1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. NÕUANDED I Kasvuhoone rajamisel mõtle ka selle kütmisele ja ventilatsioonile
NÕUANDED I Kasvuhoone rajamisel mõtle ka selle kütmisele ja ventilatsioonile

NÕUANDED I Kasvuhoone rajamisel mõtle ka selle kütmisele ja ventilatsioonile

Eesti kliima on heitlik ja suvesooja oodatakse pikisilmi. Kahjuks tõuseb temperatuur kõrgemaks vaid loetud kuudeks ja isegi siis kimbutavad meid vihm ja tuul. See teeb köögiviljade ja teiste aiasaaduste kasvatamise avamaal keeruliseks ja taimed ei saa piisavalt soojust ning valgust, et mahlakaid vilju kanda.

Kasvuhoone võimaldab aiasaaduseid kontrollitud tingimustes kasvatada, vihma ja tuule eest kaitstuna, oluliselt kõrgema õhutemperatuuri käes. Siiski ei piisa ainult valmis kasvuhoone ostmisest ja püsti panemisest – kaks väga olulist märksõna kasvuhoonete puhul on ventilatsioon ja küte.

Kasvuhoone ventilatsioon

Kasvuhoonete müük on viimasel ajal oluliselt kasvanud, inimesed muretsevad üha rohkem viljade kvaliteedi pärast ja soovivad taimi kontrollitud tingimustes kasvatada. Valmis kasvuhoonetel on tavaliselt avatavad luugid nii küljepaneelides kui katusel. Jämedalt jagunebki kasvuhoone õhutamine aktiivseks ja passiivseks ventilatsiooniks.

Passiivne ventilatsioon luuakse luukide avamisega – jahe õhk siseneb kasvuhoonesse alt ja surub sooja õhu kasvuhoone katuseluugist välja 

Paigutades kasvuhoonesse taimetoed, arvestage õhutusluukide asukohtadega, et tundlikud taimed tuuletõmbuse kätte ei jääks. Piisava tuule korral on passiivne õhutamine taimede kasvamise jaoks piisav. Selleks, et passiivne õhutamine oleks lihtsam, võib kasvuhoone luugid varustada automaatsete avamissüsteemidega, siis ei unune kuumal suvepäeval taimed kuumuse kätte. Probleemid passiivse jahutuse korral tekivad siis, kui saabub kõige suurem suvesoojus, mis on ühtlasi viljade valmimise kõrghetk. Luukide avamisest ei pruugi piisata, kuna õhk ei liigu. Seetõttu on hea, kui kasvuhoone rajamisel on loodud elektriühendus.

Kombineerides passiivse õhutuse aktiivsusega, loome taimede kasvatamiseks ja viljade valmimiseks ideaalse kasvukeskkonna 

Aktiivseks õhutamiseks saab kasvuhoonesse lisada elektriga töötava ventilaatori, mis paneb õhu ringlema, või suuremate kasvuhoonete puhul kliimaseadme. Sellisel juhul on ka kõige palavamal suvepäeval kasvuhoones meeldiv viibida ja taimedel sirguda.

Foto: Pixabay.com

Kasvuhoone küte

Meie kliimas saab kasvuhoones aktiivselt toimetada alles hiliskevadel, varem on temperatuur liiga madal ja taimed veel ei kasva. Kasvuhoonet saab aga kasutada mitu kuud rohkem, kui lisame sellele kütte. Sellisel juhul võib taimekasvatust alustada juba varakevadel ja seda kuni hilissügiseni välja, suurendades oluliselt taimede saagikust. Kuigi kasvuhoone ise hoiab mingil määral soojust ja esimese kevadpäikesega võib hetkeks õhk isegi soe tunduda, on temperatuurierinevused taimede kasvatamiseks siiski ebasoodsad. Oluline on lisada küttelahendus, mis hoiab soovitud soojust. Esiteks tuleks kasvuhoonesse lisada termomeeter.

Alustada võib kasvuhoone korralikust soojustamisest 

Enne kasvuhoone küttelahendusele mõtlemist alusta kasvuhoone soojustamisest. Taimedele võib lisada soojuse hoidmiseks katteriiet. Suurema kasvuhoone puhul tasub muretseda õhksoojuspump, kuna seda saab suvel kasutada ka õhu jahutamiseks. Lihtsamad ja soodsamad lahendused on mitmesugused soojapuhurid – need töötavad nii elektri kui vedelkütusega. Elektrist sõltumatu kütteviis on soojendada kasvuhoone õhku gaasiahjuga.

Erinevatel kütteseadmetel on oma miinused ja plussid 

Gaasiahju kasutamisel on ka oluline lisaboonus – see rikastab õhku süsihappegaasiga, mis on taimede paremaks kasvamiseks hädavajalik.  Erinevatel küttelahendustel on oma plussid ja miinused. Elektriküte on autonoomne ja turvaline, samas võivad teised kütteviisid olla soodsamad. Vedelkütusega küttes peab arvestama heitgaasidega. Olenemata valitud küttelahendusest, peab see olema nõuetekohaselt ja turvaliselt paigaldatud, eriti kui kasvuhoones käivad ka lapsed.

Kasvuhoone rajamisel mõtle kohe selle ventilatsioonile ja küttele, sellisel juhul saad kasvuhoonet oluliselt kauem kasutada ja taimede saagikust parandada. Suur kasvuhoonete müük on K-rauta.ee e-poes alanud. Samast kohast on mugav tellida ka kõik vajalik aiapidamiseks, kasvuhoonete õhutamiseks ja kütteks.

Head Uudised GoodNews