1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I 5 viga, millest vannitoa sisustamisel hoiduda
NÕUANDED I 5 viga, millest vannitoa sisustamisel hoiduda

NÕUANDED I 5 viga, millest vannitoa sisustamisel hoiduda

Nii nagu köök on ka vannituba üks kodu olulisemaid ruume. Kuna vannitoa tähtsust on raske ülehinnata – ilma pesemisvõimaluseta ei saa ju kuidagi hakkama -, tuleks selle ruumi interjöör detailideni läbi mõelda. Ülepeakaela tehtud otsused võivad kalliks maksma minna, kui selgub, et valamukapp on liiga kõrge või peegel liiga väike ning need tuleb välja vahetada. Halbade üllatuste ennetamiseks tasub vannitoamööbli valida välja juba enne sanitaartehnilisi töid.

Sisustusele mõeldakse viimasena

Üks tavalisemaid möödapanekuid on see, et remonti tehes on tähelepanu all viimistlusvahendid, segistid, vannid ja dušisüsteemid, ent valamukapile ja riiulitele ei mõelda üldse. Tundub, et nende otsimiseks ja sobitamiseks on aega küll, kui ehitus on lõplikult valmis.
Ehitustööde järel võib aga ilmneda, et vanni kõrvale on keeruline valamukappi mahutada või et dušikabiini asemel olnuks etem hoopiski walk-in tüüpi dušš, sest see läheb hästi kokku retrostiilis vannitoa komplektiga. Vannituba on üks tervik – tekstiilid, mööbliesemed ja aksessuaarid peavad moodustama harmoonilise koosluse.

Vales mõõdus mööbel

Kodu disainijale ei ole liiast korrata: mõõda, mõõda ja mõõda korra veel!  Sobimatute gabariitidega mööbliesemed ei ole küll maailma lõpp, sest need saab kaupmehele tagastada, kuid soetades kohe õiges suuruses valamukapi ja peegli, säästab palju aega. Vannitoas on millimeetri pealt täpne mõõtmine kohe eriti tähtis, sest ruumiga pole laiutada ja kõik vajalik peab ära mahtuma. Vahel unustatakse ära, et pärast seinte plaatimist läheb ruum natuke kitsamaks. Kui mõõta vannituba enne plaatimist, siis tuleks arvestada teatud kaoga. Möödalask on seegi, kui mööbliesemeid on ebamugav kasutada. Näiteks asub valamu liiga kõrgel või madalal, kapiust ei saa täies ulatuses avada või peeglisse vaatamiseks tuleb seista kikivarvul.

Mööbel, mis ei talu niiskust

Vannitoamööbli valik on kaubanduses piisavalt mitmekesine, et rahuldada ka nõudlikuma maitsemeele ootusi. Kui soetada poest spetsiaalselt niiskesse keskkonda mõeldud kapid-riiulid, saab olla kindel, et need märjaks saades ei pundu ega mädane. Isetehtud või vannitoa jaoks kohandatud mööbliga seda garantiid ei ole. Isegi kui katta need kaitsevahendiga, võib ikkagi juhtuda, et pidev niiskuse käes olemine muudab kapi inetuks. Eriti oluline on pidada silmas just horisontaalseid pindu, nagu kraanikausi ümbrus, mis peaks kindlasti olema komposiitmaterjalist, klaasist või kivist. Viga tehakse vannitoamööbli valikul ka siis, kui võetakse valamu alla või niisama kapiks mööblitükk, mida ei saa seinale kinnitada. Põhjaga täielikult põrandale toetuv esemele pääseb vesi hästi ligi ja sinna alla hakkab mustus kogunema.

Asju pole kuhugi panna

Duširuumis ei ole tavaliselt ruumiga priisata, mistõttu tuleks hoiustamiskohad hoolega planeerida.
Kui esialgu tundub, et pesemisvahendite ja rätikute paigutamiseks piisab ainult valamukapist, siis tegelikkuses on hoiupinda alati pigem puudu kui üle. Üksi elades saab kitsastes oludes hakkama, aga mitmekesi naljalt mitte. Tagantjärele on keeruline hoiukohti juurde tekitada, mistõttu tuleks need enne sisustamist paika panna. Abiks on kaks ühes lahendused: peegliga seinakapp, riiulitega valamukapp, seinariiulid, nagid jms.

Esemed üksteisele liiga lähedal

Sageli paigutatakse valamukapp vannile nii lähedale, et nende vahele ei jää üldse vaba pinda. Kuigi korralik vannitoamööbel talub niisket keskkonda hästi, ei ole hea, kui kapp jääb pärast vanniskäiku märjaks. Mööbliesemete ja pesukoha vahel peaks olema vähemalt nii palju ruumi ja õhku, et saab kapi ära kuivatada.

Head Uudised GoodNews