1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Kuidas hoolitseda hübriidauto eest?
NÕUANDED I Kuidas hoolitseda hübriidauto eest?

NÕUANDED I Kuidas hoolitseda hübriidauto eest?

Hübriidautode müük on hüppeliselt kasvanud ja ka järelturul on nende järele suur nõudlus. Hübriidauto jaoks kasutatavad mootoriõlid peavad olema vähem viskoossed, sest sisepõlemismootor ja elektrimootor töötavad vaheldumisi.

Hübriidautod on varustatud sisepõlemismootorist ja elektrimootorist koosneva jõuallikaga. Sõltuvalt automargist ja mudelist võib sisepõlemismootor olla bensiini- või diiselmootor. Elektrimootorit võib olla üks või mitu ning see võib olla kombineeritud sisepõlemismootoriga kapoti all või paigaldatud mujale – näiteks tagarataste juurde. Hübriidauto tagab parema sõidu ökonoomsuse ja dünaamika. Näiteks liikleb hübriidauto ummikutes, manööverdamisel ja lühikeste vahemaade läbimisel elektrilisel režiimil, samas kui sisepõlemismootorit kasutatakse ainult maanteel või vähemalt pikemate vahemaade läbimisel.

Hübriidauto tagab parema sõidu ökonoomsuse ja dünaamika.

Foto: Freepik

Õlid hübriidautode jaoks

Hübriidmootorile on selle töö iseloomu tõttu vaja sobivaid õlisid. Eesmärk on kaitsta piisavalt sisepõlemismootorit, mis sellises süsteemis töötab väga spetsiifilistes ja keerulistes tingimustes. Linnas sõites lülitub see pidevalt välja ja jälle käivitub. Kiirendamisel, kui kohe pärast käivitamist tekib suurem võimsusvajadus, tõusevad mootori pöörded kõrgele. See tähendab, et õlitamist on vaja kohe. Selleks on vaja piisavalt madalat viskoossust ja vedelust, et mootor töötaks võimalikult lühikest aega „kuivalt“. Seetõttu on nende mootorite standard 0W-20 viskoossus ja mõnede mootorite puhul on isegi 0W-8 õli nõutav.

„Hübriidautode puhul ei toimi sisepõlemismootor pidevalt ning see võib tähendada, et mootor ei saavuta sama kõrget töötemperatuuri nagu sisepõlemismootoriga autodel. Sellest tulenevalt on oluline, et mootoriõli viskoossus ei sõltuks liigselt temperatuurist, kuna see võimaldab õlil ka külmana jõuda kiiresti kriitilistesse määrimiskohtadesse ning kaitsta neid nii kulumise kui ka korrosiooni eest,“ sõnas TotalEnergies’i määrdeõlide maaletooja Balti Autoosade tehniline juht Danel Kask.

Sagedased käivitamised ei ole ainus väljakutse. Hübriidide sisepõlemismootorid on sageli „alakoormatud“. Seega peavad õlidel olema õiged kulumisvastased lisandid, et kaitsta mootoreid tõhusalt madalamal töötemperatuuril. Veelgi enam – sellise töötsükli ajal satub osa ökolisandit sisaldavast põletamata kütusest õli sisse. Õli peab nendega ühilduma ja vastu pidama kiirendatud oksüdeerumisele või geelistumisele.

Foto: Freepik

„On hädavajalik, et määrdeõlid oleksid selliste tingimuste jaoks optimeeritud. Õli, mis suudab tõhusalt ühilduda ja vastu pidada kiirendatud oksüdeerumisele või geelistumisele, tagab mootori tõrgeteta toimimise ning aitab pikendada hübriidauto eluiga. Seega on oluline, et autoomanikud valiksid kvaliteetsed määrdeõlid, mis vastavad nende sõiduki konkreetsetele vajadustele,“ rääkis Kask.

On hädavajalik, et määrdeõlid oleksid selliste tingimuste jaoks optimeeritud. Õli, mis suudab tõhusalt ühilduda ja vastu pidada kiirendatud oksüdeerumisele või geelistumisele, tagab mootori tõrgeteta toimimise ning aitab pikendada hübriidauto eluiga.

Loomulikult ei ole sisepõlemismootor ainus, mis vajab spetsiaalseid vedelikke. Ka sisepõlemis- ja elektrimootorit ühendav jõuülekanne on äärmiselt nõudlik. Sõltuvalt mudelist võib see olla automaatne, topeltsiduriga, CVT- või planetaarkäigukast, mis on sageli integreeritud elektrimootoriga. Nende puhul tuleb kasutada klassikalist käigukastiõli, mis tagab mehaaniliste komponentide õlitamise ja jahutamise. Tulevik kuulub aga vedelikele, mis jahutavad ja õlitavad samaaegselt nii käigukasti kui ka sisseehitatud elektrimootorit.

Head Uudised GoodNews