandust otsima asuvad.

5. Kodune taimekasvatus

See on kodune tegevus, mida võib lisaks lastele pakkuda ka kodusolemisest tüdinenud täiskasvanutele. Kevad pakub unikaalset võimalust istutada pottidesse maitsetaimi, lilli ning isegi puid. Koos lastega tuleks seemned idanema panna, kirjutada iga poti juurde silt külvatud taime nimega ning siis igapäevaselt jälgida, kuidas taimed suuremaks sirguvad ning oma elu elama hakkavad. Kes pikaajalisemat projekti soovib, siis kodus sirguvad seemnetest hästi ja kiiresti puudeks näiteks avokaado ja tsitruselised.

Head Uudised GoodNews