1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANDED I Jaanipäevaks maale? 7 soovitust, et kaitsta kodu varguse eest
NÕUANDED I Jaanipäevaks maale? 7 soovitust, et kaitsta kodu varguse eest

NÕUANDED I Jaanipäevaks maale? 7 soovitust, et kaitsta kodu varguse eest

Pikemate pühade ajal sõidavad Eesti inimesed tavapäraselt linnast välja ja nii pea igal jaanipäeval. Selleks, et enda kodu varguse eest kaitsta, soovitab kindlustusettevõte Gjensidige hoida häid suhteid naabritega, hankida valvekaamera või panna kõrva taha mõni kasulik nõuanne Eesti Naabrivalvelt.

Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juht Maarika Mürk tõdes, et nii mõnigi vargusjuhtum võiks olla olemata, kui pisut enam pöörataks tähelepanu sellele, kes elab kõrvalkorteris või -majas.

“Jaanipäeva eel tasub meelde tuletada, et lisaks muudele eelistele võib oma naabrite tundmine aidata halbade kavatsustega külalise kodust eemal hoida. Kõige kurvem ongi see, kui vargusjuhtum toimub tihtipeale naabrite “silme all” ning vaid seetõttu, et nad ei ole kursis sellega, kes piirkonnas elab või tegutseb.”

Kindlustusettevõtte Gjensidige tellitud ja Nielseni läbiviidud uuringust selgub, et ainult 13 protsenti Eesti inimestest peavad oma naabreid sõpradeks ja umbes sama palju suhtlevad naabritega siis, kui neil on vaja abi. Ligi pooled suhtlevad naabritega vaid tervitamiseks. Võrreldes teiste Balti riikidega on Lätis naabritega sõprussuhted 10 protsendil inimestest ning pelgalt tervitamine iseloomustab suhteid veelgi enam kui Eestis – 59 protsenti lätlastest ütleb naabritele “Tere!”, kuid ei asu pikemat suhtlust looma.

Mürk lisas, et ka naabrid ei pruugi alati kodus olla, seda eriti suuremate pühade ajal. Sellisel juhul aitab kodus toimuval silma peal hoida valvekaamera, mille paigaldamisel tuleb aga arvestada sellega, et paigaldatud kaamerad ei rikuks kellegi õigusi. Kui kaamera salvestab elaniku valduses olevat ala, siis on selline tegevus lubatud. Ühisalas tuleb kaamera paigaldamine kooskõlastada ülejäänud majaelanikega ning sellise salvestise avalikustamine on lubatud kooskõlastades selle kõigi osapooltega.

Eesti Naabrivalve soovitused kodust lahkumisel:

  • Varuvõtmete peitmine välisukse lähedale ei pruugi olla parim lahendus, sest see on esimene koht, kust ka vargad võiksid neid otsida.
  • Info kodust lahkumise kohta ei peaks jõudma võõraste inimesteni. Soovituslik on mitte jätta viiteid (nt sotsiaalmeedias) kodust lahkumise või reisimise kohta.
  • Kui võimalik ütle ära kõikidest regulaarsetest saadetistest (post) või palu naabritel tühjendada oma postkasti.
  • Püüa jätta mulje, et ollakse kodus. Võimalusel muretse aegrežiimil töötavaid lüliteid, mis panevad ära olles tööle valgustid, raadio ja muud seadmed.
  • Kardinad akna ees päeval on kindlaks märgiks, et omanikke pole kodus. Kui oled ära vaid õhtuks, siis tõmba kardinad ette. Pimedal ajal tulevad kasuks liikumise peale reageerivad valgustid.
  • Lukusta KÕIK uksed ja aknad ning signalisatsiooni olemasolul lülita see sisse.
  • Kodust lahkudes tasub väärtuslikud esemed panna akna vaateulatusest eemale, et need ei tekitaks uudishimulike pilkude ees kiusatust.

Gjensidige tellitud ja Nielseni läbiviidud uuringus küsitleti 1600 Eesti inimest vanuses 16–64. Andmed koguti 2020. aasta veebruaris.

Gjensidige on Norra suurim kindlustusettevõte, mis on Eestis tegutsenud tänaseks 15 aastat. Ettevõttes on kokku ligi 3800 töötajat ning lisaks Norrale ja Eestile pakub Gjensidige kindlustus lahendusi veel Taanis, Rootsis, Lätis ja Leedus. Ettevõtte eesmärgiks on kaitsta klientide elu, tervist ja vara ning aidata kliente nii õnnetuste ennetamisel kui ka õnnetuste järgselt.

Allikas: Naabrivalve.ee

Head Uudised GoodNews