1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Kodus ruume planeerides arvesta loomuliku valgusega
NÕUANDED I Kodus ruume planeerides arvesta loomuliku valgusega

NÕUANDED I Kodus ruume planeerides arvesta loomuliku valgusega

Oma kodu leidmisel on sageli argumendiks, et kööki paistaks hommikuvalgus ning terrassil või elutoas saaks nautida päikeseloojangut. Selgub, et need eelistused on tingitud meie loomulikust valgusevajadusest.

Aastatuhandete vältel on inimkond õppinud elama päeva ja öö vaheldumise rütmis. Ehkki täna on elekter meile kättesaadav 24/7 ja teoreetiliselt võiksime me elada ka akendeta majades, oleme me tervemad, magame paremini ja meil on vähem stressi, kui loomulik päevavalgus on kogu aeg silmapiiril.

Ka Arktikas läbi viidud uuringud kinnitavad päevavalguse olulisust. Polaarpäeva perioodil läbi viidud uuringud näitasid, et inimesed magasid öösel sügavamalt ja puhkasid end paremini välja. Kuid polaaröös, kus ainsaks valgusallikaks oli ärkveloleku ajal kasutatav elekter, magasid katsealused kehvemini ja mitte nii sügavalt.

Parim valgus on loomulik valgus

Velux Baltikumi juhi Dimitrijs Astašonoksi sõnul püüavad inimesed vaistlikult ööpäevase valguse muutumist oma ellu planeerida ja seepärast eelistavad paljud endale koduks soetada sellise maja või korteri, kus päeva saaks alustada hommikuvalgusega ning õhtul perega koos aega veetes oleks päikeseloojang nähtav. Samal põhjusel peavad paljud miinuseks, kui kodu asub keldrikorrusel või korteri kõik aknad avanevad põhja suunas.

Me oleme programmeeritud olema valgel ajal aktiivsed ja pimedal ajal puhkama. Selle rütmi oluliseks käivitajaks on hommiku- ja õhtuvalgus – üks aitab päeva aktiivselt alustada ja ärkvel püsida ja teine puhkeajale ümber lülituda ning loob eeldused optimaalseks uneks, rääkis Astašonoks.

Teadusuuringutest on selgunud, et inimese sisemine kell saab impulsse silma võrkkestal asuvate ganglionrakkude kaudu, millel, nagu selgus aastal 2002, ei olegi rolli nägemises, küll aga reageerivad need rakud nn sinisele valgusele, mida on kõige rohkem hommikuses päikesevalguses ja mis mõjutab meie aju ergutavalt ega lase magama jääda.

Kui valgusest jääb puudu

See on päevane loomulik valgus, mis ühe tingimusena määrab ära, kui hästi inimene öösel end välja puhkab. Kui valgust on vähe, on suurem tõenäosus uneprobleemide tekkimiseks ning kaasnevateks terviseriskideks. See on asi, mida peaksid meeles pidama eriti need, kes töö või tervise tõttu palju kinnises ruumis viibivad. Sest nagu Arktika-uuringu läbi viinud teadlased märkisid: päevavalgus aitab hoida inimeste sisemist kella ööpäeva rütmiga kooskõlas.

Kas sellest teadmisest on kasu igapäevaelus? Dimitrijs Astašonoks soovitab olla tähelepanelik oma pereliikmete ja lähedaste suhtes, kes enamiku päevast nelja seina vahel veedavad. Nende tervis ja heaolu paraneb, kui nad viibivad rohkem päikesevalguse käes. Kui päeval õues päikese kätte minemine ei ole võimalik, tasub mõelda, kas kodus saaks ruume ümber planeerida nii, et seal viibivad inimesed oleksid rohkem loomuliku valguse käes.

Head Uudised GoodNews